NATURE’S GLITTER

Ik las op de site van Vogue UK over het tweedelige karakter van het natuurlijke glitter Mica in onze cosmetica. Dit mineraal zorgt voor de glans en glitter in onze beauty producten, maar helaas zijn de kinderarbeid en de slechte arbeidsomstandigheden nog steeds niet verbeterd. Denk dat niemand zonder zijn ‘bronzing powder’ kan 😉 maar koop bewust! En teken je de petitie van Terre des Hommes  – onderaan dit artikel – tegen kinderarbeid ook even?  

Mica is een verzamelnaam voor 37 mineralen, afkomstig van het Latijnse micare dat schijnen en schitteren betekent. Het mineraal heeft het vermogen licht te weerkaatsen en af te breken en is zeer hittebestendig. Mica is het belangrijkste natuurlijke mineraal dat voor glans en glitter zorgt. Ook zit het in onze verzorgingsproducten, die voor een glans op onze huid zorgen, zeker als er op de verpakking brightening of illuminating staat. Het natuurlijke mineraal wordt ook verwerkt in tandpasta, autolak en plastic. Het grootste voordeel van Mica is het vemogen om een natuurlijke glans te creeren, omdat het tot een heel fijn poeder vermalen kan worden. Vanwege het natuurlijke karakter en dat het voor ieder huidtype veilig kan worden gebruikt, wordt het mineraal ook in veel organische en natuurlijke beauty merken gebruikt.

Helaas heeft Mica ook een schaduwzijde, namelijk de manier waarop het wordt gewonnen. De grootste bron van het mineraal is de Indiase regio Jharkhand/Bihar. Slechts 10% van de mica uit dit gebied is afkomstig uit legale mijnen, waar toezicht op de arbeidsomstandigheden is. De overige 90% komt uit illegale mijnen waar duizenden kinderen werken. Ze hakken Mica uit rotsen of sorteren mica schilfers. Het werk is gevaarlijk en ongezond, onder andere door instortingsgevaar en het de hele dag inademen van stof. De kinderen en hun familie krijgen veel minder betaald dan de arbeiders in legale mijnen, maken lange werkdagen en gaan niet naar school.

Het is lastig om achter de herkomst van Mica te komen, omdat tussenpersonen het legale en illegale mica opkopen en mixen. Helaas ontbreken ook controle en sancties. Het boycotten van Indiase Mica lijkt de oplossing, maar uit een Nederlands rapport van NGO SOMO blijkt dat dit helaas niet het probleem van kinderarbeid, armoede, slechte gezondheid, veiligheids-en milieu omstandigheden oplost. Ze adviseren om betrokken te blijven en het serieus uitvoeren van due diligence. Maar weinig beauty merken kunnen zonder Mica hun beauty producten produceren, dus een duurzame oplossing is van belang, zo spoedig mogelijk!

Teken deze petitie van Terre des Hommes en zeg NEE tegen kinderarbeid!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *