PROEF DE ZEE

Zondag waren Anne-Marie @MyHappykitchen en ik uitgenodigd voor de lancering van ‘Proef de Zee, koken met zeewier’ in Bloemendaal. Vooral de subtitel sprak me aan, want ja het duurzame zeewier bevat umami, is super gezond én het ingrediënt van de toekomst.

In o.a. Japan, China en Korea wordt zeewier al eeuwenlang in de keuken (en in de geneeskunde) gebruikt; denk aan nori en zeewiersalade. Daarnaast is het heel gezond want het bevat vezels, vitaminen, mineralen, eitwit en antioxidanten, ‘gezond zout’ en verlaagd de bloeddruk. Zoals gezegd bevat het ook nog eens de vijfde smaak umami wat de smaak van ieder gerecht versterkt. Bovendien slaat zeewier tijdens het groeien CO2 op en zet dit om in zuurstof. Eén maar… eet niet te veel zeewier (max 100 gram vers zeewier per dag) want zeewier bevat ook jodium en te veel is niet goed voor je schildklier.In Nederland zijn maar liefst twaalf! verschillende soorten (zeesla, zeespaghetti, kombu, wakame, hijiki, arame, dulse, nori, iers mos, agaragar, chlorella en spirulina) zeewier verkrijgbaar, allemaal verschillend van uiterlijk, smaak en bereidingswijze. Sommige soorten worden ook duurzaam in Nederland geteeld. Hoe je hier de lekkerste gerechten mee maakt, lees en zie je dus in Proef de Zee. Geschreven door chef Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering, met mooie foto’s van Bella Thewes. Wij proefden onder meer heerlijke zeewierkaas van yoghurt, zalmsandwich bedekt met zeesla en radijs (een plaatje!), dulsetruffels, noricrackers, japanse thee-eitjes, chlorellameringues en witte chocolade met hazelnoten en wakame. In onze welkomstcocktail van vlierbloesemsiroop en bruisend water zat een blaadje zeewier als echte umamibom.

Ook benieuwd naar alle heerlijke, makkelijk te maken recepten en hoe je je met zeewier kan voorbereiden op de toekomst :)? Bestel dan Proef de Zee via Terra voor €23,99.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *