ZONNEGROET JIJ AL?

Als klein meisje zag ik mijn moeder iedere ochtend de zonnegroet doen. Mijn zus heeft de yoga verslaving van haar geërfd. Mijn zoon en zijn team doen het tijdens iedere warming-up vóór de training en wedstrijd. En zelf ben ik er sinds kort ook maar mee begonnen, want het schijnt goed voor je te zijn 😉

De zonnegroet wordt traditioneel beoefend bij het opkomen van de zon, met als doel de energie in het lichaam te activeren als voorbereiding op allerlei krachtige asana’s (houdingen). De zonnegroet is een uitstekende algemene warming-up, die bestaat uit 12 houdingen voor je ruggengraat. Het is goed voor iedereen, maar speciaal voor mensen die erg stijf zijn, omdat het de flexibiliteit van je lichaam snel verbetert. De zonnegroet is een serie van rustige, vloeiende bewegingen, gecoördineerd door de ademhaling. Het doel is het opwarmen van je ruggengraat en het verhogen van de energie in je lichaam. Je gebruikt hierbij honderden spieren, reguleert je ademhaling en focust je gedachten.

Waar is het goed voor?
De zonnegroet traint je spieren en gewrichten, verbetert de houding en de balans van het lichaam en ontspant lichaam en geest. Het stimuleert de bloedcirculatie en ook die van je hoofdhuid. Het draagt bij aan gezonde haargroei en verbrandt extra calorieën. Het versterkt de buikspieren en zorgt voor een stevige, platte buik, stevige bovenbenen en armen. Door de omgekeerde houdingen stroomt het bloed naar het hoofd wat een goede, gezonde kleur aan het gezicht geeft. Het houdt je gezicht daarom ook langer jong. Dus eigenlijk geen enkele reden om het niet te doen 🙂
Als je googlet zie je dat er verschillende manieren zijn om de zonnegroet te doen. De manier, zoals op de afbeeldingen hieronder, doe ik nu dagelijks.

Hoe doe je de zonnegroet?
1.
Breng je handpalmen samen ter hoogte van je borst. 
2. Adem in en strek je armen naar boven. Buig langzaam naar achter, terwijl je je armen boven je hoofd gestrekt houdt.
3. Buig naar voren en adem daarbij langzaam uit en breng je handen naar de grond.
4. Adem in en breng je linkervoet zo ver mogelijk naar achter. Houd je handen op de grond en zorg dat je rechtervoet tussen je handen blijft staan. Houd je hoofd omhoog.
5. Adem uit en breng je linkerbeen naar achter. Je staat op handen en tenen, een soort van planken en kijkt naar de vloer.
6. Houd je adem in en beweeg je lichaam naar de grond, totdat je knieën, borst, handen en voorhoofd de grond raken. Heupen en onderbuik blijven omhoog.
7. Adem in, strek je armen en laat je heupen zakken. Richt je bovenlichaam omhoog. Buig naar achter en kijk omhoog. Je benen liggen naast elkaar.
8. Adem langzaam uit en breng je heupen omhoog. Je benen en armen blijven gestrekt en je hoofd komt in één lijn met je armen en je maakt een driehoek.
9. Adem langzaam in, buig je rechterbeen en zet er een grote stap mee naar voren. Beweeg je linkerknie naar de grond. Net als in stap 4, kijk je omhoog.
10. Adem langzaam uit, houd je handen op de grond en breng je linkervoet naast je rechtervoet. Buig vanuit je heupen en probeer je buik in de richting van je bovenbenen te brengen, zie 3.
11. Adem in en strek je armen naar boven. Buig langzaam naar achter, zie 2.
12. Adem uit en sta weer met je voeten tegen elkaar en gevouwen handpalmen, zoals bij 1.
And repeat… (bij voorkeur 8 keer en wissel je benen af)!

De eerste paar keer, merkte deze stijve hark dat het niet zo soepel ging, maar het gaat gelukkig steeds soepeler. Mijn streven is om de zonnegroet uit te voeren, zoals op de plaatjes hierboven!
Ben benieuwd naar jouw ervaring, laat je het even weten?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *