FERWAY DESIGNS

Fernando Arguello van Ferway Designs koopt de leukste en mooiste accessoires rechtstreeks vanuit Nicaragua in. Fernando vertelt in het mooie, statige pand in Den Haag, waar het Ferway HQ is gevestigd, dat at the moment dat je dit interview leest, hij op weg is naar Parijs om daar een twee-jarige studie te volgen om zelf ook mooie ontwerpen voor mannen te gaan maken, hoe leuk is dat!

De 27-jarige Fernando is Nicaraguaans, maar geboren en getogen in Den Haag. Op zijn 8e is hij voor een paar jaar naar Nicaragua verhuisd, waar zijn ouders vandaan komen. Zijn vader is advocaat en diplomaat. Vanwege de lange rechtszaken in het Vredespaleis, bleven Fernando en zijn broers in hun jeugd voor lange tijd in Nederland, want een rechtszaak kan wel zo’n 12 jaar duren.

fullsizerender-5

Toen Fernando 17 was, werd hij aangenomen op de Kunst Academie, maar heeft het toen niet gedaan. Nadat hij zijn Master Social Ondernemen in San Francisco had gehaald, wilde hij hier wat mee gaan doen en binnen no-time ontstond Ferway (=Fernando + Fairtrade). De missie van Fernando is om de wereld te laten zien dat ook Global South design talent heeft, maar dan wel eerlijk en duurzaam. Hij reist een paar keer per jaar naar Nicaragua en kiest ter plekke de designs, let erop wie het heeft gemaakt en waar het vandaan komt. Hij gaat bij de designers langs om te kijken of ze een eigen werkplek hebben en om met hun werknemers te praten. Ook zoekt hij hun leveranciers op, maar soms is het lastig om alle kleine leveranciers te achterhalen. De eerste keer dat hij op inkoop ging dacht hij dat hij dat wel in twee weken zou kunnen regelen, het werden uiteindelijk 2 maanden ;).

De 6 kleine ondernemers: Estefan, C Valentina,  Chureca Chic, Ivero, Karla Castillo en PyA waar Fernando nu mee samen werkt – de grootste designt al 20 jaar en heeft 13 werknemers in dienst – maken alles zelf. Van gerecyclede producten (zodat geen nieuwe grondstoffen worden gebruikt), autobanden, overproductie, gevonden voorwerpen, plastic, zelfs van chipsverpakkingen – zo gaaf! – zilver, edelstenen, leer en alles wordt eerlijk, transparant en zo duurzaam mogelijk geproduceerd. De koeien leven bijna altijd free-range en zijn dus ‘organic by default’ omdat Nicaragua 3 keer groter is dan Nederland met maar 6 miljoen inwoners, dus de dieren hebben veel meer ruimte om te leven. Helaas is de leerproductie NOG niet organic. Kijk even op Ferwaydesigns want daar staan bij het ‘blog’ ook filmpjes op van de designers die Fernando bezoekt.

Omdat Fernando in de collectie toch iets voor mannen – tassen, accessoires en kleding! – miste, heeft hij de afgelopen maanden een cursus Fashion Styling aan Artemis gevolgd. En dat is hem zo goed bevallen, dat hij nu op weg naar Parijs is om in twee jaar zijn studie aan de Esmod modeschool af te ronden. En zo is de cirkel weer rond 🙂

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *