LEVEN IN ANDALUCIA

Een paar minuten lopen vanaf de Spaanse Benalmádena haven, vind je in een zijstraatje aan de boulevard het oerhollandse Stamcafé Bar de Musica Torremolinos. Járen geleden kwamen we hier terecht en maakten kennis met de Nederlandse Jorg, toen we op zoek waren om een wedstrijd van Feyenoord te kunnen zien. Ja, ik weet niet beter in dit voetbalgezin 🙂 Als je op vakantie bent, heb je natuurlijk geen zorgen aan je hoofd en doe je alleen leuke, ontspannende dingen. Alleen al voor het weer zou ik wel naar het Zuiden van Spanje kunnen verhuizen. Maar is wonen in Andalucia wel zo fijn als het lijkt?

image11

Jorg & Nathalie
Jorg (37) ging in 2005 in eerste instantie voor 3 maanden naar Spanje. De zaak waar hij in Oisterwijk werkte, ging in het voorjaar failliet en per 1 okt zou hij pas bij z’n nieuwe baan kunnen beginnen. Een vriend van hem werkte aan de Costa del Sol en heeft zijn nummer hier en daar afgegeven, waardoor hij een week later in Spanje zat. In de eerste jaren is hij de winters wel terug naar Nederland gegaan, maar uiteindelijk non stop gebleven. Jorg z’n ouders komen beiden niet uit de horeca, maar hij en zijn broertje Niels ademen horeca. Niels heeft ook een restaurant in Oisterwijk, SEC Eten & Drinken.

Twee en een half jaar geleden heeft Jorg het Stamcafé Torremolinos samen met zijn vriendin Nathalie (30) overgenomen. De leuke Nathalie komt uit Haarlem en heeft één broertje Mike, een grote voetbalgek. Ze vertelt dat ze voor vier maanden meeging naar Spanje… ‘Toen ik mijn opleiding in de toeristische richting ging volgen deed ik dat met het idee ooit stage te gaan lopen in het buitenland. Dat liep uiteindelijk anders omdat ik stage liep bij OAD Reizen op Schiphol en ik een baan aangeboden kreeg. In 2013 ging OAD Reizen failliet, kende ik Jorg zo’n anderhalf jaar, dus dacht als ik nu niet ga, ga ik nooit meer. Mijn huidige baan (tandartspraktijk) opgezegd en afgesproken dat ik per 1 oktober weer aangenomen zou worden, mijn broertje in mijn huis gezet en in het vliegtuig gestapt voor mijn avontuur voor 4 maanden. Maar na 4 maanden was de relatie nog steeds leuk, was Jorg eigenaar van het café en kon het niet allemaal alleen, dus mijn auto hierheen laten komen en inmiddels zijn we 2 1/2 jaar verder’. Grappig dat toen Nathalie op Schiphol werkte ze beter Spaans sprak, dan in Spanje, omdat ze hier meer Nederlands spreekt 🙂

Leven in Andalucia
Als je op vakantie bent, heb je natuurlijk geen zorgen aan je hoofd en doe je alleen leuke dingen. Maar alleen al voor het weer zou je zomaar naar het Zuiden van Spanje verhuizen. En het levensonderhoud is er veel goedkoper. Als Nathalie met een vriendin gaat ontbijten is ze voor 2 broodjes, koffie en een verse jus €6 kwijt (hier in NL heb je daar niet eens 2 verse jus voor). En die tomaten. In Nederland lustte ze ze niet, maar in Spanje smaakt alles lekkerder. En in de winter gaan ze op nog geen 2,5 uur rijden een paar dagen skiën! Maar is hier wonen wel zo leuk als het lijkt? ‘Om hier te wonen heb je vooral veel geduld nodig wat wij Nederlanders niet echt gewend zijn. In Nederland kun je op één dag meerdere dingen geregeld hebben, in Spanje over het algemeen niet. Je moet rekening houden met de dagelijkse siësta (meestal van 13.30 tot 17.00 uur). Al sta je al een uur in de rij, pech kom om 17.00 uur maar terug. Spanjaarden maken zich niet druk om tijd. Heb je om 09.30 uur een afspraak, komen ze gerust om 12.00 uur zonder even te bellen. Voordeel van bovenstaande is dat je soms zelf ook wel relaxter MOET worden anders word je gek.

Groot voordeel is ook; nooit uit het raam hoeven kijken hoe dik je vandaag weer gekleed moet gaan. Korte broek met hemdje is eigenlijk altijd prima. En in je pauze op werk ga je even zwemmen, ook geen straf 😉 Hier in Spanje ben je NOOIT thuis, als ik met etenstijd niet aan het werk ben, komt het niet in je op om thuis te gaan koken. Iedereen spreekt buitenshuis af met vrienden en familie. Nadeel is dan wel weer dat dat Spanjaarden het gezellig maken in huis totaal niet kennen. Wij Nederlanders blijven wel van die gezelligheid thuis houden, waardoor er bij ons vaak koffers vol prullen uit Nederland mee gaat, zelfs krukjes en hangstoelen 🙂 Hier kan je veel minder leuke dingen kopen en de leuke spulletjes zijn in Nederland veel goedkoper.

IMG_5557

Verder vind ik het spontane heel erg leuk hier. Voorbeeld: gister was ik om 20.30 uur klaar met werken en mijn plan was wassen, strijken etc. Maar uiteindelijk kwam ik pas om 04.00 uur thuis door een spontaan etentje en wijntje na afloop. Ik was in Nederland gewend dat alles weken vooraf afgesproken moet worden’.

Missen
Wat mis je aan NL? En waarom zou je niet naar Spanje moeten verhuizen? Nathalie: ‘Het niet in de buurt zijn van m’n familie en vrienden is voor mij een GROOT nadeel. Uiteraard blijf je elkaar spreken en bezoeken, maar dat is heel anders. Je maakt steeds minder deel uit van elkaars leven en dat is gek. Opeens zijn er tussen een laatste bezoek Nederland en volgende bezoek Nederland 7 kinderen geboren. En daar kan ik wel eens moeite mee hebben’.

Toekomstplannen
Nathalie zou graag een kledingwinkel met sieraden naast het café beginnen. En modeshows op het strand om de kleding te showen en te verkopen net zoals in Ibiza en op het strand bij Marbella. Het is nu nog iets te druk, maar ze is er gelukkig al mee bezig… Keep you posted.

image12

Ben je in de buurt, ga dan net als Rafael en Estavana zeker even langs bij het Stamcafé Torremolinos, Calle Jaen 14&15 (naast hotel Riu Nautilus) voor een drankje en zeg HOLA van mij!

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *