VITAMINE D JIJ AL?

Kijk je in de spiegel, dan staart een ‘wittig’ winter gezicht je terug. Logisch, want we hebben de laatste maanden nauwelijks zon gezien. Is december normaal gesproken goed voor 49 zonuren, vorige maand hadden we er maar 17! En ook januari laat zich niet echt van zijn zonnigste kant zien. Dit zie je terug aan je huid, maar merk je ook aan je humeur. Wat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een vitamine D tekort. Maar daar kan je gelukkig wat aan doen 🙂 

Vitamine D tekort
Zoals je vast wel weet wordt vitamine D onder invloed van zonlicht in je huid aangemaakt. Een tekort aan zon = een tekort aan vitamine D. En laat deze vitamine o.a. zorgen voor je humeur. (een tekort kan soms zelfs depressies veroorzaken). Het zorgt ook nog eens voor je immuumsysteem, sterke botten, tanden, nagels, haar en gezonde spieren. Voordat de zon zich hopelijk snel weer van haar zonnige kant laat zien, is het aan te raden om naast je voedsel wat extra vitamine D te slikken. Voor iedereen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Neem overigens niet meer dan de ADH want bij langdurig gebruik van hoge doseringen kunnen kalkafzettingen in het lichaam ontstaan. Maar sommigen hebben weer meer vitamine D nodig. Zoals jonge kinderen en ouderen (boven de 70), wat het risico op vallen en botbreuken kleiner maakt. Voor zwangere vrouwen vermindert het de kans op een kind met een te laag geboortegewicht. En heb je een getinte of donkere huid of komt je huid niet vaak in de zon, ook dan maakt je huid minder vitamine D aan.

Voeding
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine. Vitamine D2 wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 in de huid van mens en dier. Daarom komt vitamine D3 van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Zoals vette vis: haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie). In roomboter zit van nature vitamine D, maar minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarines en halvarines. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *