HOUDINGCORRIGERENDE KLEDING

De afgelopen weken mocht ik (Patti) wel iets heel bijzonders uitproberen, namelijk houdingcorrigerende kleding van AlignMed (in Nederland op de markt gebracht door distributeur Anodyne). In het kort is de houdingcorrigerende kleding (ontwikkeld door een team van Amerikaanse dokters, fysiotherapeuten, chirurgen en chiropractors) geïnspireerd door kinesiotape, een technologie die vaak door fysiotherapeuten wordt gebruikt voor het corrigeren van de spierfunctie, het verbeteren van de doorbloeding en het verminderen van – of bijdragen aan de behandeling van pijn en spanning. Er zijn o.a. shirts en (sport)b.h.’s verkrijgbaar die de rugspieren, schouders en schouderbladen activeren en die de drager bewust maken van zijn of haar houding. Hierdoor helpt de kleding bij het creëren van een nieuw bewustwordingsproces en zorgt de drager zelf (actief) voor een verbeterde houding.

Amerikaanse vs Europese markt
Op de Amerikaanse markt wordt er wat houdingcorrigerende kleding betreft voornamelijk gefocust op sporters. Het wordt daar gezien als ‘wearable therapy’ en mag door de spelers daarom, ondanks sponsorcontracten met o.a. Under Armour, Nike en Adidas, gewoon gebruikt worden. Op de Europese markt is het doel vooral preventie en herstel bij mensen met o.a. schouder-, rug- en nekklachten of spanningshoofdpijnen die door houdinggerelateerde oorzaken (zijn) ontstaan. Zo kunnen bijvoorbeeld mensen die werkzaam zijn op kantoor en veel achter een bureau zitten – of mensen die lang in de auto zitten het product goed gebruiken omdat dit vaak momenten zijn waarop zij minder opmerkzaam met hun houding zijn. Houdingcorrigerende kleding is de afgelopen twee jaar in opkomst en de feedback van zowel fysiotherapeuten als consumenten op de kleding is zeer positief. Een compleet overzicht van ‘aandoeningen’ waarbij de houdingcorrigerende producten een bewezen werking hebben, vind je hier (klik telkens op ‘has worked with the following conditions’).

De juiste maat is het allerbelangrijkst!
Omdat mijn houding al sinds mijn jeugd niet goed is, heb ik vaak pijnlijke schouderbladen en last van ‘brandende’ spieren in mijn bovenrug. Ik probeer er zoveel als mogelijk alert op te zijn, maar zelfs dan merk ik dat ik toch vaak weer in die verkeerde houding ‘zak’. Het zal dan ook niemand verbazen dat ik stond te juichen toen ik van Anodyne het Women’s Posture Shirt mocht uitproberen. Het shirt bestellen ging nét iets verder dan alleen een S, M, of L aanvinken op een bestelformulier. Voordat ik het shirt kreeg toegestuurd, moest ik eerst mijn lengte, gewicht en borstomtrek aan Anodyne doorgeven. Dit luistert zeer nauw want het shirt moet strak genoeg zitten om 100% functioneel te zijn en een verkeerde maat zou ten koste kunnen gaan van de effectiviteit van het shirt. Op de site staan duidelijke maattabellen maar deze zijn indicatief.

Mocht je bij aankoop twijfelen over de juiste maat, neem dan gewoon even contact op met Anodyne. Omdat het heel belangrijk is dat iemand echt het juiste product draagt, geeft Anodyne iedere klant twee weken de tijd om de bestelling te proberen (en dan ook echt proberen, dus dragen, wassen, alles). Als iemand dan niet overtuigd is, of toch niet het juiste product gekocht blijkt te hebben, mag het product gratis worden geretourneerd of geruild. Gebruikte producten worden via Anodyne gewassen en daarna als demo-modellen gebruikt op beurzen of geschonken aan fysiotherapeuten die de producten willen uitproberen. Klanten kunnen ervan uitgaan dat ze altijd een nieuw, ongebruikt product ontvangen.

Au! Spierpijn!
Toen mijn bestelling een paar dagen later (vanuit Denemarken) werd bezorgd, heb ik het shirt direct aangetrokken. Het shirt moet niet worden gezien als een korset, waarbij het product het werk doet, maar letterlijk als ‘een steuntje in de rug’. De spieren worden door de manier waarop het shirt gemaakt is, voorzien van prikkels en blijven daardoor zelf het werk doen. Om die reden wordt ook geadviseerd om het gebruik van het shirt rustig op te bouwen. In mijn enthousiasme was ik dat even vergeten en droeg ik het shirt op de eerste dag meteen een paar uur achter elkaar. Aan de ene kant was het heel fijn want ik voelde echt de ondersteuning van het shirt, maar na een paar uur was ik moe en had ik spierpijn! Op de website van Anodyne lees ik het volgende: ‘houdingcorrigerende kleding is ontworpen om het spiergeheugen te stimuleren en de houdingbewustheid te verbeteren. Afhankelijk van het specifieke huidgedeelte zitten er tussen de 20.000 en 80.000 zenuwreceptoren in een vierkante centimeter huid die zorgen voor gevoel en reacties op aanraking, druk en temperatuur. Deze zenuwuiteinden sturen signalen naar de hersenen, waardoor gespannen spieren zich ontspannen, terwijl de meer inactieve spieren zich aanspannen’. Het beste is dus om het shirt de eerste keer niet te lang te dragen en de draagtijd per keer rustig op te bouwen.

Een maand later
Ik draag het shirt nu een kleine maand bijna dagelijks en ben een zeer tevreden gebruiker. Als ik het shirt draag, geven mijn spieren mij telkens als ik toch weer even een verkeerde houding aanneem een seintje dat ik mijn houding moet verbeteren, maar ook als ik het shirt niet draag, besef ik het sneller wanneer mijn houding niet goed is en corrigeer ik deze zelf. Ik draag het shirt geen hele dagen, dat blijft te vermoeiend en levert me nog steeds spierpijn op. Maar een uurtje hier, een paar uurtjes daar (bijvoorbeeld als ik achter mijn bureau een item voor Marvelousz zit te typen) werkt echt heel prettig en ik kan het iedereen dan ook aanraden om houdingcorrigerende kleding te proberen. Voor mensen die moeite hebben met het aantrekken van compressiekleding, bijvoorbeeld omdat ze geopereerd zijn aan de schouders of omdat zij fibromyalgie hebben, biedt Anodyne ook shirts met een rits aan, zodat ook zij de producten makkelijk kunnen aantrekken. Ook zijn er meer specialistische producten, zoals de MyLign Pro en de SpinalQ, voor mensen met ernstige problemen in de nek, schouders en rug, bijvoorbeeld scoliosepatiënten. Met deze producten kunnen zij, bij het verrichten van (zware) fysieke arbeid, de plaats van de ondersteuning en de mate van trekkracht zelf bepalen.

Kortingscode
Heb je naar aanleiding van dit item ook interesse gekregen in de houdingcorrigerende producten van Anodyne? Met de code ‘Marvelousz’ (zonder de aanhalingstekens, hoofdletter gevoelig) ontvang je t/m 12 april a.s. een korting van 10% op het aankoopbedrag. Alle te bestellen producten en aanvullende informatie vind je op Anodyne.nl. Via deze site kan ook direct contact worden opgenomen met Anodyne. Uiteraard is Anodyne ook op Facebook en Instagram te vinden.

By: Patti

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *