POKÉ BOWL

Vorige week eindelijk voor de eerste keer – met vriendinnetje M – een Poké Bowl gegeten in de Amsterdamse Foodhallen bij Meneer Temaki, zo lekker! Deze Hawaiiaanse vissalade is eigenlijk een mix van de sushi bowl en Peruviaanse ceviche (in zuur gegaarde vis). Poké is Hawaiiaans voor ‘snijden’ en refereert aan de manier waarop de vis wordt gesneden. Al tientallen jaren wordt poké (spreek uit als po-kah) gegeten op Hawaii. Het gerecht werd daar gemaakt om restjes vis op te maken. Maar sinds een paar jaar is het helemaal hot vooral in Noord-Amerika en wordt alleen de beste vis gebruikt. Gelukkig verovert de Bowl ook langzaamaan ons land en in Amsterdam en Rotterdam zijn al verschillende Poké shops, dus hopelijk volgt Den Haag snel 😉

Een poké bowl is blokjes gesneden rauwe vis (meestal tonijn of zalm met groenten bovenop een portie (sushi)rijst. De poké kan op smaak worden gebracht met sesamolie en sojasaus en wat sesamzaadjes. Natuurlijk kan je met een Poké Bowl alle kanten en voeg je toe wat je lekker vindt. Om je op weg te helpen heb ik hier het ‘basisrecept’ (heel lekker om avocado, sla en edamé boontjes aan toe te voegen) van Meneer Temaki voor je.

Wat heb je nodig
Sushirijst
In blokjes gesneden rauwe zalm
Sojasaus
Fijngesneden rode peper
Fijngesneden gember
Rietsuiker
Sesamolie
Azijn
Fijngesneden mierikswortel
Geroosterd sesamzaad
Furikake (Japanse gedroogdezeewiermix)
Gesneden lenteui

Zo maak je het
Maak de sushirijst zoals aangegeven op de verpakking. Meng de rest van de ingrediënten in een glazen kom, op het geroosterde sesamzaad, de furikake en de gesneden lenteui na. Laat zo’n half uur afgedekt marineren in de koelkast. Roer door elkaar en schep het in een schaaltje bovenop de sushi rijst. Strooi vlak voor het opdienen sesamzaad, furikake en lenteui erover. E ʻai kāua!

fullsizerender

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *