WIST JE DAT?

Het is alweer even geleden, dus de hoogste tijd voor een nieuwe ‘Wist je dat’. Dit keer wat je (waarschijnlijk) nog niet weet over mascara – wie kan er zonder? – fruit en om je alvast voor te bereiden voor 31 oktober Halloween. Enjoy!

Mascara
1. 3000 jaar voor Christus deden de Egyptenaren niet alleen kohl onder hun ogen, ze maakt hun wimpers er ook zwart mee. Niet alleen om hun ogen voor de zon te beschermen, ook om er goed uit te zien. Die Egyptenaren toch.
2. De eerste mascara in de 19e eeuw in Londen is bedacht door Eugene Rimmel? Precies, van dat merk ja. Hij vindt in 1864 de ‘Cosmétique Superfin’ uit, een product om de wimpers donkerder mee te kleuren en extra volume te geven.
3. Helena Rubenstein in 1957 het moderne design van een tube gevuld met mascara-substantie heeft ontworpen? De mascara moest voor die tijd op het borsteltje aangebracht worden, nu ging het ‘automatisch’.
4. Max Factor de eerste cosmetica-gigant was die de moderne variant van de huls met borstel op de markt bracht?

5. Slaap nooit met mascara (of eigenlijk elke make-up), het maakt je wimpers, waardoor ze makkelijk breken als je ligt te draaien in je bed.
6. Verwissel je mascara minmaal om de 3 manden en twijfel je of je mascara nog goed is? Even ruiken…als het de geur van azijn heeft, weet je genoeg.
7. ‘Pomp’ je mascara niet. Hierdoor komt er lucht in je mascara waardoor hij sneller zal uitdrogen en er sneller klontjes zullen ontstaan. In plaats daarvan kun je je borsteltje het best met een draaiende beweging uit je mascara halen.
8. Deel je mascara nooit, het kan serieus leiden tot ooginfecties.

Fruit
1. Blauwe bessen hebben de meeste vezels per 100 gram, namelijk 8 gram en dat is 4 keer zoveel als een appel. Daarnaast bevatten ze ook veel vitamine C.
2. De appel is het meest populaire stukje fruit. Op nummer twee staan de banaan en de sinaasappel. Wist je dat er meer dan 10.000 soorten appels in de wereld zijn. En als je ze allemaal wilt proeven ben je meer dan 27 jaar bezig!
3. Aardbeien zijn goed voor hart- en bloedvaten en je bloeddruk.
4. Frambozen dragen bij aan een gezonde huid en kunnen astma, hooikoorts en eczeem verlichten.
5. Druiven zijn lekker, maar bevatten veel suikers, maar ook veel vitamine B en C.
6. Citroenen bevatten meer suiker dan aardbei. Beetje gek, want ze zijn veel minder zoet.

7. De naam van een avocado is bedacht door de Azteken en afgeleid is van het woord ‘a-hu-ac-atl’, wat letterlijk ‘testikel’ betekent. Waarschijnlijk door de vorm van de vrucht.
8. Wist je dat er net zo veel vitamine C in een pak sinaasappelsap zit als in versgeperst sap zit? Dit komt omdat er in een pak extra vitamine C wordt toegevoegd. Maar het verpakte wordt minder snel afgebroken door ons lichaam wegens grotere hoeveelheden calorieën én er wordt vaak extra suiker aan toegevoegd, dus veel ongezonder, dan zo’n heerlijk vers geperst glas.

Halloween
1. Halloween wordt gehouden op 31 oktober, dit is de laatste dag van de Keltische kalender, dus eigenlijk was het dan oudejaarsavond. Het nieuwe jaar begon dus op 1 november.
2. In Amerika noemen ze de uitgeholde pompoenen Jack-o’-lanterns. De oorsprong ligt bij een oud Iers verhaal over ene Jack. Jack bedonderde de duivel en liet hem beloven om hem voor altijd met rust te laten. Dat deed de duivel, maar toen Jack stierf was hij in de hemel niet welkom omdat hij afspraken had gemaakt met de duivel en in de hel uiteraard ook niet meer. Hij was gedoemd om altijd rond te blijven hangen op aarde. De duivel gaf Jack toen wel nog een brandend kooltje, die hij in een uitgeholde raap stopte. Toen de traditie ook in Amerika bekend werd, besloten de Amerikanen de rapen in te ruilen voor pompoenen. Die vonden ze mooier en makkelijker uit te hollen.

3. Als je ouder bent dan 12 jaar, mag je in Amerika niet meedoen aan trick or treating. Doe je het toch, kun je een boete riskeren tot maar liefst $1000.
4. In Amerika wordt ieder jaar voor meer dan $2 miljard dollar! aan Halloweensnoep gekocht. Chocoladerepen zijn het populairste snoepgoed.
5. Als je op Halloween een spin ziet lopen, dan schijnt dat de geest te zijn van een overleden geliefde van je, die over je waakt.
6. En wist je dat er serieuze gevallen bekend zijn die een fobie (paniekaanvallen en ademhalingsproblemen) voor Halloween hebben? Samhainophobia is de angst voor Halloween en vernoemd naar het Keltische festival Samhain, dat het eind van de zomer viert op 1 november.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *