|

ONTZUUR JIJ AL?

Tijdens een heerlijke, ontzurende lunch van Chef Jo Vaessen van restaurant Dwars in Amsterdam maakten we kennis met Alka. En dit was even serious business, want ons lichaam verzuurt – vroegtijdige mentale en fysieke veroudering & lichamelijk klachten – en dat willen we niet, tenminste zo min mogelijk. Lees even mee en weet dat er nog hoop is 🙂

Wat is verzuren?
Ons lichaam is verzuurd als het zuurgehalte van ons lichaam te hoog is. Hoe zuur of basisch (het tegenovergestelde van zuur) iets is, wordt aangegeven met de zuurgraad, ook wel pH-waarde genoemd. Stoffen met een pH-waarde van 1 tot 7 zijn zuur en stoffen met een pH-waarde van 7 tot en met 14 zijn basisch (een ander woord voor basisch is alkalisch, vandaar de naam Alka J). De meeste stoffen in je lichaam zijn licht-basisch, met uitzondering van maagzuur (zoals de naam zelf al zegt). Dus hoe lager de waarde hoe slechter het met je verzuring gesteld is.

We bestaan bij de geboorte voor 70% uit water, maar door de jaren heen verzuren we langzaamaan steeds verder. Het lichaam van een vijftienjarige bestaat nog voor 60% uit water, zure afvalstoffen hebben dan al 7,5% ingenomen. Dat verzuren gaat door; rond de veertig staat de teller op 50%!

Als je lichaam verzuurt, is je zuur-base verhouding niet meer in balans en blijven er te veel afvalstoffen in je lichaam achter. Je lichaam heeft een tekort aan minerale en je bicarbonaat (zout) neemt af. Een hele simpele en doeltreffende oplossing is kruidenthee.

Normaal scheiden je nieren, huid en longen de afvalstoffen uit. Maar door stress, medicijnen, alcohol, roken, drugs, negatieve emoties, slechte te vette voeding, overmatige spierbelasting, straling (wifi) en luchtvervuiling moet je je lichaam een handje helpen om te ontzuren.

Gevolgen van verzuren kunnen zijn: spier-en gewrichtsklachten, huidallergieën, infecties, brandend maagzuur, slecht slapen, weinig energie, overgangsklachten, zweetvoeten en haaruitval, maar ook hoge bloeddruk, burn-out, hartfalen etc.

Natriumbicarbonaat
Natriumbicarbonaat is een essentiële zuurbuffer van ons lichaam. Het vormt de grootste basische buffer in ons bloed en zorgt ervoor dat ons bloed licht alkalisch ( = basisch ) blijft (pH 7.365) door zure afvalstoffen te neutraliseren. Natriumbicarbonaat wordt in de volksmond ook wel zuiveringszout of baking soda genoemd vanwege de zuiverende werking bij het verwijderen van zuren. Natriumbicarbonaat is een lichaamseigen stof, wat voldoende aanwezig moet zijn in het lichaam om de zuurbalans in evenwicht te houden. Buiten het lichaam wordt natriumbicarbonaat o.a. toegepast als zuurteregelaar in voedingsmiddelen, stabilisator, rijsmiddel (vandaar de bijnaam baking soda) en binnen de medische wereld als ingrediënt van geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld brandend maagzuur. Vanwege de toepassing als ingrediënt heeft natriumbicarbonaat ook een E-nummer toegewezen gekregen: E500.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat naarmate we ouder worden, de hoeveelheid natriumbicarbonaat in ons bloed significant afneemt vanaf je 40e en je lichaam verzuurt, vanwege een ophoping van zure afvalstoffen. Verlies van natriumbicarbonaat is verzurend voor het lichaam.

De afname van natriumbicarbonaat zorgt ervoor dat het bloed wordt beperkt in het handhaven van de juiste zuurgraad (pH 7,365). De zuurgraad van het bloed kan slechts binnen een zeer kleine marge bewegen om het lichaam in leven te houden. Wanneer de hoeveelheid zure afvalstoffen in het bloed groter is dan de bicarbonaten kunnen bufferen, gaat het lichaam over tot andere “slimme” overlevingsmechanismen zoals:

1. Het lichaam bindt de overtollige zure afvalstoffen met basische mineralen. Basische mineralen worden door het lichaam geroofd uit de botten, tanden, nagels, huid, haarbodem e.d. om te binden met overtollige zuren. Door deze binding ontstaan ‘zure zouten’ die op diverse plekken in het lichaam kunnen worden opgeslagen. Verzuring leidt hierdoor ook tot het structureel afnemen van belangrijke mineralenvoorraden.
2. Het lichaam zet de vloeibare zuren om in vaste vorm door kristallisatie, waarbij overtollig urinezuur door het lichaam wordt omgezet in urinezuurkristallen.
3. Het lichaam houdt vocht vast om de concentratie van zuren te verlagen. Door vocht vast te houden op plekken van het lichaam waar vloeibare zuren zich manifesteren, wordt de concentratie van deze zuren lager. Een lagere concentratie betekent dat de zuurgraad op die plekken wordt verlaagd zodat er weer evenwicht ontstaat. Bij oudere mensen zie je dikwijls dat veel vocht wordt vastgehouden in de onderbenen en voeten.

Door te zorgen voor een dagelijkse toevoer en aanvulling van natriumbicarbonaat, gaat het lichaam zich ontdoen van opgehoopte zuurresten en zal het lichaam dus ontzuren. Hoe meer ontzuurd (schoner!) het lichaam is, des te beter het lichaam kan functioneren. Het is niet aan te raden om natriumbicarbonaat poeder/baking soda poeder op te lossen in water en dit op te drinken, want dat heeft allemaal vervelende bijwerkingen.

Ontzuren!
Ontzuren is het proces waarbij dagelijks de stroom zure afvalstoffen wordt geneutraliseerd en de opgebouwde zuurresten (slakken) uit je lichaam worden verwijderd. Je krijgt meer energie, betere sportprestaties, het verhoogt je immuunsysteem, minder kans op welvaartziekten en het is antiaging! Dus wat kan je er zelf (preventief) aan doen?

  • meer basisch voedsel eten
  • zo min mogelijk suikers zoals frisdrank en vruchtensap uit pak
  • heel weinig roodvlees, dierlijke eiwiten, koffie en zwarte thee (max 3 kopjes per dag)
  • veel water en kruidenthee drinken
  • neem ontzurende en mineraliserende (hand- en voet) baden – het water kan zwart! van alle afvalstoffen worden
  • gebruik basische gezichts-en lichaamsverzorging.

Ik kan niet wachten om de producen van Alka te proberen en de verandering in je lichaam te ervaren. De thee vond ik eerlijk gezegd niet te drinken, maar de Alka greens zijn een blijvertje. Ben  benieuwd naar de druppels en tabletten en kan niet wachten om te zien of mijn (voeten)bad met het badzout zwart wordt. Goed om te weten dat hun nieuwe Alka scrub onder de douche ontzuurt, verzorgt en dode huidcellen verwijdert en de crème naast verzorgend, ontzurend ook goed is tegen schimmels, littekens, brandwonden, eczeem, psoriasis en je poriën reinigt. Het badzout ook goed is tegen spierpijn en zelfs gebruikt kan worden voor baby’s omdat de pH-waarde 8,5 wordt, net als het vruchtwater. En oh ja, de pilletjes helpen ook tegen een kater 😉 Maar eerst start ik morgenochtend met de pH-strips om te kijken hoe het met mijn pH-waarde is gesteld.

De producten en meer info over ontzuren vind je op alka.nl en zuur-base-evenwicht.nl.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *