|

RITUELEN VOOR ELKE DAG + WIN

Je herkent het vast wel: je bent de hele dag ‘druk, druk, druk’, en als je ‘s avonds dan uitgeteld op de bank ploft voor een aflevering van jouw favoriete Netflix-serie, race je in je hoofd gewoon nog een paar rondjes extra en kom je maar niet van dat opgejaagde gevoel af. Je neemt jezelf minstens een paar keer per week voor dat dit toch echt anders moet en dat je meer ontspanning nodig hebt om een beetje gezond oud te worden maar negen van de tien keer blijft het bij goede voornemens. Zit je al instemmend te knikken? Dat dacht ik wel. (En welkom bij de club). De zussen Nadia Narain en Katia Narain Phillips schreven, speciaal voor jou en ál die andere ‘druktemakers’, het boekje Rituelen voor elke dag. Een boekje vol tips, klein en groot, om bij jezelf de pauzeknop te vinden en tijdig te leren indrukken.

Bestsellerauteurs & Zussen
Je kent Nadia en Katia misschien al wel van hun bestseller Self-care, de ultieme gids om voor jezelf te zorgen, en inmiddels worden ze door de pers aangeduid als ‘de Marie Kondo voor de geest’. Nadia is één van de bekendste yogadocenten van Groot-Brittannië. Ze begon haar carrière door yogales te geven aan bands op tournee. Later werd ze één van de eerste yogadocenten aan het beroemde Triyoga Centre in Londen. Ze wordt regelmatig geïnterviewd voor bladen als Vogue, ELLE en Harper’s Bazaar en heeft haar eigen lijn in geurkaarsen en parfums gelanceerd. Zus Katia is al twintig jaar bezig met wellness, gezond eten en massage. Ze werd een health-food pioneer genoemd door Red Magazine en opende tien jaar geleden een raw food café. Inmiddels is ze eigenaar van de innovatieve Londense juicebar Nectar Café.Rituelen
Rituelen zijn er in vele soorten, maten, seizoenen (denk aan de voorjaarsschoonmaak), momenten (bijvoorbeeld de geboorte van een baby) en culturen. Rituelen die bedoeld zijn om te onthaasten, om even te ontsnappen aan de hectiek van de dag en die je dwingen om een adempauze te nemen en met aandacht naar het moment te kijken. Nadia en Katia hebben in hun boek Rituelen voor elke dag de meest rustgevende – en makkelijk uit te voeren rituelen verzameld; van fijne ochtendrituelen en rituelen voor liefde, acceptatie en verandering tot ontspannende avondrituelen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik jullie inwijd in ál deze rituelen, maar een aantal wil ik er graag met jullie delen.Maak een altaar. Dit hoeft niets met religie te maken te hebben (mag wel) maar bevat bij voorkeur een kaars (voor licht en hoop), een ondergrond van stof, wat edelstenen (bv een rozenkwarts voor liefde), misschien een (boeddha-)beeldje, briefjes met jouw persoonlijke doelen, foto’s/afbeeldingen die belangrijk voor je zijn, etherische olie (dit werkt ontspannend of juist vitaliserend) of een stokje wierook / een schaaltje salie om je huis te zuiveren.Ritueel om je hart te openen. Bij yoga is de voorkant van het hart (bij de borst) verbonden met geven en de achterkant (bij de ribben in je rug) met ontvangen. In de ideale wereld zijn beiden in evenwicht, zodat je zowel kunt geven als ontvangen. In onze moderne wereld zitten we voorovergebogen achter onze laptops en mobiele telefoons. Hiermee sluiten we de voorkant van het hart af en verharden we de achterkant. Op onderstaande foto lees je het ritueel dat het evenwicht tussen beiden zal herstellen.Moeilijke situaties. Kun je een situatie niet veranderen, dan is het aanpakken van de spanningen rondom die situatie soms het beste wat je kunt doen. De rituelen op onderstaande foto’s bieden je twee eenvoudige technieken om je terug te brengen in je lichaam. Probeer ze als je ‘s nachts ligt te piekeren of als je bij het wakker worden al tegen de komende dag opziet. (Ik heb een vriendin die ik het eerste ritueel geregeld zie doen; het kan overal en altijd).Patti’s rituelen
Vanwege mijn chronische aandoening werkt het bij mij iéts anders dan ik in de eerste alinea omschreef; de hele dag doorjakkeren is voor mij sowieso geen optie meer. Ik moet activiteit en rustmomenten goed met elkaar afwisselen om niet compleet in te storten. Maar dat indrukken van de pauzeknop heb ik (als geboren spring-in-het-veld) wel moeten leren. Ik heb inmiddels twee, of eigenlijk drie, rituelen gevonden die mij écht helpen te ontspannen; de eerste is om in een lekker warm bad met geurende lavendel olie te duiken (sowieso zijn geuren bij veel rituelen belangrijk), eventueel met een tijdschrift maar liefst helemaal zonder afleiding. Een keer of zes per jaar geef ik mezelf een dagje spa cadeau. Heerlijk de hele dag telefoonloos in warme (bubbel)baden met fijne geuren, scrubs, sauna’s, relaxen/slapen en soms een fijne massage. Een weldaad voor mijn lijf én geest.

Waar ik écht niet meer zonder kan, is mijn geliefde spijkermat. Die draait hier thuis echt overuren. Als m’n spieren (en daarmee ik) onder hoogspanning staan, als ik me opgejaagd voel of als ik de slaap niet kan vatten ondanks dat ik doodmoe ben, leg ik mijn matje op mijn bed (tegenwoordig met een spijkerkussen erbij, heerlijk voor mijn nek) en ga een half uurtje helemaal ‘zennen’. Ik heb Rituelen voor elke dag met zeer veel plezier gelezen en ben absoluut geïnspireerd geraakt om ritueeltjes uit het boek toe te voegen aan mijn eigen (soms toch nog te drukke) levenRitueel speciaal voor Mariska
Toen ik Rituelen voor elke dag las, kwam ik één ritueel tegen waarbij ik direct aan Mariska moest denken; het Wake me up before you go go ritueel. Ik hoef hier toch niet meer uit te leggen waarom hè? 😉

WIN! WIN! WIN!
Wil jij dit bijzondere boek ook lezen? Rituelen voor elke dag is in april 2019 verschenen bij uitgeverij Spectrum en voor €13,99 (het ebook kost €9,99) verkrijgbaar via o.a. Bol.com. En één van jullie is een potentiële geluksvogel want van de uitgever mogen we een exemplaar van dit fijne boek weggeven. Hoe je kunt winnen? Laat in het reactieveld op onze website of op één van onze social media weten wat jouw favoriete ritueel is. En dan duimen maar! We maken de winnaar of winnares binnenkort bekend op de website.

By: Patti 

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Ik zit nogal in een negatieve spiraal met lichamelijke klachten en daardoor depressie, waardoor mijn klachten misschien weer erger worden en ik …. etc. Rituelen die goed zouden doen, krijg ik maar niet in mijn systeem. Misschien dat enkele vaste rituelen helpen om wat meer ritme maar ook rust te brengen. Ik ben erg benieuwd naar dit boekje.

    Een ritueel dat ik wel kan noemen: na het avondeten ga ik met dekentje op de bank liggen en moet ik even rusten, om bij te komen van de dag.

  2. Ik doe in de ochtend enkele strekoefeningen op bed en dat is op dit moment mijn favoriete ritueel. Pas ingevoed: edelstenenwater drinken zodra ik wakker ben. Spijkermat gebruiken staat in de planning trouwens; toevallig afgelopen maandag aangeschaft (voordelig te koop in een supermarkt).

  3. Ik houd van rituelen. Ik heb er dagelijks een paar , die ik doe, maar ik sta altijd wel open voor nieuwe rituelen.

  4. Heel eerlijk, ik heb nauwelijks een ritueel. Ik sta op dezelfde tijd op, maar dat is vooral omdat de kinderen naar school moeten. Dan ga ik wel altijd douchen, eten en dus de kinderen naar school brengen. Dat is eigenlijk toch best wel een ritueel, toch?! 🙂 Ik denk dat het me wel wat meer rust zou geven als ik een fijn ritueel zou hebben in mijn leven. Ik ding daarom ook graag mee naar dit boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *