|

OVER LIEFDE EN LOSLATEN + WIN!

Op 23 februari jl., verscheen het nieuwste boek van Jan Geurtz (bekend van o.a. ‘Verslaafd aan de liefde’, ‘Bevrijd door de liefde’ en ‘Vrij van gedachten’). ‘Over liefde en loslaten’ (ondertitel ‘De levenscrisis als spirituele doorbraak’) is ontstaan tijdens de relatiecrisis waarin de auteur en zijn liefdespartner in de zomer van 2015 terecht kwamen. Zijn gedachten over deze crisis brachten hem uit evenwicht en bezorgden hem onder andere angst, stress en slaapgebrek. Iets wat hem, spiritueel leraar en auteur van boeken over relaties, behoorlijk rauw op zijn dak viel en waarin hij een manier probeerde te vinden die de pijn van zijn lijden zou wegnemen.

It’s all in the mind
Tijdens heldere momenten zag hij wel in dat al het lijden zich in zijn gedachten en lijf afspeelde, en dat er in werkelijkheid eigenlijk niet eens zo heel gek veel aan de hand was. Dat de angst en de ellende zich in een andere dimensie afspeelde dan op de plekken waar hij en zijn partner zich op dat moment bevonden (hij op een camping in midden Frankrijk, zij op een camping aan de andere kant van Frankrijk) en dat zijn gedachten ook nog eens werden beïnvloed door de onbewuste identificatie met zijn aangeleerde zelfbeeld (hoofdstuk 4; een echte eye-opener vond ik). Maar ondanks die wetenschap lukte het hem nog niet om het ook werkelijk zo te ervaren en belandde hij in een vicieuze cirkel waarbij de kloof tussen zijn pijnlijke gedachten en de werkelijkheid steeds groter werd.

Dzogchen-meditatie
Dzogchen-meditatie hielp hem om zijn pijnlijke gevoelens te zien zonder er voor weg te lopen en ze te onderzoeken met een heldere, oordeelvrije geest. Op die camping in Frankrijk beleefde zijn spirituele groei, waar hij al vijftien jaar mee mee bezig was, een doorbraak. Hij leerde om alleen te kijken in plaats van te denken. Te kijken naar wat hij ervoer zonder de gedachten erover te geloven als werkelijk waar. Hieruit ontstonden beschrijvingen (korte en liefdevolle zinnetjes, soms relativerend soms confronterend, soms met humor of met dwaasheid) die hij op kleine kaartjes schreef. Al snel kwam hij erachter dat hij deze kaartjes ook in andere crisissituaties kon gebruiken. Vaak als hij in een pijnlijke bui zat, trok hij een kaartje uit de stapel en voltrok het wonder zich opnieuw. Hij vond het spectaculair om een totaal beknellende emotie te zien veranderen in pure energie zonder dat er iets in de emotie veranderde. Het enige wat veranderde was zijn manier van waarnemen!

Versnelde spirituele groei
Omdat hij dacht dat deze methode ook voor anderen bruikbaar zou kunnen zijn, schreef hij dit boek waarin hij de lezer probeert te laten inzien dat we pijnlijke emoties en levenscrises, zoals bijvoorbeeld een relatiecrisis, werkloosheid, burn-out, ernstige ziekte en zelfs naderende dood, kunnen benutten voor een versnelde spirituele groei. Het eerste deel van het boek bevat korte hoofdstukjes over hoe het lijden ontstaat door een onjuiste manier van waarnemen en hoe dit lijden gebruikt kan worden als spirituele beoefening. In deel twee staan op de rechterpagina’s de korte instructies (de meditatiekaarten) die hij de afgelopen maanden verzameld heeft, met op de linkerpagina’s de beknopte verklaring. ‘Over liefde en loslaten’ is een mooi boek waarin Jan Geurtz veel waardevolle informatie met de lezer deelt, maar het is geen makkelijk boek dat je ‘even snel’ tussendoor wegleest. Het is een spiritueel boek waarin Boeddhisme en meditatie een grote rol spelen, en wanneer je met deze werelden al (enigszins) bekend bent, heb je wellicht een voorsprong wanneer het gaat om het ‘snappen’ wat de schrijver vertelt.

WIN WIN WIN!
Wil je kans maken op dit inspirerende boek? Wij mogen van de uitgever een exemplaar van dit bijzondere boek weggeven. Laat in een reactie onder dit bericht of op onze Facebookpagina weten waarom jij dit boek graag zou willen winnen. Delen = lief <3 Het boek is uitgegeven door uitgeverij Ambo|Anthos en voor €19,99 verkrijgbaar bij o.a. Bol.com. De 32 meditatiekaarten welke in het boek zijn opgenomen, zijn vanaf medio maart ook apart te bestellen.

By: Patti

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Ik zit in een enorme dip, na een revalidatie en een mindfullnes cursus, ben ik weer ziek geworden en wordt gek van alle gedachten die continu door mijn hoofd spoken.
    Ik kan wel wat gebruiken, zodat ik mezelf weer lief vind en zo ook weer liefdevol te zijn voor mezelf en anderen.

  2. Met 2 tieners in huis waarvan 1 volgend jaar op kamers gaat, begint het bij mij ook te malen. Het positieve zou het moeten overwinnen van het negatieve maar niets is minder waar. Hopelijk geeft dit boek mij dat zetje dat ik wel weer positief ben want ik zou supertrots moeten zijn!

  3. Na heel wat nare ervaringen achter de rug zou ik daar een eventuele volgende keer beter mee willen om kunnen gaan. Ik doe daarom dan ook graag mee want ik ben ervan overtuigd dat ik veel positiefs uit dit boek kan halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *