|

DE EENVOUD VAN AANDACHT + WIN

Moeiteloos creatief zijn, flow ervaren, gehoord worden, je hartkompas kunnen lezen, gemakkelijk putten uit innerlijke wijsheid, je weg vinden – zomaar wat universele behoeftes die we dagelijks willen vervullen. Door in alle eenvoud verfijnder te luisteren naar onszelf, anderen, onze leefomgeving en de natuur, krijgen we er toegang toe.

Cathelijne Esser
Cathelijne Esser is als journalist een beroepsluisteraar. Ze raakte gefascineerd door de oneindige potentie van ‘diep luisteren’ en gaat in haar nieuwste boek De Eenvoud Van Aandacht dieper in op de zeven ‘sporen’ waarlangs ze zelf dieper leerde luisteren.

Luisteren is niet hetzelfde als gehoorzamen
We willen graag leven met aandacht; horen, zien en voelen wat er om ons heen gebeurt. Maar in een tijd waarin afleiding werkelijk overal om ons heen te vinden is, is dat misschien wel het moeilijkste wat er is. We moeten opnieuw leren luisteren, en dan niet luisteren als in gehoorzamen (zoals we in onze jeugd leerden) maar luisteren als in écht horen wat er wordt er gezegd, écht zien, écht voelen, zonder ruis op de lijn; zonder dat waarnemingen volledig gekleurd zijn door een heleboel lagen van gedachten die de oorspronkelijke waarneming bedekken en je van het ervaren in het huidige moment wegleiden.

Zoektocht naar de oplossing
Cathelijne ging op zoek naar de oplossing: “Te midden van de twijfels, angsten en onzekerheden die ook ik dagelijks ervaar in alle soorten situaties, en die nu eenmaal horen bij mens-zijn, ontstond er een verlangen gemakkelijker te kunnen putten uit de bron van innerlijke wijsheid. Hoe vind je die bron? Door te luisteren”. Ze ontmoette tijdens haar zoektocht leraren die vanuit hun ervaringswereld een bijdrage konden leveren aan haar ontdekkingstocht. Een ontdekkingstocht die meteen z’n vruchten begon af te werpen.Flow in je leven
Door te luisteren hoor je beter wat de behoeften van je lichaam zijn, gaat creativiteit vrijer stromen en communiceer je met meer compassie waardoor je relaties met anderen vloeiender zullen verlopen. Je relatie met de natuur wordt zichtbaar; je gaat zien hoe je je leefritme kunt afstemmen op de natuur waardoor er meer gemak bij dagelijkse activiteiten ontstaat. Er komt flow in je leven. Je hoort je hart en intuïtie beter en bent daardoor beter in staat te navigeren. Verfijnder luisteren versoepelt alle aspecten van ons bestaan. En als je dat ervaart, gaat het werkwoord ‘luisteren’ sprankelen en brengt het zelfs plezier.

De zeven sporen
Een aantal van de zeven sporen die Cathelijne volgde om beter te luisteren en te leven vol aandacht, zijn: dieper luisteren naar je lichaam, luisteren naar creativiteit, luisteren naar het ritme van je natuur en luisteren met je hart. Ze moedigt haar lezers aan om hier zelf ook mee aan de gang te gaan. Door een chronisch gebrek aan focus is dit boek voor mij zeker een aanrader. Ik ben van het type ‘hoofd, schouders, knie en oh daar vliegt een vogel’; afgeleid door het minste geringste waardoor ik (voor mijn gevoel) aan de oppervlakte een stortvloed aan dingen hoor, zie en voel, maar in de diepte not so much. De eenvoud van aandacht is een inspiratiebron voor iedereen die een leven wil dat voller geleefd wordt. Cathelijne geeft hiervoor compacte ideeën en handreikingen die je zelf kunt toepassen en uitdiepen.WIN WIN WIN
De eenvoud van aandacht is in december 2018 verschenen bij uitgeverij Scriptum en voor €17,50 verkrijgbaar via o.a. Bol.com. Van de uitgever mogen we een exemplaar van dit fijne boek aan één van jullie weggeven. Hoe je kunt winnen? Door in het reactieveld hieronder of op één van onze social media een oortjes-emoticon te plaatsen ? (it’s that simple). Toi toi!

By: Patti

Vergelijkbare berichten

55 reacties

  1. Simpel ? Ik zou niet weten hoe je zo’n oortje moet plaatsen, kopiëren en plakken lukt niet. En Windows 7 heeft geen digitaal toetsenbord.

  2. “ Wat praten ze veel maar wat zeggen ze weinig”.
    Dat hou ik altijd in m n “ achterhoofd”.
    Luisteren is een gave. Hoor wat ze zeggen en niet dat wat jij graag wilt horen. De manier waarop iets gezegd wordt. Lichaamstaal is daar bij ook heel belangrijk.
    Van taal kun je nog zoveel leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *