D’R OP OF D’R ONDER + WIN!
Dat zwanger worden en zwanger blijven niet altijd ‘een eitje’ is, weet ik als geen ander. Onze eerste zwangerschap was na 1 jaar ‘proberen’ een feit, maar toen wij 7 jaar later eindelijk klaar waren voor een tweede kind, ging dat heel wat minder voortvarend. Na ruim een jaar, waarin ik meerdere vroege miskramen kreeg, waren mijn buik en onze wieg nog steeds leeg en werden wij doorverwezen naar het medische circuit.
IUI en IVF
Een jaar van onderzoeken (bij mij én bij hem) – en een kijkoperatie aan mijn baarmoeder later volgde de diagnose; onbegrepen onvruchtbaar. Dit was meteen ons startbewijs voor de volgende ronde in de medische mallemolen; 6 IUI (Intra Uterine Insemination) behandelingen. Ofwel: maandelijks de eisprong monitoren (ik), een potje met zaad vullen (hij), dit zaad in het ziekenhuis laten opdelen tussen goed-beter-best en de echte snelle jongens laten insemineren. De derde behandeling resulteerde in een zwangerschap die helaas na 8 blije weken ook weer uitmondde in een miskraam en de IUI teller werd door het ziekenhuis bruut teruggezet op nul. Nog eens 6 onsuccesvolle behandelingen later konden we ook dit boek sluiten. Op naar level 3 van het zwanger-worden-circus: IVF.
Enough is enough
Die eerste IVF behandeling was tevens mijn tiende vruchtbaarheidsbehandeling maar dit was toch wel even heel andere koek dan IUI. Ik moest hormonen gaan spuiten, mijn buik zwol op tot Barbapapa-achtige proporties en er werden maar liefst 17 eieren uit mijn buik ‘geraapt’. In Amerika wordt dit onder algehele narcose gedaan, in Nederland onder een ‘roesje’ en bij mij, in verband met hartritmestoornissen, terwijl ik bij mijn volle bewustzijn was. De pijn was, omdat de eicellen nog niet helemaal rijp waren, niet te harden maar de opbrengst was geweldig; een heel voetbalelftal en nog 3 spelers op de reservebank. Dit kon en mocht gewoon niet misgaan! Helaas was er slechts 1 embryo dat zich na 4 dagen in een petrischaaltje voldoende had ontwikkeld om te kunnen worden teruggeplaatst. Een zwangerschap bleef wederom uit. Ik was het zat, wilde die pijn en het ongemak van de laatste behandeling niet nog een keer ervaren en we besloten te stoppen met het traject.
D’r op of d’r onder
Ik schreef het aan het begin al: zwanger worden (en blijven) is niet altijd vanzelfsprekend. In het boek D’r op of d’r onder bespreken Nina Veeneman-Dietz, Noor Schutte-Kerckhoff en Marieke Wigmans-Bremers (ook bekend van de bestseller Buskruit met muisjes), onder toeziend oog van medisch specialisten en ervaringsdeskundigen, vele feiten, tips en weetjes omtrent dit onderwerp. Van ontpillen tot de juiste voeding, van de eisprong tot bevalling, er is niets dat in D’r op of d’r onder onbesproken blijft. D’r op of d’r onder is een mooi vormgegeven boek met lekkere stevige pagina’s vol informatieve teksten over een serieus onderwerp maar wel doorspekt met een flinke vleug humor en fijne illustraties. Wat de auteurs erg handig hebben aangepakt, is dat alle informatie welke bedoeld is voor mannen, in blauwe kaders staat. Zo hoeven de heren niet het hele boek te lezen (mag natuurlijk wel!) maar krijgen ze in ieder geval de voor hen belangrijke informatie mee. Er staan onnoemelijk veel goede adviezen en tips in het boek, maar de beste is wat mij betreft om vooral relaxed te blijven en te vertrouwen op je lichaam. Uiteindelijk wordt 95% van de vrouwen, via de natuurlijke weg óf met een beetje hulp, wél zwanger. Bij de ene vrouw duurt het alleen (heel) wat langer dan bij de andere.
Eind goed, al goed
Dat laatste brengt mij terug bij mijn persoonlijke situatie. Na die vreselijke eerste IVF behandeling bood mijn cardioloog aan om, wanneer nodig, bij een volgende behandeling de verdoving te komen doen en haalde ons over om het nog een laatste keer te proberen. Ik kreeg een extra hoge dosis hormonen en dat resulteerde in overstimulatie; 22 eitjes en een buik als een skippybal! Het verzamelen van de eicellen was, doordat de follikels wat meer gerijpt waren, een piece of cake en 4 dagen later kregen we geweldig nieuws; er waren maar liefst 3 zeer goede embryo’s ontstaan. We kozen voor terugplaatsing van 1 en invriezing van de andere 2. Om een lang verhaal kort te maken: ik werd – en bleef zwanger, en na die 11de behandeling werd op 11/11/2008 onze tweede dochter geboren.
Win WIN WIN!
Wil jij jouw kansen op een succesvolle (aanstaande) zwangerschap vergroten? Van de uitgever mogen wij een exemplaar van D’r op of d’r onder weggeven (hoera!). Hoe je kunt winnen? Laat in een reactie hieronder of op onze Facebookpagina weten waarom jij dit boek graag zou willen hebben. Met een beetje mazzel ligt het boek binnenkort bij jou op het nachtkastje. Onze Facebookpagina liken en de actie delen = lief.
Kan je niet wachten? Dan kun je het boek natuurlijk gewoon kopen. D’r op of d’r onder is uitgegeven door Gloriae (een samenwerking tussen A.W. Bruna Uitgevers en talent managementbureau The Fame Game) en voor €19,99 verkrijgbaar bij o.a. Bruna.
By: Patti
Zou zo fijn zijn om eens iets te lezen wat me op de been zou houden…na anderhalf jaar ploeteren en zoeken mag dat denk ik ook wel eens…
Fijn boek voor mijn zusje,en als ze het uit heeft wil ik het zelf ook graag lezen