|

STRESS PROOF + WIN

Korte momenten van stress zijn een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Maar als de stress zich opstapelt en te veel wordt, kan dit systemische overbelasting veroorzaken welke uiteindelijk kan leiden tot ontstekingen, angsten, depressies en andere chronische gezondheidsproblemen. Maar hoeveel stress is nu eigenlijk teveel? Die vraag voor mijzelf beantwoordend, kan ik zeggen dat de balans tussen ontspanning en stress bij mij altijd prima was. Tot ik acht jaar geleden ging werken voor de werkgever from hell, in dezelfde periode nieuwe buren kreeg die anderhalf jaar lang dag en nacht aan het klussen waren én veel zorgen had om de gezondheid van mijn jongste kind.

Fight-or-flight
Na twee jaar van slecht slapen en constant in de fight-or-flight modus verkeren, begon mijn gezondheid flink te haperen en nog eens een jaar later (nu vijf jaar geleden) klapte ik in elkaar. ´De ergste burn-out die ik in mijn hele carrière heb meegemaakt’ zei de bedrijfsarts. ‘Een maand later en je was er niet meer geweest’ zei mijn huisarts. Een jaar lang kon ik letterlijk niets meer, ik leefde op kalmeringsmiddelen en slaap en was bij het minste geringste overprikkeld. Daarna begon ik met hele kleine stapjes op te krabbelen maar op mijn oude niveau kom ik waarschijnlijk nooit meer terug; ik hield de chronische aandoening ME over aan het bovenstaande verhaal.

Stress Proof
In het boek Stress Proof van auteur Dr. Mithu Storoni wordt perfect uitgelegd hoe het zover heeft kunnen komen maar ook hoe dit resultaat voorkomen had kunnen worden. Het boek begint met een duidelijke verklaring van hoe ons autonome zenuwstelsel werkt (in het kort: de ene helft van het systeem -het sympathische zenuwstelsel- is verantwoordelijk voor de stressrespons en de andere helft -het parasympatische zenuwstelsel- zorgt ervoor dat we tot rust komen) en hoe chronische stress het samenspel tussen ons ‘emotionele netwerk’ (bestaande uit de prefrontale cortex –leuk vergeleken met de CEO van een groot bedrijf-, de amygdala en de hippocampus) negatief beïnvloedt.De effecten van stress bestrijden
De praktische tips in boek helpen de effecten van stress te bestrijden en de natuurlijke afweermechanismen te versterken zodat de geest scherp blijft en het lichaam veerkrachtig.
Elk hoofdstuk onderzoekt een veel voorkomende stressfactor -van een ontregelde biologische klok en hoge cortisolniveaus tot emotionele triggers- en presenteert manieren om de schadelijke effecten ervan te minimaliseren door o.a. veranderingen in voeding, lichaamsbeweging en andere dagelijkse gewoonten.

Tips voor een stress proof leven
Wanneer is de beste tijd om oefeningen te doen en hoeveel is teveel? Welk voedsel versterkt de hersenen en wat doet het tegenovergestelde? Hoe kunnen we muziek, beweging en motivatie gebruiken om ons rationele brein een boost te geven en onszelf koel te houden, ongeacht wat het leven voor ons in petto heeft? Het vertalen van baanbrekende wetenschappelijke bevindingen naar helder en eenvoudig advies, Stress Proof is de ultieme gebruikershandleiding voor lichaam, geest en welzijn.WIN WIN WIN!
Stress Proof is op 19 januari jl. verschenen bij Uitgeverij Scriptum en hier ook te bestellen voor €19.95,-. En hoera! Van de uitgever mogen we een exemplaar van dit fijne boek weggeven. Kans maken? Laat in de comments op onze website, onze FB pagina of via Twitter weten waarom juist jij dit boek goed zou kunnen gebruiken. Over enkele weken wordt de gelukkige winnaar/winnares bekend gemaakt.

By: Patti

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. doordat het altijd druk is,gezin,werk huishouden,sociaal doen etc ervaar ik soms best wel stress en ik wil dat graag verminderen. benieuwd naar het boek

  2. Ik heb een opmerking.. als brave Belg… ja, die bestaan er ook 😉 wou ik toch even opmerken dat dit sterk lijkt op Somatic Experience. Wat toch al even bestaat? Ik wist niet dat dit ook voor burn outs en dergelijke kon gebruikt worden (wel, voor des te meer mensen…zoveels te beter..) Maar dan vraag ik me af… wat was er het eerst? dit boek of de hele uiteenzetting van de somatic experience… misschien ben ik te kritisch… en ik weet ook da alle dingen helpen … maar soms mag je je es kritisch opstellen. En misschien heb ik hier of daar ne regel verkeerd gelezen, kan….
    In ieder geval, ik heb stress… veel stress… en alles, maar dan ook alles da da kan reduceren, awel, da is welkom bij miij 😉 Maar dit is het relaas van een nederig Belgje… die geniet van jullie open minded Nederlandse topics,.

  3. Nou , daar kan ik kort over zijn: ik ben een vreselijke stresskip. Faarbij heb ik ook nog veel last van uitstelgedrag, waardoor ik regelmatig met acute deadlines te maken heb. De vicieuze cirkel….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *