STYLE AND STORIES

De half Colombiaanse Elizabeth Kooij had al sinds haar 15e een droom om haar liefde voor Colombia te delen met Nederland. En dat is deze 31-jarige cutie dus gelukt met haar Style and Stories. Tijdens een latte en muntthee bij Paagman, vertelt ze alles over haar passie. Leuk om te weten dat ‘haar’ sieraden ook vanavond weer bij The Voice worden gedragen.

The Story of
In Rotterdam had ze haar bachelor gehaald (IBA) en heeft daarna in 2007 een business plan geschreven (tijdens haar master Entrepreneurship) voor een Colombiaanse mode ontwerpster met het idee om ook daarna van start te gaan. ‘Ik kwam er toen alleen achter dat ik nog te jong was omdat er heel veel bij komt kijken. Ik besloot daarom om eerst mijn studie af te maken en daarna werkervaring op te doen in de mode/luxe industrie.’ Tijdens deze persoonlijke ontdekkingsreis (ze voelde zich nooit helemaal thuis in Nederland en niet in Colombia) is ze haar Colombiaanse moeder & roots, beter gaan begrijpen. Het cultuurverschil is groot. In Colombia heerst veel wantrouwen, wat heel veel invloed op alles heeft. Het land is 53 jaar lang in (burger)oorlog geweest, hierdoor kon je niet zomaar iemand vertrouwen. Zo kon met vreemden praten al heel gevaarlijk zijn. Ook met zaken doen, is het voor een Nederlander – ‘mijn hart is Colombiaans, maar hoe ik denk, leef, en werk is Nederlands’ – lastig. In tegenstelling tot de Nederlandse manier van werken, moet je in Colombia eerst vertrouwen winnen, voordat ze echt met je willen samenwerken en in de toekomst willen investeren, dat kost véél energie, tijd en geld. Mensen leven er van dag tot dag, wat het zakelijk gezien ook niet makkelijker maakt als je het niet gewend bent. Dit wetende, was ze al drie jaar (eigenlijk al 15 jaar 😉 ) bezig om een relatie met de ontwerpers van ‘haar’ merken op te bouwen, voordat ze in 2015 haar baan opgezegde om zich volledig op haar droom te kunnen richten.

Passie
Er was van Colombia voornamelijk een negatief beeld van drugs en gevaar en dat is gelukkig de laatste jaren veel minder geworden. Colombia is nu zelfs een toeristische hotspot aan het worden, niet zo gek: metropolische steden, prachtige natuurlandschappen ( tropisch regenwoud, bergen, woestijn, platteland), enorme diversiteit aan flora en fauna en niet te vergeten jetset badplaatsen zoals Cartagena de las Indias. Daarnaast heeft Colombia een rijke historie en geweldige musea zoals het Pre-Columbiaans goud museum in de hoofdstad Bogota (de Latin Supreme lijn van Flor Amazona is hierop geïnspireerd), top restaurants met heerlijk eten, fantastische uitgaansgelegenheden, geweldige shopping malls en hele lieve mensen. Funny: als ze in Nederland zegt dat ze half Colombiaans is roepen ze ‘cocaine’ en in Colombia omdat ze half Nederlands is: ‘marihuana’ 😉
In haar tienerjaren, was Elizabeth heel dun en paste hier niet veel kleding, daarom kocht ze, tijdens de vakanties, al haar kleding in Colombia. Waaronder een hele lage heupbroek, wat je hier toen niet zag. Ze droeg deze broeken naar de middelbare school en iedereen lachtte haar uit Maar een half jaar later droeg iedereen heupbroeken. Toen wist ze al dat er Fashion in Colombia zit. Ze hebben daar andere items en dat hoort ze nu ook van de winkeliers en stylisten. De sieraden van Style and Stories zijn zo anders & uniek en daarom vallen ze op. Colombianen zijn zeer gepassionneerd en maken alles met liefde.

Style and Stories
Sinds 2016 worden de mooiste, handgemaakte en kleurrijke sieraden en fashion verkocht via de verkooppunten en Style and Stories. De creaties van Alfonso Mendoça, Ballen Pellettiere, Flor Amazona hebben allemaal een persoonlijk, historisch, cultureel of sociaal verhaal. Zoals de El Dorado kikkerring, die niet alleen heel mooi is, maar ook voor kracht, vruchtbaarheid en rijkdom staat. Of het ornament in de gouden oorbellen, dat voor een eerbetoon aan de Shaman, de leider van het Tairona-volk, staat. Maar ook hele mooie gouden kettinkjes voor jou en je dochter. En wat dacht je van de fashionable en duurzaam gemaakte mantels, stola’s en poncho’s van Adriana SantaCruz. Kijk zelf even op Style and Stories, dan word je net zo enthousiast als ik 🙂

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *