|

SPREAD THE MESSAGE

In de mooie showroom van Alchemist in Amsterdam heb ik een leuk en interessant gesprek met de bevlogen Caroline Mewe. Wij maken ons op voor de winter en Caroline is alweer bezig met het ontwerpen voor zomer 2017! Al 10 jaar maakt zij de mooiste, draagbare ontwerpen en zet zich volledig in voor duurzame kleding.

IMG_1949

Hippie-gezin
Geboren op Terschelling en opgegroeid in een echt hippie-gezin, kreeg zij het bewustzijn voor wat je in je lichaam stopt en wat je draagt er met de paplepel ingegoten. De 53-jarige Caroline volgde na het gymnasium de sportkant van de pedagogische opleiding. Tijdens haar werkzaamheden als inkoopster bij de Bijenkorf, heeft ze ook nog even haar studie bedrijfskunde afgerond. Als inkoopster vloog ze de hele wereld over en merkte al snel dat er veel overeenkomsten tussen mensen zijn.

Ontstaan van Alchemist
Door het reizen heeft ze vele onacceptabele praktijken gezien. Dat het produceren van kleding ook op een manier kan zonder dat het milieu er veel onder te lijden heeft, of dat kinderen jouw goedkope T-shirt hebben gemaakt, daar was zij zich al snel van bewust. Toen Caroline 10 jaar geleden Alchemist begon, wilde ze mooie, duurzame kleding voor vrouwen maken. Het was toen het derde bedrijf dat zich aansloot bij Made-By, een wereldwijd netwerk van bedrijven die streven naar standaardisering en duurzaamheid in de modebranche. Een paar jaar geleden heeft Alchemist het lidmaatschap verruild voor Fair Wear. Caroline mistte het sociale aspect bij Made-By. Het gaat niet alleen om het gebruik van bio stoffen, maar ook slechte arbeidsomstandigheden, kinderarbeid en uitbuiting én dit heeft Fair Wear juist voorop staan.

Fair Wear
Maar zo simpel is het niet. Fair Wear kijkt eerst 1 jaar over je schouder mee en alles wordt ge-audit en kost geld, voordat je daadwerkelijk, net als Alchemist, het certificaat mag voeren. Het handboek van Fair Wear bestaat uit honderden regeltjes en elke keer voldoet Alchemist aan wat meer regeltjes. Alchemist produceert voor 90% in Portugal, waar de arbeidswetgeving goed wordt gecontroleerd. Alles wordt over de grond vervoerd, zodat de CO2-uitstoot wordt gereduceerd. 10% wordt in India gemaakt; het borduurwerk en de kraaltjes. Dat is echt vakmanschap en vind je nergens anders.

In korte tijd heeft Caroline de kleding van biologische stoffen zien veranderen. Een paar jaar geleden was groen nog niet mooi. Het ‘kartonachtige’ katoen heeft plaats gemaakt voor milieuvriendelijke mooie, zachte stoffen, waarvan fashionable kleding gemaakt wordt, kijk maar naar Alchemist.

Bewust maken
Bij bio katoen worden veel minder pesticiden gebruikt, er wordt minder water gebruikt en de grond wordt niet uitgeput. Tencel is een vezel op natuurlijke basis, een milieuvriendelijke viscose en hier worden de mooiste stoffen van gemaakt. Het doordringen van het belang van biologische voeding heeft er zo’n 30 jaar over gedaan. Het doordringen van het belang van duurzame kleding zal daarom ook nog wel even op zich laten wachten. Maar mensen er van bewust maken, dat is de missie van Caroline. Biologische voeding stop je in je lijf, daar wordt nu nog zorgvuldiger mee omgegaan. Bij een T-shirt is dat toch even anders. De vergankelijkheid van kleding is wellicht van invloed en biologische kleding is nog altijd duurder. Maar als je weet dat je met bijvoorbeeld een basis T-shirt van € 49 van Alchemist jaren doet en een T-shirt van € 5 niet lang meegaat, wat is dan duurder? De doelgroep van Alchemist bestaat uit bewuste vrouwen van 35 en ouder. Caroline merkt gelukkig wel dat de houding positief verandert en steeds meer adepts ontvankelijker voor het verhaal worden.

Meer Caroline
Ze gebruikt de producten van Weleda en Dr. Hauschka. In haar spaarzame vrije tijd leest ze graag zoals Couperus, Henry James en op zijn tijd een lekkere thriller. En het buiten zijn en paardrijden is ook wat ze graag doet.
Wishlist: een fijn en rustig bestaan voor haar kinderen (Caroline en haar man hebben 2 studerende zoons) en dat ze dit nog lang mag meemaken.
Plannen voor de toekomst: Alchemist gaat uitbreiden naar Duitsland. En natuurlijk de consument via Alchemist bewust blijven maken. Laten zien wat er speelt en dat ze een keuze hebben, even aan het tapijt schudden :). We hebben maar één aarde. Dus Spread the Message!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *