HAPPY VALENTINE!

Bestaat er iets mooier, iets meeslepender, en tegelijkertijd iets pijnlijker dan de liefde? Ik persoonlijk denk van niet. Het is niet voor niets het meest bezongen, meest beschreven, meest gequote en meest verfilmde onderwerp ooit, en de liefde heeft zelfs haar eigen jaarlijks terugkerende plekje op de wereldkalender gekregen: Valentijnsdag. Eénmaal per jaar, op 14 februari, pakken we met z’n allen extra uit op het gebied van de liefde. Op deze dag worden er wereldwijd meer rozen en liefdesbrieven bezorgd dan op welke andere dag van het jaar ook, en veel mensen zien Valentijnsdag als een uitgelezen kans om hun geheime liefde of partner de liefde te verklaren of zelfs het jawoord te geven. Natuurlijk zijn er ook mensen die helemaal niets met Valentijn hebben, die het maar (commerciële) onzin vinden, geen partner (meer) hebben of zelfs het geloof in de liefde zijn verloren. Maar over het algemeen wordt een groot deel van de wereld die dag overladen met roze en rode hartjes en doen we ons uiterste best om de liefde en romantiek hoogtij te laten vieren.Het onstaan van Valentijnsdag
Maar hoe is Valentijnsdag eigenlijk ontstaan? Daar bestaat veel onzekerheid over. Duidelijk is dat paus Gelasius veertien februari in het jaar 496 uitriep tot de dag van de heilige Valentijn, maar wie die Valentijn nou precies was, is eigenlijk niet bekend. De Valentijnsdag zoals wij die kennen, is vooral ontstaan door diverse mythen, legendes en ceremonies uit de achttiende en negentiende eeuw. Vroeger werden er op Valentijnsdag vooral kaarten naar (geheime) geliefden gestuurd (al dan niet anoniem) maar tegenwoordig zie je dat er op die dag ook steeds meer cadeaus worden gegeven. De oudste Valentijnskaart die nog bestaat, is gemaakt rond het jaar 1797 en is te vinden in het British Museum:

“Since on this ever Happy day,
All Nature’s full of Love and Play
Yet harmless still if my design,
‘Tis but to be your Valentine.”

Valentijnsdag in Nederland en de rest van de wereld
In Nederland wordt Valentijnsdag nog niet zo gek lang – en ook niet zo heel uitgebreid gevierd; het feest kwam rond 1990 overwaaien uit Amerika en Engeland en werd voornamelijk bekend dankzij de commercie. Hier komt ook de term ‘Hallmark holiday’ vandaan. Vooral boekwinkels, bloemenwinkels en lingeriewinkels varen wel bij deze feestdag, maar zo populair als Valentijnsdag in de jaren negentig in Nederland was, is het nu (jammer genoeg) al niet meer. In Finland heet Valentijnsdag ‘Friend’s Day’ en draait het meer om vriendschappen dan om romantiek en in bijvoorbeeld Guatamala is 14 februari de ‘Day of Love and Friendship’. In landen als Amerika en Engeland kan het echter niet gek genoeg op Valentijnsdag; restaurants en hotels zitten die dag overvol en geliefden leggen elkaar in de watten met bloemen, lingerie, juwelen en andere cadeaus.

En hoe vieren jullie Valentijnsdag?
Als je de tijd wilt nemen om een reactie achter te laten, zou ik het leuk vinden om van jullie te horen of, en zo ja hoe, je Valentijnsdag viert. Ren jij ‘s morgens naar de brievenbus om te kijken of er vandaag iemand aan je heeft gedacht? Heb je zelf een kaart gestuurd of een cadeau voor iemand gekocht? Ga je iets romantisch ondernemen met je partner of wordt dit de dag waarop jij jouw geheime liefde over je gevoelens vertelt? Hoe dan ook, ik wens jullie allemaal een liefdevolle Valentijnsdag toe.By: Patti

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Ik heb zo’n partner die het maar “commerciële onzin” vindt. En ergens heeft hij wel een punt; ik bedoel maar…rozen zijn 2x (zo niet 3x) zo duur als anders en je kunt geen winkel in lopen zonder overspoeld te worden met Valentijn-spul.

    Toch vind ik zo’n dag wel wat hebben..dus….ben ik extra lief voor mezelf;-) iets lekkers, iets nieuws of gewoon een verwendag voor mezelf (zonnebanken, nageltjes, schoonheidsbehandeling bijvoorbeeld).

    Behalve dit jaar…te ziek om ook maar iets meer te ondernemen dan van bed naar bank te verhuizen…ik haal het wel weer in.

  2. Ik ben (helaas) al jaren single en trakteer mezelf met Valentijn op een heerlijke doos bonbons. Gewoon omdat ik vind dat ik het best verdiend heb & niemand anders hem voor me koopt. De smaak van chocolade verzacht de depressieve gevoelens wat. Hoewel de aangekomen pondjes erna dan wel weer er voor zorgen dat ik minder happy ben… Ach ik moet gewoon snel een leuke vent tegenkomen om die bonbons mee te kunnen delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *