|

THE MARVELOUSZ ANGELIKA

Soms komt iemand op je pad waar je meteen veel meer over wilt weten. Dus had ik een afspraak met interieurarchitect Angelika Barzilay gemaakt. We hadden afgelopen woensdag in haar knusse, sfeervolle vissershuisje in Scheveningen afgesproken, voelde me vereerd want ze vertelde dat ze nooit thuis afspreekt. De afspraak begon goed, want ze was deze totaal vergeten; ‘hij staat wel in mijn agenda’. Dus net onder de douche vandaan vertelde deze leuke, inspirerende, creatieve vrouw – die de wereld er wat mooier uit wil laten zien- onder het genot van een kopje brandnetelthee alles (en meer, maar dat lees je hier niet 😉 ) wat ik van haar wilde weten.

The Story Of
Het levensverhaal van Angelika leest als een script voor een film (je weet maar nooit 😉 ). De in 1967 in Scheveningen geboren Angelika groeide op in een liefdevol gezin. Helaas overleed haar vader toen ze 9 was onverwachts aan een hartaanval en daar heeft ze het op sommige momenten nog steeds moeilijk mee. Haar Duitse moeder organiseerde het Carnaval do Rio in Den Haag en hun huis was altijd vol leven met (internationale) vrienden. De Zuid-Amerikaanse dans speelde in haar jeugd een hoofdrol. Grappig: haar broer Mick werd samen met Martin en Cock Jol door hun moeder bij ADO afgezet, omdat ze de buurt onveilig maakten. En daar begon een mooie voetbalcarrièrre voor de 3 jongens. Angelika was een ‘loner’, leefde in haar eigen wereldje. Als je de aflevering van februari 2016 van ‘Mooiste Meisje van de klas’ terugkijkt, hoor je dat ze ook bij Willem Alexander op het VCL in de klas heeft gezeten. Die school was eigenlijk niets voor haar. ‘Mick zat op het VCL, dus ik ook, maar wilde liever naar de vrije school’. Haar lieve, wijze 14-jarige dochter zit nu op het Montessori en heeft de tijd van haar leven.

Na het behalen van haar vwo-diploma wilde ze naar de Kunstacademie, waar ze tot haar teleurstelling werd afgewezen. Ze vertrok op haar 18e naar een gastgezin in Brazilië. Alleen is dat gastgezin nooit komen opdagen en was ze op zichzelf aangewezen. Ze voelde zich al snel thuis en woonde in een klein plaatsje vlakbij Salvador da Bahia met een hond en paard. In ruil voor voedsel verbouwde ze vissershuisjes voor het toerisme. Na vier jaar dacht ze dat ze wel wat met haar vwo-diploma moest gaan doen, anders zou ze echt een hippie worden. Ze vertrok naar Parijs om daar 2,5 jaar voor Emmanuelle Khan als styliste te werken en studeerde tegelijk aan de kunstacademie van Versailles. Haar studie zette ze voort aan de kunstacademie van Rotterdam en rondde een 5-jarige studie in drie jaar af. Tijdens het harde werken op de schepen van de Holland America Line en als standbouwer heeft ze het vak pas echt geleerd.

In Amsterdam leerde ze de vader van haar 14-jarige dochter Mareluna kennen. Ze ging met de stabiele Stefano naar Rome, maar kwam er na een paar jaar huwelijk achter dat ze te ambitieus was en niet zonder werk kon leven. Ze pakte haar koffer en dochter en begon met helemaal niets in haar vissershuisje in Scheveningen. Maar ook met weinig geld, weet Angelika een goed interieur te maken. Ze houdt niet echt van design, vindt identiteit en sfeer veel belangrijker. Want esthetiek zit niet in uiterlijk, echte schoonheid zit van binnen.

Barzileye
Al snel volgde een opdracht voor de Hilton-keten, waar ze haar creativiteit in kwijt kon. Wat zeker niet onopgemerkt bleef, want vele mooie projecten voor diverse hotels, restaurants (strandpaviljoen de Waterreus – ze heeft zelf de mozaïeken voor de tafels gemaakt -), vliegvelden (Charles de Gaulles), internationale privé-projecten en exposities volgden. Elk verhaal dat ze vertelt is uniek, heeft een eigen identiteit. Het geheel moet bij de klant en de geschiedenis passen, je moet je er thuis voelen. De kracht en het talent van Angelika is dat ze alles heel snel ziet en de kern en de juiste snaar raakt. Ze wordt blij van het gevoel dat het klopt. Aan de andere kant is dat ook wel weer lastig en vreet energie, omdat ze zichzelf telkens weer moet uitvinden en ‘out of her comfort zone’ moet denken. Maar dat is waar ze voor staat en bekend om is.

Op dit moment is ze bezig met een heel gaaf project in Den Haag (sorry mag er nog niets over zeggen) en met het ontwerpen van een huis op de maan voor de European Space Agency. Gelukkig voor ons heeft ze sinds dit jaar ook haar eigen lampen – zoals die geweldige witte stalen Panta Rey lamp! – ontworpen, zodat ook wij een eigen Barzileye in ons interieur kunnen ophangen. En er komt nog veel meer moois aan! So keep your eye on Barzileye!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *