HAPPIER LIFE

Comment

Health

Dat goede genen erg fijn zijn, laten Cindy C en Kaia Gerber in de Vogue Paris April zien, naar mijn mening één van de mooiste covers ooit. Dat naast genen, gezonde voeding, beweging en huidverzorging belangrijk is, weten we inmiddels allemaal. Zoals je hier vast al de tips van Azra van ASPA Beauty hebt gelezen voor mooi en gezond haar, wilde ik na de lancering van de nieuwe Schijf van 5 afgelopen dinsdag weten wat haar visie is op gezond eten.

Het woord dieet komt van het Latijnse woord ‘diaeta’, wat ‘een manier van leven’ betekent, maar de meeste mensen associeren dieet met ‘onthouding’ of niet toegeven aan wat ze eigenlijk wel willen. Het is belangrijk om te weten dat als je gezond leeft, je jezelf niets onhoudt, want je trakteert je lichaam als het ware met gezond voedsel.

Maar wat is nu precies gezond eten/leven? Azra’s tips:
1. Weet wat de voordelen zijn van voedsel
Leer en begrijp wat verschillend voedsel voor je lichaam doet. Wist je bijvoorbeeld dat walnoten B12 bevatten en dit Alzheimer kan helpen voorkomen? Boerenkool is de groene groente met de meeste voedingsstoffen die belangrijk zijn om bijvoorbeeld goed te blijven zien? En 1 à 2 theelepels kokosolie verbrandt vet van je buik? Eigenlijk is gezond te leren eten, net zo belangrijk als te leren schrijven en rekenen.

2. Kook zelf
Het draait allemaal om koken. Als je je eigen voedsel koopt en kookt eet je al gezonder. Dus pas je levensstijl aan en kook (bijna) dagelijks. Dus maak tijd! Als je geen tijd hebt om doordeweeks te koken, maak dan je maaltijden in het weekend, vries het in en warm het op als je het nodig hebt. Eet echt voedsel. Vergeet de low-fat, low-sugar en dieet varianten en ban kant-en-klaar maaltijden uit je leven. En beperk take-away en on-the-go tot een minimum. Het is niet nieuw, maar gezond eten is heerlijk, traditioneel en echt voedsel.

3. Drink
Ga vloeibaar. Water is leven, het verzadigt je honger en reinigt je lichaam. Neem overal waar je gaat water mee. Kruidenthee is ook goed voor je lichaam. En groentesapjes zijn ook een goede manier om je voedingsstoffen binnen te krijgen, zonder aan te komen, zolang er niet te veel fruit inzit.

4. Beweeg
Bewegen is cruciaal voor je gezondheid en om gezond ouder te worden. Sport en beweging houdt je lichaam in vorm. Er komen ook endorfienen vrij waardoor je je vrolijker voelt, het houdt je stress-level onder controle, geeft je energie en je slaapt er beter door. Feit is dat als je gezond eet, maar niet genoeg beweegt je niet afvalt én als je veel beweegt en niet gezond eet, je ook niet afvalt. Een balans van gezond eten en bewegen is dus belangrijk.

5. Balans
Het is oké als je zo nu en dan (pure) chocolade en soms een glas rode wijn niet kan weerstaan. Geniet en vier het leven, maar blijf in balans!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *