|

ROWENA – OP DE BRES VOOR EEN BETERE WERELD

Meet Rowena. In de jaren ‘70 mijn buurmeisje in een Haagse buitenwijk, nu getrouwd met Ruud en eigenaresse van een prachtige woonmolen in Moordrecht. Ze werkt 4 dagen per week als communicatieadviseur bij de gemeente Zuidplas maar haar grote passie is het helpen en verzorgen van met uitsterven bedreigde dieren. Dit doet zij op meerdere manieren; door te bloggen, door actief te zijn op Social Media, door fondsen te werven en door haar vrijwilligerswerk in diverse rescue centers all over the world en elke vrijdag bij Stichting AAP. Maar ook geeft ze voorlichting op scholen en bij bedrijven. Een bezig bijtje dus. En omdat ik een enorm zwak heb voor gepassioneerde mensen én zelf een groot dierenvriend ben, besloot ik Rowena in het zonnetje te zetten met een mooi item.

Hoe het allemaal begon
Rowena’s passie voor wilde dieren werd getriggerd toen zij in 2011 een aflevering zag van het tv-programma De Reünie. Hierin was een hoofdrol weggelegd voor Willie Smits, een bosbouwkundig ingenieur, microbioloog, natuurbeschermer, dierenactivist en sociaal ondernemer. Al meer dan twintig jaar werkt Smits voor het behoud van bedreigde apensoorten en in De Reünie was een mooie reportage over zijn Masarang projecten in Indonesië te zien. Rowena’s hart werd door de uitzending aangesproken en zij besloot contact op te nemen met Willie Smits. Hierdoor kwam het balletje aan het rollen en uiteindelijk vond haar eerste buitenlandse project plaats in het door Smits opgezette Tasikoki Wildlife Rescue Center in Noord Sulawesi, Indonesië. (Lees hier haar gratis eBook ‘Rowena goes Tasikoki).

AAP
Haar werk in het Tasikoki Wildlife Rescue Center was niet het eerste wat zij deed na het zien van De Reünie. Ongeveer 4.5 jaar geleden meldde Rowena zichzelf aan als vrijwilligster bij Stichting AAP en heel wat opleiding en training later mag zij zichzelf nu een all-round vrijwillig verzorgster noemen van getraumatiseerde en geïnfecteerde (HIV) chimpansees. Elke vrijdag rijdt ze van Moordrecht naar Almere om daar van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds het welzijn van chimpansees op een duurzame manier te verbeteren. Maar daar houdt haar werk voor AAP niet mee op; in haar ‘vrije’ tijd zamelt ze o.a. mobieltjes en inktcartridges in (deze leveren geld op t.b.v. AAP) maar ook goederen als dekens, tennisballen en wat er ook maar nodig is voor de apen zelf.

De Polder Windmill
Om nog meer geld te genereren voor haar steun aan het wildlife, verhuren Rowena en Ruud tegenwoordig hun prachtige Moordrechtse molen (De Polder Windmill) via Airbnb.nl. De molen werd gebouwd in 1836 (!) en gebruikt om de Zuidplaspolder leeg te pompen maar is nu zo gemoderniseerd dat je er heerlijk in kunt verblijven (dat uitzicht vanaf het sundeck! en ‘s morgens een vers eitje van één van de door Rowena van de slacht geredde kippen, heerlijk!). Op 25 minuten van Rotterdam centrum en op slechts 5 minuten van Gouda. Hoe leuk is dat?!

Rowena goes Ape
Een jaar of drie geleden besloot Rowena haar werkzaamheden onder te brengen in een eigen stichting, Rowena goes Ape. Een stichting die vooral in het leven werd geroepen voor het werven van fondsen ten behoeve van Rescue Centers in binnen- en buitenland waar Rowena heeft gewerkt. In september 2015 werkte ze in het Bali Wildlife Rescue Center (Bali, Indonesië) met gibbons, leaf monkeys en krokodillen. En in februari/maart 2016 zette Rowena zich een paar weken in als vrijwillig dierverzorger in een Rescue Center voor zon- en maanberen in Cambodja. Deze beren zijn voornamelijk gered uit de illegale handel van wilde dieren en de berengal industrie. (Meer lezen? Dat kan in het gratis eBook Rowena goes bear).

Borneo
Ook dít jaar zit Rowena niet stil; terwijl ik aan dit item werk, pakt zij haar koffers in voor alweer een volgende trip naar het Sintang Orangutan Center in Borneo. In het voorjaar was ze hier ook, en hoewel zij alle centra waar zij tot nu toe werkte een warm hart toedraagt, is dit Borneose center extra bijzonder voor haar. Allereerst omdat ze er samen met Alexandra Vosmaer van het Sintang Orangutan Center aan een aantal specifieke opdrachten mocht werken maar vooral vanwege de enorme problematiek waarmee ze op Borneo werd geconfronteerd en die haar maar niet wil loslaten. Rowena vertelt: “ooit was Borneo – een eiland bijna 28 keer groter dan Nederland – een ongerepte jungle. Nu is -dankzij palmoliebedrijven- bijna al het regenwoud verdwenen en bevinden de meeste wilde dieren zich in de verschrikkelijke situatie dat er nauwelijks meer leefgebied voor hen is en dat ze richting bewoond gebied en de palmplantages komen, met alle gevolgen van dien”. Rowena voelt dat ze nog lang niet klaar is in Borneo en werkt daarom mee aan diverse hoopgevende initiatieven en projecten (o.a. de enorme herbebossingsprojecten van Willie Smits en projecten met palmolie vervangende producten, zoals zeep gemaakt van Tengawang-olie).

Bezige bij
Ik schreef het aan het begin van dit item al; Rowena is een bezige bij. Ik zou nog pagina’s over haar kunnen volschrijven en dan nog heb ik niet alles genoemd wat ze heeft gedaan en nu doet ten behoeve van onze kostbare natuur. Dankzij de Rowena’s, Willie’s en Alexandra’s van deze wereld, hebben onze kinderen en kleinkinderen straks nog uitzicht op iéts van een wildlife en maken bedreigde wilde diersoorten een kansje tegen o.a. de palmolie maffia. Niet iedereen is in staat zich zo tomeloos in te zetten als Rowena dat doet, maar we kunnen haar wel helpen! Hoe? Je zou kunnen beginnen om je Air Miles punten en/of je mobiel/inktcartridge aan AAP te doneren. (Doen!). Schaf via Rowena een Rowena Goes Ape amulet aan (lees er hier alles over), boek een weekendje in de Polder Windmill en/of plant via de Ecosia zoekmachine gratis bomen vanuit je luie stoel. Is dit je allemaal teveel gedoe? Doneren aan Rowena Goes Ape mag ook (graag zelfs). Let’s make this world a better place, ook voor de generaties hierna.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *