|

25 GRAM GELUK + WIN

25 gram geluk – hoe een egeltje je leven kan veranderen is het waargebeurde en ontroerende verhaal van de Italiaanse veearts en dierenvriend Massimo Vacchetta die van de dierenartspraktijk waar hij een paar keer per week meedraait, het verzoek krijgt om een paar dagen voor een pasgeboren wees-egeltje te zorgen. Een diertje van 25 gram dat meer dood dan levend in zijn leven komt en dat door haar complete hulpeloosheid zijn hart opent en gevoelens en emoties uit onder andere zijn jeugd weet te triggeren.

Massimo’s jeugd
De verzorging van het egeltje, een vrouwtje dat hij Ninna noemt, duurt uiteindelijk niet maar een paar dagen maar permanent en in 25 gram geluk worden stukken over de verzorging (met hulp op afstand van de eveneens Italiaanse Giulia, een vrouw die hij via een egel-forum op internet leert kennen en die hem álles leert over egels en hun verzorging) afgewisseld met stukken over onder andere Massimo’s jeugd. Een jeugd waarin eenzaamheid, verlatingsangst en de eeuwige kritiek van zijn vader de boventoon voerden en waardoor zijn zelfvertrouwen werd vermorzeld. Iets wat hij in zijn volwassen leven maskeert door zich geweldig te kleden en er goed uit te zien.

Liefde in plaats van uiterlijk vertoon
De verzorging van Ninna komt overeen met de verzorging van een pasgeboren baby en al snel is Massimo zo druk met het egeltje, dat hij al het uiterlijk vertoon laat varen. Iedere dag groeit zijn liefde voor Ninna en hij beseft dat hij haar ook echt als zijn kind is gaan zien. Als Ninna 300 gram weegt, maakt Massimo de droomreis naar Afrika die hij al eerder had gepland maar elke avond belt hij met zijn moeder die, samen met neef Francesco, tijdelijk de zorg voor Ninna heeft overgenomen om te horen hoe het met zijn egeltje gaat. Hilarisch is het belmomentje waarbij de moeder van Massimo hem laat weten dat ze slecht nieuws heeft. Massimo wordt overvallen door de angst dat Ninna dood is en is opgelucht als blijkt dat zijn moeder ‘slechts’ haar pols heeft gebroken.

Egelopvangcentrum La Ninna
Terug in Italië komt er na een poosje een tweede egeltje op zijn pad, een mannetje deze keer dat hij Ninno noemt, en met de komst van Ninno zet Massimo ook zijn plan door om een egelopvangcentrum te beginnen. Was Ninna de inspiratie voor Massimo’s droom om een egelopvang te beginnen, Ninno voedde zijn fantasie om een oase voor de diertjes te creëren. Toch duurt het nog even voor hij zijn plannen kan omzetten in daden; hij moet nog meer leren over egels, land kopen en vergunningen regelen maar als dat eenmaal geregeld is, is egelopvangcentrum La Ninna een feit.

Liefdevol boek + Win Win Win!
Wat een mooi boek over de vriendschap tussen mens en dier. Op iedere pagina spat de liefde tussen Massimo en Ninna er vanaf en daarom zat ik al vanaf het eerste hoofdstuk geregeld met tranen in mijn ogen te lezen. Vroeger deden wij thuis aan egelopvang (en nog steeds probeer ik gewonde of hongerige egeltjes in het park achter ons huis te redden of te verzorgen) dus ik herkende veel van de beschreven situaties. 25 gram geluk is geschreven door Massimo Vacchetta in samenwerking met journalist, blogger en natuurliefhebber Antonella Tomaselli en op 26 september 2017 verschenen bij uitgever Lev. Het boek is voor €17,99 verkrijgbaar bij o.a. Bol.com. Maar -hoera!- natuurlijk mogen wij van de uitgever een exemplaar van dit geweldige boek weggeven. Wil je winnen? Laat in een reactie hieronder of op onze FB pagina weten waarom en wie weet komt het boek binnenkort jouw kant op.

By: Patti

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. wat een lieve mooie cover met dat egeltje Het lijkt mij een fijn boek om de donkere herfstdagen te lezen onder een dekentje op de bank!.

  2. Dit lijkt mij het perfecte cadeau voor mijn vriendin die hier mee worstelt. Het is net een vrouwelijke Massimo. Ik zou haar graag dit boek geven.

  3. Oh wat lijkt me dit een geweldig boek!! Wij hebben toen ik klein was 3 baby egeltjes gevonden waarvan de moeder nooit meer terug kwam. Met pipetje gevoerd en buikjes masseren, zo’n onvergetelijke herinnering!!

  4. Als klein kind was ik al erg gefascineerd door egeltjes. Ik dacht vroeger dat het een kruising was tussen een plantje en een diertje. Niet zo vreemd ook met die stekels. Het lijkt me super tof om dit boek door te mogen bladeren en met liefde naar de kleine kriebelige egeltjes te kijken.

  5. Jaren geleden werkte ik voor onze dierenasiel. Heb heel veel kittens groot gebracht en 1 hondje. Die was 2 dagen oud en verstoten door zijn moeder. Om de 3 uur de fles gegeven. Ook in de nacht. Zindelijk gemaakt en met kinderen om laten gaan. Over de markt geweest. Aan de fiets mee gewandeld. Stukje gereden met de auto zodat niets vreemd voor hem was. Hij heeft het gered en in een liefdevol gezin terecht gekomen. Zou daarom 25 gram geluk best willen winnen om te lezen wat zij zoal tegen aan liepen. Hoe ze met emotie om gaan en maat blijven hopen dat het goed komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *