|

KINTSUGI + WIN

Candice Kumai werd in 1983 geboren als dochter van een Amerikaanse vader en een Japanse moeder, woont in Brooklyn (NY) en is auteur, chef-kok en voeding- en wellnessexpert. Ze schrijft o.a. voor Elle (die haar De Golden Girl van de wellness hebben gedoopt), Cosmopolitan en Wall Street Journal. Ook schreef ze diverse food boeken (o.a. Clean Green Eats en Pretty Delicious).

Kintsugi, de complete Japanse lifestylegids
Ze deed er ruim 30 jaar over om haar nieuwste boek Kintsugi, de complete Japanse lifestylegids te schrijven. Het idee voor het boek was er al in haar jeugd, maar ze was lange tijd bang om de woorden op papier te zetten omdat de Japanse cultuur zó sterk gericht is op complexe details, nauwkeurigheid en voorbereiding. Pas na tien ‘verdiepingstochten’ door heel Japan, het land waar ze sinds haar vijfde al regelmatig was geweest, had ze het idee dat ze ‘klaar genoeg’ was voor het schrijven van dit boek waarin ze in vier hoofdstukken (Kracht, Voeding, Lifestyle en Hart) de eeuwenoude Japanse tradities die haar rust, hoop en kracht geven, en meer dan 50 gezonde Japanse recepten met haar lezers deelt. Candice probeert ons met haar boek te leren om innerlijke rust en kracht te vinden en een gezond lichaam en een gelukkige geest te krijgen.Repareren met goud
Eén van die Japanse tradities is kintsugi (spreek uit als kien tsoe gie), de eeuwenoude Japanse kunstvorm van repareren met goud. Preciezer nog; het repareren van gebroken serviesgoed met lak en een gouden poeder. Dit levert gouden lijnen in het servies op en maakt het daarmee nóg mooier en waardevoller. Bovendien krijgt het servies hierdoor een tweede leven. Tijdens één van haar reizen door Japan zag Candice in Kyoto een kintsugi-meester aan het werk in zijn atelier. Hij lijmde gebroken serviesgoed zorgvuldig aan elkaar en beschilderde de barsten met goud. Hij stak zijn ziel en energie in het weer tot leven wekken van het gebroken vaatwerk en op dat moment begreep Candice: kintsugi is hoe wij allemaal voor onszelf zouden moeten zorgen. Als we ‘repareren met goud’, kunnen we trots zijn op onze barsten. Het leert ons dat onze littekens en geleerde levenslessen ons mooier maken. De Japanners laten met kintsugi zien dat het omarmen van imperfecties als iets moois kan worden gezien, iets wat we ook terugzien in de Japanse wabi-sabi traditieAan het werk
Naast Kintsugi zijn er 10 andere principes die Candice in haar leven helpen:
Wabi-sabi – omarm imperfectie
Gaman – leef zo flexibel mogelijk
Eiyoshoku – voed je lichaam
Ki o tsukete – leer zorgzaam te zijn
Ganbatte – doe altijd je best
Kaizen – verbeter jezelf voortdurend
Shikata ga nai – accepteer wat je niet kunt veranderen
Yuimaru – koester je dierbaren
Kansha – wees oprecht dankbaar
Osettai – wees dienstbaar voor anderen

Samen met Kintsugi hebben deze tien beginselen de werkhouding, inspiratie en authenticiteit van Candice bepaald en haar op de been gehouden. In het boek gaat ze op alle beginselen dieper in en vertelt ze hoe ze dagelijks met deze principes werkt.Eiyoshoku
Voeding speelt een belangrijke rol in het leven van chef-kok Candice. In haar boek staan meer dan 50 Japanse gerechten waaronder zoete aardappelen met miso, zelfgemaakte dashi, salade met hijiki + avocado (de favoriet van Candice), inspiratie voor een superleuke bento-trommel (voor de kids) en de heerlijke avocado op toast met miso die ik maakte, waarvan het recept in dit item staat (smullen!) en waarbij je uiteraard een kom Matcha thee drinkt. Ook gaat ze in het boek dieper in op o.a. de Japanse begrippen washoku (in harmonie zijn met wat je eet), hara hachi bu (eten tot je voor 80% verzadigd bent), umami (de vijfde smaak) en Itadakimasu! (ik ontvang deze maaltijd, dank u).Nieuwsgierig geworden?
Ik kan nog wel even doorgaan over Kintsugi, de complete Japanse lifestylegids maar jullie moeten het zelf maar gaan lezen. Het is een boek vol mooie (en leerzame) verhalen, prachtige foto’s en niet te vergeten heerlijke recepten. Het boek is in september 2018 uitgegeven door Uitgeverij Spectrum en voor €20,- o.a. verkrijgbaar via Bol.com. Van de uitgever mogen we maar liefst twee van deze mooie boeken weggeven en ik zou iedereen willen adviseren om mee te doen met deze winactie want dit boek is een absolute must-have. Hoe kun je winnen? Kies uit de in totaal 11 principes die in dit item worden genoemd die ene die jou het meeste aanspreekt. Laat je reactie achter op onze website, de FB pagina, op Twitter of Insta (waar je ons natuurlijk al volgt) en wie weet ben jij straks één van die gelukkige winnaars.

By: Patti

Vergelijkbare berichten

10 reacties

  1. Wabi-sabi – omarm imperfectie, dat vind ik een hele mooie en raakt me zeer. Perfectionistisch ingesteld en vind het moeilijk om de flaws in mij zelf te accepteren. Zou er graag meer over te weten komen! En hopelijk dat ideaal plaatje wat los kunnen laten met Japanse wijsheden.

  2. Mijn beste vriendin is gek op Japan, ze zou er het liefst willen wonen. Dus dit boek past perfect bij haar, ik kies Yuimaru – koester je dierbaren! Want mijn vriendin is me erg dierbaar.

  3. Wabi-sabi Dat heb ik nu wel geleerd met een zoontje van inmiddels bijna 3 met ass. Imperfectie kan eigenlijk zo perfect zijn, in mijn ogen.
    Hele toffe actie en ik ga heel hard duimen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *