LAGOM JIJ AL?

Waren we aan het begin van dit jaar nog massaal aan het hyggen, inmiddels heeft een nieuwe trend het stokje van deze Deense variant van gezelligheid overgenomen: het eveneens uit Scandinavië afkomstige lagom (spreek uit als ‘laa-góm’). Lagom komt uit Zweden, betekent zoveel als ‘niet te veel, niet te weinig maar precies genoeg’ en staat, als je het in één woord zou moeten uitdrukken, voor balans. Als wereldwijde trend komt lagom precies op tijd; veel mensen hebben last van stress en ook onze planeet schreeuwt om een betere balans. We moeten ophouden met het verspillen van o.a. onze tijd en onze hulpbronnen. Als je weet wat ‘precies genoeg’ is, waarom zou je dan meer willen? Ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Dát is lagom.

Way of life
In tegenstelling tot hygge draait het bij lagom niet zozeer om het creëren van gezellige en knusse momentjes met zoveel mogelijk kussens, kaarsen en warme chocolade. Lagom is een wat meer gematigde way of life die op ieder aspect van het leven toepasbaar is, een sleutel tot een zuiverder leven waarmee de inwoners van Zweden steevast in de top 10 van de gelukshitparades belanden. Het Zweedse geluk is lagom. Het is niet opschepperig of euforisch maar gematigd, het is (wederom) precies goed. En juist die balans lijkt de toegang te zijn tot het ware, duurzame geluk. In het boek Lagom (De Zweedse kunst van een leven in balans) legt auteur Linnea Dunne uit hoe lagom kan worden toegepast als balans tussen werk en privé, maar ook op het gebied van eten, gezondheid, vriendschappen, interieur en milieu.

Voorbeelden van lagom
Zelfs na het lezen van Lagom (De Zweedse kunst van een leven in balans) vind ik het niet heel makkelijk om in een paar woorden uit te leggen wat lagom preciés inhoudt dus geef ik jullie wat voorbeelden uit het boek. Lagom is: niet op je geld blijven zitten maar het ook niet over de balk smijten. Het gaat niet over het kopen van veel of duur voedsel maar om het genieten van het eten. Lagom is niet leven om te werken maar werken om te leven, voldoende kostbare tijd aan de kinderen kunnen besteden en precies genoeg verdienen om plezierig en zo stressvrij als mogelijk te kunnen leven. Lagom is balans, balans, balans. Niet alleen de persoonlijke balans trouwens maar juist de collectieve balans. Lagom geeft niets om individuele prestaties maar draait om het zo goed mogelijk laten functioneren van het collectief. En dit heeft de Zweden toch het meest bejubelde stelsel van sociale voorzieningen ter wereld opgeleverd.

Lagom vs Hygge
Lagom wordt een serieuze concurrent van hygge genoemd maar volgens de echte ‘Scandi’ fans is dat onzin en kunnen de twee juist perfect hand in hand gaan. (Op sommige gebieden overlappen zij elkaar zelfs). Wel zien we dat lagom een flinke opmars maakt; op Instagram vind je bijna 32.000 berichten met de hashtag van deze Zweedse levensfilosofie en via bol.com zijn er nu al meer dan 10 titels over dit onderwerp te vinden. Ook woongigant IKEA stapte op de lagom trein en introduceerde dit jaar de nieuwe ‘slow-living’ Stockholm 2017 collectie, duurzaam en daarmee helemaal in de stijl van lagom. Over lagom gaan we de komende periode vast nog veel meer horen en als we een beetje slim zijn, adopteren we met z’n allen deze Zweedse manier van leven in balans.

Meer lezen?
Lagom (De Zweedse kunst van een leven in balans) werd geschreven door Linnea Dunne, is uitgegeven door Spectrum en voor de vriendelijke prijs van 13,99 verkrijgbaar via o.a. Bol.com. Het boekje (in een schattig formaat) bevat 160 pagina’s waarin uitleg over lagom wordt afgewisseld met foto’s en illustraties.

By: Patti

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *