|

AAP OP SCHOENEN MET EEN BUIKJE + WIN

Voor Marvelousz mocht ik deze keer het boek Aap op schoenen met een buikje (geschreven door René Brant) lezen. De op het eerste gezicht béétje vreemde titel refereert naar de moderne wereldburger die door ongezonde voeding en een ongezonde leefstijl begint uit te buiken. Het boek legt een duidelijke link tussen de evolutie en gezondheid, iets wat nog niet veel mensen doen maar wat eigenlijk (en helemaal als je het boek hebt gelezen) wel logisch zou zijn. De auteur stelt dat we veel welvaartsziekten efficiënt kunnen voorkomen en genezen als we het evolutionaire denken in de geneeskunde belangrijker zouden maken dan we nu doen.

Van jungle naar betonnen jungle
Ooit waren we oermensen en uitstekend aangepast op het leven in de jungle. Nu leven we in een ‘jungle’ van beton en de overgang tussen ‘ooit’ en ‘nu’ is zo snel verlopen dat onze oeroude genen het niet hebben kunnen bijbenen. Deze genen passen niet bij onze moderne leefomgeving en het hedendaagse levensritme en dat levert een aantal stevige mismatches op. Voor deze ‘onaangepastheid’ betalen we inmiddels een meer dan hoge prijs in de vorm van welvaartsziekten die epidemische vormen beginnen aan te nemen. Denk aan obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, chronische vermoeidheidsstoornissen en een aantal vormen van kanker en astma. Evolutionair denkend kun je de vraag opwerpen welke aanpassingen we aan de omgeving zouden kunnen doen om er meer mee in de pas te lopen en zo onze gezondheid te verbeteren. Op dat vraagstuk gaat de auteur dieper in.Zes leefstijl-mismatches
In het boek komen in zes hoofdstukken de leefstijl-mismatches aan bod die maken dat we niet goed meer zijn aangepast aan onze omgeving. Het eerste hoofdstuk Je bent wat je eet gaat over authentieke (oer)voeding van de (diersoort) mens. Ons tweede brein gaat over de impact van een (on)gezonde darmflora op ons denken en doen. Hoofdstuk drie, Liever lui dan moe legt uit dat ons lichaam is ingesteld om te bewegen. In de oertijd was bewegen noodzakelijk om te kunnen overleven. Maar van nature hebben we helaas de neiging om niets te ondernemen wanneer het niet echt noodzakelijk is. En met winkels vol eten en een dikke auto voor de deur, ontbreekt de noodzaak tot bewegen.

Het hoofdstuk Verwarde klokken gaat over de mismatch tussen onze ingebouwde biologische klok en de aan ons opgelegde mechanische klok. Onze hormonen weten vaak niet meer wat ze moeten doen, waardoor we ons, vanzelfsprekend, uit balans voelen. Stress, laat de emmer niet overlopen gaat over het verschil tussen natuurlijke – en onnatuurlijke stress. De eerste is noodzakelijk, de tweede de veroorzaker van o.a. burn-outs en diverse chronische ziekten. Wegen naar een gezonder leefmilieu tenslotte, gaat vooral over veranderingen die je als individu ter hand kunt nemen en die een gezondere leefomgeving kunnen opleveren.

Dit vind ik van het boek
Doordat ik zelf chronisch ziek ben, heb ik al heel wat boeken gelezen die gaan over het verbeteren van leefstijl en -omgeving. Maar van al die boeken legt dit boek toch wel de meest logische verbanden en de materie is begrijpelijk en overzichtelijk op een rijtje gezet. Het boek gaat in 240 pagina’s in op zóveel aspecten die van invloed zijn op ons welzijn: van het gebruik van antibiotica tot een vitamine B12 tekort, van chronische stress tot digitale drugs (lees: de verslaving die we hebben ontwikkeld voor onze computers) en van zitten (is het nieuwe roken!) tot het belang van insecten. Maar het wordt nooit te veel of verwarrend. Een fijn boek voor iedereen die qua leefstijl en leefomgeving de puntjes op de i wil zetten en daar net wat meer achtergrondinformatie bij kan gebruiken als duwtje in de rug.WIN WIN WIN
Het boek Aap op schoenen met een buikje werd geschreven door René Brant en is in maart 2019 verschenen bij uitgeverij Scriptum. Het boek is voor €20,99 verkrijgbaar via o.a. deze link. En Scriptum zou Scriptum natuurlijk niet zijn als ze de lezers van Marvelousz niet de kans zouden geven om een exemplaar van dit fijne boek te winnen! Hoe je kans maakt? Laat in de comments op de website of op onze social media (waar je ons natuurlijk als volgt) een emoticon van een aapje? achter. Toelichten waarom jij het boek graag zou willen winnen mag maar hoeft niet. Toi Toi!

By: Patti

Vergelijkbare berichten

22 reacties

  1. ? ik wordt alleen door de titel al heel nieuwsgierig en zou het boek graag lezen om er een recensie over te schrijven op mijn website met boekrecensies.

  2. Ik weet niet waar ik die aapjes moet vinden, om mee te doen.
    Ik zit achter de pc en daar vind ik ze niet.
    Vanmiddag moet ik op drie aapjes passen, , maar die bedoelen jullie niet.
    Heel graag doe ik mee voor dit interessante boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *