|

TE LIJF + WIN

Wanneer ik als twintiger iets hoorde of las over de overgang, klonk het me in de oren als het voorportaal van de hel: opvliegers, hartkloppingen, een uitgedroogde vagijn, stemmingswisselingen, haren op plekken waar je ze liever niet wilt en overgewicht waar niet tegenaan te lijnen – of tegenop te sporten valt. Alleen dat ‘nooit meer ongesteld’ maakte het nog enigszins aantrekkelijk maar ik was blij dat het nog ver-van-mijn-bed was en was vol vertrouwen dat er te zijner tijd een wondermiddel zou zijn ontwikkeld waarmee ik fluitend door de overgang zou fietsen.

50 Shades Of Red
Er zijn sindsdien slechts twee vrouwen in mijn leven geweest waarvan ik heb meegekregen dat er iets overgangerigs speelde; mijn moeder en mijn schoonmoeder. Mijn eigen moeder was 51 toen het begon, en het enige wat ik aan haar merkte, was dat haar gezicht soms een spelletje 50 Shades Of Red speelde, waarschijnlijk door een opvlieger. Ze sprak zich er nooit over uit en liet verder ook niet zien dat ze last van de overgang had. De opvliegers van mijn schoonmoeder waren overduidelijk; 1 x in de zoveel tijd zwiepte ze uit het niets een been over de leuning van de stoel waarin ze zat, onderwijl druk met haar handen wapperend en hard ‘ooooooooh’ roepend. Maar ook zij sprak verder niet over de overgang en wat het met haar deed.

Volop in de ontkenning
Mijn vriendinnen (de meesten halverwege – of eind 40) hebben allemaal nog nérgens last van. Zeggen ze. Dat ze 2 weken achter elkaar – of juist 3 maanden helemaal niet menstrueren, komt door stress. Uh-huh … Als ik voorzichtig opper dat de premenopauze misschien wel bezig is, word ik meestal verontwaardigd door ze aangekeken. Na menstruatie staat de overgang blijkbaar ook op het taboe-lijstje. De overgang, daar doen wij niet aan. Want de overgang staat gelijk aan ouderdom, verval en verschrompeling, en wij -in onze fabulous forties- zijn toch zeker niet oud en verschrompeld?! Ook ík zit qua menopauze volop in de ontkenning; toen mijn haaruitval vorig jaar bleek te worden veroorzaakt door een ijzertekort en niet door de overgang zoals mijn kapster dacht, heb ik inwendig gejuicht om deze uitstel van executie. Het wondermiddel waarop ik in mijn twenties hoopte, is er helaas nog niet.

Te Lijf
Thank God voor Isa (Hoes) en Medina (Schuurman; ik vind haar zó leuk dat ik mijn jongste dochter naar haar heb vernoemd)! Zij schreven het boek Te Lijf, waarin alle taboes omtrent de overgang en ouder worden bespreekbaar worden gemaakt. Het boek is dik (255 pagina’s!) en staat boordevol praktische tips, afgewisseld met persoonlijke verhalen en ervaringen van Isa en Medina, maar ook met prachtige zwart-wit foto’s van de twee vriendinnen. In het boek wordt ingegaan op zo’n beetje alle aspecten van die beruchte ‘tweede helft’; het leven net voor (premenopauze) -, tijdens (menopauze) – en na de menopauze (postmenopauze). Ze kijken samen met deskundigen -van hormoonarts tot filosoof, van voedingsexpert tot seksuoloog- naar allerlei fysieke en emotionele klachten die door de overgang veroorzaakt kunnen worden (belangrijkste tip: bezoek een overgangsconsulente als je kampt met klachten die niet door de huisarts – maar wellicht wel door de overgang verklaard kunnen worden), duiken in HRT (hormone replacement therapy) en experimenteren met onder andere botox en rebalancing.

45+ is het nieuwe sexy
Ook geven Isa en Medina ons tips hoe we knetterknap ouder kunnen worden (van o.a. het botoxdilemma tot ontharingsmethoden en kledingadvies), er is een hoofdstuk gewijd aan het moederschap i.c.m. de menopauze (het eeuwige schuldgevoel en de kunst van het loslaten), ze geven inzicht in de geestelijke – en emotionele veranderingen waarmee de overgang gepaard kan gaan en kijken naar voeding en training (laat je niet meeslepen door voedingshypes, fit ouder worden is meer dan voeding alleen). Ook vriendschappen, relaties en seks (45+ is het nieuwe sexy) komen aan bod, en uiteraard werk en carrière. Niets blijft onbesproken in dit boek dat vlot wegleest en dat vol eye-openers staat. Iedere 40+ vrouw zou dit boek moeten lezen; het is een feest van herkenning en levert interessante informatie en mooie inzichten over al die onderwerpen die vrouwenlevens raken in deze intense periode. Te Lijf is uitgegeven door Ambo|Anthos Uitgevers en voor €19,99 te koop via o.a. Bol.com.

WIN WIN WIN!
Van de uitgever mogen we een exemplaar van Te Lijf weggeven. Laat hieronder of op onze Facebook pagina weten waarom juist jij dit boek in je boekenkast zou moeten hebben staan, en wie weet ben jij de gelukkige winnares. Liken en delen = lief <3

By: Patti

Vergelijkbare berichten

17 reacties

  1. Ik ben er echt zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Helemaal nergens last van gehad. Daarom weet ik ook niet waar men het over heeft. Lijkt me vreselijk om s nachts uit je bed te zweten. Maar ben wel benieuwd naar ervaringen van anderen.

   Groetjes
   Ria

 1. * 52 jaar oud. Ik val dus in de doelgroep lijkt me.
  * Ik ben dol op informatieve boeken. Daar haal ik veel relevante bruikbare info uit.
  * Isa vind ik een topwijf. (Medina ken ik niet zo goed, dus daar kan ik niets over zeggen.)
  * Mooie kaft. Roze is mijn kleur.
  * Ik vrees dat het mij niet gaat lukken. (Helaas vanaf geboorte wat achterstand zullen we maar zeggen.) Maar ik wil toch wel graag lezen hoe men “knetterknap” oud zou kunnen worden. En wie weet; alle kleine beetjes helpen.

 2. ……omdat mijn vriend vind dat ik sinds mijn 40ste al aan het veranderen ben en ik hem misschien door dit boek kan uitleggen waarom en wat dat dan is.

 3. 36 en helaas in de overgang. Mijnu moeder en oma waren ook rond de 40 m’n moeders oudste zus nu 60 nog nergens last van. Stemmingswisselingen van woede aanval naar super blij voelen. Doorbraak bloedingen ondanks de pil. Gestopt met de pil hielp niks. Opnieuw gestart met de pil. Ruim 6 weken achter elkaar ongesteld. Opnieuw doorbraak bloedingen en wtf gebeurt er telkens met m’n gevoel…aaarrrggggg haar dat er altijd super uitzag en nu ineens stro….en dan eindelijk….tja overgang….ha?? Excuse me? Nu al??? Yep!! De pillen op de markt slepen me er wel door gelukkig. Wat een bevrijding!! Maar ik kan zeker nog heel veel raad en steun gebruiken dus kom maar op met het boek. Ik zal ’t verslinden! Lang leve het vrouw zijn. Hooray!!

 4. Vraag me af en toe af of ik met mijn 40 jaar al in de overgang zit, zou dit boek graag lezen. Fijn dat er nu een boek is waar met humor en tips over dit onderwerp geschreven wordt.

 5. Zou zeer welkom zijn als leesvoer! Vroeg in de overgang is allesbehalve “normaal” en tips of herkenbaar (lees)materiaal (want vriendinnen van dezelfde leeftijd hebben geen idee waar ik het over heb) zou me erg blij maken!

 6. Ik ben hevig in de overgang, om zo verschrikkelijk moedeloos van te worden!
  Dus ja dit boek wil ik heel, heel, heel graag winnen om mezelf de overgang door te laten komen!

 7. Ben reuze benieuwd naar mooi ouder worden ondanks of dankzij de overgang. Blij dat Medina en Isa een ’taboe’ doorbreken met dit boek, wil het dus graag lezen!

 8. omdat alle beetjes helpen om deze lastige periode door te komen en het zo ontzettend fijn is te lezen dat je niet de enige bent

 9. Ha, omdat ik ook in ontkenning ben en hopelijk nog even kan blijven. Maar stiekem wel heel geinteresseerd ben in tips & tricks…

 10. Ik ben een vrouw van “die” leeftijd en bereid me graag goed voor!
  Fijn dat er wat meer openheid over de overgang is.

 11. Oh dit lijkt me mooi om te lezen. Prachtige afwisseling van management boeken…..eindelijk een boek echt voor en over mijzelf. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *