CACTUS ZIJDE

Ik heb wel eens cactus in Spanje gegeten, lijkt een beetje op een kiwi en is lekker. Maar wist je dat er van cactussen ook hele mooie stoffen gemaakt kunnen worden? MaiQ is opgericht door Maaike Kobossen. Na een carrière in de financiële sector is ze een eigen tassen- en interieurlabel begonnen. Met een stukje stof geweven van cactus zijde, gevonden tijdens een vakantie in de souk in Marrakesh, is het allemaal begonnen. Stapje voor stapje ontwikkelde ze de verschillende modellen en zette de productie op. De structuur en de kleuren van de cactus zijde gaven MaiQ de inspiratie om haar tassen- en interieurlijn vorm te geven.

Alle items van MaiQ zijn gemaakt van cactus zijde, in Marokko beter bekend als Sabra zijde. Deze rijke stof wordt vaak gebruikt als materiaal voor kleurrijke vloerkleden vanwege de hoge kwaliteit, kracht en schoonheid. Cactus zijde komt voort uit de natuurlijke vezel van de Agave Cactus en is voornamelijk te vinden in Marokko. Het productieproces van dit bijzondere materiaal is een eeuwenoude ambacht dat nog steeds op dezelfde manier wordt toegepast.

Allereerst worden de lange puntige bladeren van de agave cactus gebroken. Hierna worden de vezels gewassen en gehamerd en worden de bladeren geweekt in water om de vezels gemakkelijker te kunnen scheiden. Daarna worden de vezels gesponnen en handgeweven tot een ‘zijden draad’. De draden worden op hun beurt geverfd in verschillende kleuren. De geproduceerde textiel heeft een hoge elasticiteit, dit maakt cactus zijde kreukvrij. De stof kenmerkt zich verder door haar stevigheid en mooie glans.

 

Elk item uit de collectie wordt afgewerkt met rustiek donkerbruin leer. De Marokkaanse ambachtelijke kunst van het weven van de stof combineert maiq met een Europese stijl en kwaliteit. Van ieder item is er maar één, dus zijn ze met recht uniQue te noemen.

4916_overzicht_3

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *