PROBIOTICA JIJ AL?

1 op de 4 Nederlanders kampt regelmatig met darmproblemen, soms door ziekten als colitis ulcerosa of Crohn, maar vaak door een onschuldige doch vervelende aandoening als PDS (prikkelbare darm syndroom, ook wel spastische darm genoemd). Een groot aantal van deze mensen ervaart regelmatig, zo niet dagelijks, pijn en hinder door o.a. krampen, een opgeblazen gevoel en problemen met de stoelgang (obstipatie of juist diarree) en dit belemmert hen dan weer in het dagelijkse leven. Huisartsen schrijven o.a. pijnstillers, vochtbinders, laxeermiddelen en anti-diarree middelen voor maar dit zijn vooral symptoombestrijders en deze veranderen niets aan de onderliggende aandoening. Niet handig als je nagaat dat de darmen de energiefabriek van ons lichaam zijn. Er zijn zelfs aanwijzingen dat de conditie van de darmen en de hersenen een directe relatie met elkaar hebben en het is daarom van groot belang dat de darmen goed worden beschermd en onderhouden.

Alles geprobeerd
Ik (Patti) ben één van die mensen met PDS. Het ‘rommelt’ al jaren in mijn darmen en uiteraard deed ik zelf het hoognodige om hier vanaf te komen. Ik begon met aanpassingen in mijn voeding en probeerde de welbekende kleine flesjes zuivel met bifidus actiregularis. Ik gooide lijnzaad en vezels door de yoghurt, slikte allerlei supplementen en vorig jaar stond ik een periode om de paar dagen mijn eigen biologische en zuivelvrije kefir te maken. Sommige probeersels hielpen niets, andere hielpen even en het maken (en vooral dagelijks drinken) van kefir begon me letterlijk en figuurlijk de keel uit te hangen dus daar stopte ik mee. Het afgelopen jaar was het met mijn darmgezondheid dan ook niet goed gesteld; verstopping (2 weken niet naar het toilet was heel normaal), krom lopen van de buikpijn, een opgeblazen gevoel en na bijna iedere maaltijd en ‘s nachts brandend maagzuur. Niet fijn.

VSL#3 probiotica
Mijn nieuwsgierigheid werd dan ook gewekt toen ik op Facebook een bericht voorbij zag komen over VSL#3, een probioticum van Ferring Pharmaceuticals.
Voor de mensen die niet weten wat probiotica zijn: de Food & Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties omschrijft probiotica als ‘levende micro-organismen die een positief gezondheidseffect hebben op de gastheer indien ze in voldoende hoeveelheden worden opgenomen’. Ons spijsverteringssysteem bestaat normaal gesproken uit goede – en slechte bacteriën en het handhaven van de juiste balans tussen deze bacteriën is noodzakelijk voor een optimale gezondheid. Die balans kan worden verstoord door o.a. medicijnen (antibiotica!), ziekten of voeding en hierdoor kunnen behalve de eerder genoemde darmproblemen ook problemen met de weerstand ontstaan. Probiotica kunnen een goede ondersteuning aan de darmflora én aan de weerstand bieden.

De meeste probiotica bevatten ‘maar’ een paar miljard gunstige bacteriën en die van VSL#3 bevat de hoogst beschikbare concentratie van gunstige bacteriën, namelijk 450 miljard (!) per zakje. VSL#3 bevat een unieke combinatie van 8 stammen en deze stammen bedekken de gehele binnenwand van het maagdarmkanaal met probiotische bacteriën. Het duurt ongeveer 1 week voordat VSL#3 zich in de darm heeft gevestigd. Binnen 20 dagen heeft een maximale kolonisatie (verzameling van bacteriën op een vaste voedingsbodem) van de bacteriën in de darm plaatsgevonden. Verder is de probiotica van VSL#3 ‘rotzooivrij’, dus geen toegevoegde suikers of bewaarmiddelen. Ik had nog niet eerder van dit merk probiotica gehoord maar ging online op onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat VSL#3 (vooral in Amerika) hele enthousiaste reacties oplevert van mensen met PDS maar ook van Crohn patiënten en van mensen met andersoortige gezondheidsproblemen. Dat wilde ik ook weleens proberen! Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en de leverancier te vragen of ik deze probiotica zou mogen uittesten en gelukkig werd er positief op mijn vraag gereageerd.

Mijn bevindingen
Inmiddels heb ik 30 dagen VSL#3 gebruik (in een keurig gekoeld pakket thuisbezorgd) achter de rug en ik kan niet anders zeggen dan dat ik behoorlijk happy ben! Mijn problemen zijn nog niet helemaal verdwenen, daarvoor bestaan ze ook al te lang denk ik, maar al na een week had ik geen last meer van brandend maagzuur en dat vond ik een hele fijne ontwikkeling. De frequentie van mijn stoelgang verbeterde (ik zit nog niet op de gebruikelijke 1x per dag, maar 1x per 2 weken is hier, hopelijk voorgoed, verleden tijd) en ik voel me heel wat minder opgeblazen. Het gebruik van VSL#3 is makkelijk: de inhoud van een (gekoeld bewaard) zakje mengen met yoghurt, water of andere niet koolzuurhoudende drank, opeten/opdrinken en that’s all; de bacteriën doen de rest. In een glas water proef je de smaak van het poeder wel iets, maar gemengd met een yoghurtje is het smaakloos. De probiotica van VSL#3 is niet de goedkoopste (de adviesprijs voor 10 zakjes is 22 euro, via de eigen website te bestellen maar ook verkrijgbaar via zo’n 1500 apotheken door heel Nederland) maar na 2 à 3 weken gebruik kun je, mits je een positief verschil bemerkt uiteraard, overstappen naar 1 zakje om de dag en dit maakt al een aardig verschil in de kosten. In Amerika wordt probiotica aan o.a. PDS – en Crohn patiënten (deels) vergoed, in Nederland zijn we helaas nog niet zover. Uiteindelijk dienen we ons te realiseren dat de gezondheidsissues en ongemakken welke kunnen ontstaan door problemen in de darmhuishouding ons veel meer kosten en ik denk dan ook dat het de investering gewoon meer dan waard is.

By: Patti

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Hoi! Ik kan niet zien wanneer deze blogpost is gepubliceerd, maar ik ben erg benieuwd naar je verdere ervaringen met VSL#3! Hoelang gebruik je het nu, hoe gaat het nu? Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *