FLOAT JIJ AL?

Floaten is het gewichtloos drijven op zout water in een speciaal daarvoor ontwikkelde floatroom – net als zwemmen in de ‘Dode Zee’ – waardoor je je helemaal ontspant. Je gaat er beter van slapen, het zorgt voor een sneller spierherstel, er komen endorfinen vrij en het vult een eventueel magnesiumtekort in je lichaam aan én 1 uur floaten staat gelijk aan 5 uur slapen, Yes Please! Dus gingen mijn zoon en ik (ja, iemand moet de foto maken 😉 ) naar de Pier in Scheveningen.

Floaten
Je drijft op ruim 30 cm (epsom) zout water en in de floatroom worden naast zwaartekracht, geluid en licht – je kan het zacht gekleurde licht aanlaten als je niet in een pikzwarte ruimte wilt floaten – uitgesloten. Dit wordt Floatation R.E.S.T. genoemd; Restricted Environmental Stimulation Technique. Het water is verwarmd op 35,5°C zodat je lichaam geen temperatuurverschil voelt tussen het water en de lucht er buiten, waardoor je hersens ‘denken’ dat je lichaam ‘zweeft’. Elke spier in je lichaam kan zich dus ontspannen. Floaten blijkt de meest effectieve methode te zijn tegen onder meer stress!, oververmoeidheid en overbelasting zowel fysiek als mentaal. Dus ook ideaal voor sporters.

Epsomzout
Zoals gezegd zijn de FloatRooms gevuld met een combinatie van schoon water – na iedere Float sessie, gaat de pomp aan om het water te zuiveren – en 400! kilo Epsomzout van de hoogste kwaliteit (foodgrade). Deze samenstelling zorgt voor een optimaal herstel tijdens het floaten. Epsomzout (magnesiumsulfaat, bitterzout en Engels zout) is een mineraal zout dat door haar unieke samenstelling een positieve uitwerking heeft op ons lichaam. Het reduceert het opgebouwde zuur in het lichaam en werkt op het herstel van het zuur/ basenevenwicht. Het kalmeert het zenuwstelsel en ontspant de spieren. Je kan thuis om je lichaam te ontspannen ook een bad met epsomzout nemen voor het slapengaan, tegen spierpijn of bepaalde huidaandoeningen (eczeem).

Mijn ervaring
FloatCenter vind je o.a. in Amsterdam, Katwijk en heeft 3 vestigingen in Den Haag, wij gingen lekker dichtbij op de Pier. FloatCenter zit helemaal aan het einde van de Pier, zodat je bijna het gevoel hebt in zee te drijven. Bij binnenkomst werden we begroet door de vriendelijke Yara die ons alles uitlegt. Je begint in een mooie badkamer waar je je omkleedt in je bikini (of zwembroek) – hoeft overigens niet, je mag ook zonder – en in de douche afspoelt, zodat je schoon de floatroom ingaat. De afgesloten ruimte is warm (je moet dus geen last van claustrofobie hebben) en de Floatroom is zo’n 1,5 meter breed en iets meer dan 2 meter lang. Je doet de oordopjes in (helaas bleven deze bij ons niet goed zitten en heb ik een week water in mijn oor) en de eerste 15 minuten drijf je op het water, wat een vreemde, maar fijne ervaring is, met de muziek aan. Daarna lig je 40 minuten in alle rust te drijven en gaat de muziek weer aan, zodat je rustig kan bijkomen. Tenminste dit is hoe het gaat als je je totaal kunt ontspannen en je een doorgewinterde floater bent.

Dylan hield het na 10 minuten al voor gezien (niets voor kinderen die veel sporten dus 🙂 ) Ik merkte na een paar minuten dat mijn nekpijn (die ik al heel lang heb) en mijn zere schouder in het bad heel aanwezig waren. En wat is je hoofd zwaar! Dus heb gebruik gemaakt van de ondersteunende ‘hoofdband’. Yara gaf als tip om je armen boven je hoofd te leggen, want dat is minder inspannend voor je spieren dan langs je lichaam of breeduit. Het echte ontspannen moet ik nog leren, want na 30 minuten was het bij mij op. Kon mijn gedachten niet stil zetten, mijn gezicht zweette en was er wel klaar mee. Gelukkig hoorde ik van Yara dat Floaten de eerste keer echt zwaar en inspannend is, maar na een paar keer echt heel ontspannend wordt. Na het douchen met heerlijke Rituals producten (spoel je goed af, want het zout blijft overal zitten) en het aankleden (neem wel je eigen bodylotion en gezichtscrème mee, want die hebben ze hier niet) ga je in de open ruimte 10 minuutjes bijkomen. Als je weer op de Pier loopt (neem de bovenste etage, mooi uitzicht en frisse lucht) merk je dat je benen loom en zwaar zijn. Je bent echt moe en heel relaxed na zo’n sessie, dus de volgende keer plan ik mijn Floatsessie (€39,50) in de avond. Je voelt je heel ontspannen – net als na een massage – en dit ontspannende gevoel blijft de rest van de dag, dus laat staan als je de tijd helemaal vol kunt maken. Laat je me even weten, wat jouw ervaringen met floaten zijn?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *