NOETS!
Je hebt hun naam ongetwijfeld al eens voorbij zien komen op Facebook want daar zijn ze ongekend populair; Noets, makers van oergezonde brood- en cakemixen met een hoge voedingswaarde op basis van noten, zaden, zemelen en vruchten, en zonder tarwe, gist, suikers en E-nummers. Een tweemans (oké, 1 man en 1 vrouw) bedrijfje met bijna 18000 (!) likes op Facebook en inmiddels een trouwe (en – gezien de reacties – enthousiaste) klantenschare. Ik ben heel nieuwsgierig hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen. De hoogste tijd dus om levens- én businesspartners Hans de Jonge en Nathalie Urgert het hemd van het lijf te vragen over hun Noets.
De oorsprong van Noets
Noets is ontstaan doordat Hans en Nathalie bewuster over voeding gingen nadenken. Zij begonnen met het bedenken van een alternatief voor brood, iets dat zonder meer als gezond en onmisbaar werd gezien, en maakten de mixen die wij nu kennen als Noets Naturel en Noets Goji/Cranberry al enkele jaren voor eigen gebruik. Op aandringen van hun omgeving werd in 2013 uiteindelijk de stap gezet om bedrijfsmatig aan de gang te gaan met de mixen. Zo ontstond Noets. De eerste jaren stonden ze met Noets veel op markten om naamsbekendheid te genereren en vooral ook om mensen de kans te geven om hun producten te proeven, maar ook Facebook bleek een belangrijke factor voor Noets wanneer het ging om naamsbekendheid en contact met (potentiële) klanten. De marktbezoeken zijn inmiddels afgenomen maar Facebook vraagt veel aandacht van Hans en Nathalie omdat ze echt zo snel en direct mogelijk willen reageren op vragen en opmerkingen van de mensen die hun site bezoeken.
‘Gewoon Noets’
De naam Noets heeft een grappige achtergrond. Hans vertelt: ‘Nathalie heeft een nichtje dat vroeger Nathalie’s naam niet kon uitspreken; dat werd Tante Noetoeloe. Toen ging iedereen haar Noet noemen, en omdat we het graag eigen en simpel wilden houden, werd Noets geboren. In het Limburgs betekent het ‘niets’, wat best goed voelt omdat de naam zelf pretentieloos is. De perfecte naam voor ons bedrijf dus’.
Aan het keukenblad
Alle mixen worden door Hans en Nathalie zelf met de hand gemaakt. De eerste maand na de start van Noets nog thuis aan het keukenblad, daarna al vrij snel in een gekoelde ruimte die inmiddels al twee keer is uitgebreid. Het productieproces blijven ze vanwege de kwaliteit zelf in handen houden. ‘Dit komt vrij nauw met de vele ingrediënten die we gebruiken en de kosten die daarmee gepaard gaan’ legt Hans uit. ‘Wij willen geen risico lopen dat hierop beknibbeld wordt’. Het kost Hans en Nathalie wel heel veel uren, maar ze kunnen – doordat ze zelf eerst alles proeven voordat het gemengd en gemalen wordt – staan voor de kwaliteit van hun producten en dat is erg belangrijk voor ze.
De Noets-manier
Nieuwe varianten van de mixen worden door hen samen bedacht. Vaak is het Hans die iets theoretisch inbrengt en Nathalie die vervolgens in de keuken stoeit met zijn ideeën. Daarna wordt het gezamenlijk verder afgerond naar een nieuwe mix of ze besluiten er toch van af te zien omdat het teveel afwijkt van de Noets-manier. De Noets-manier betekent dat er behalve water, olie en eventueel wat zout, verder niets hoeft te worden toegevoegd aan de mix om een goed resultaat te krijgen qua smaak. De Noets producten hoeven bij voorkeur niet te worden gekneed en niet te rijzen. Toevoegingen die de klant aan het product doet, mogen de basismix maar minimaal beïnvloeden. Kruiden, groenten, vlees, vis, of gewoon boter en eieren kunnen en mogen dus wel, maar het hoeft niet. Onlangs is er een heel nieuw product toegevoegd aan het Noets assortiment; de Noets thee. En ‘as we speak’ wordt er druk gewerkt aan een Noets receptenboek dat Hans en Nathalie nog dit jaar hopen af te ronden. Noets is volop in beweging en blijft druk met de ontwikkeling van nieuwe producten om aan het assortiment toe te voegen.
Service en directe aandacht
Toch staat Noets niet te popelen om met een grote fabrikant te gaan samenwerken. Bij Noets draait het vooral om service en directe aandacht, terwijl een grote fabrikant vooral zou proberen het proces nog efficiënter te maken. Iets wat mogelijk weer ten koste zou gaan van de service en aandacht. Noets bedankt mensen nog zelf via Facebook en e-mail, en kantoortijden kennen ze niet. Dit houdt het persoonlijk. Liefst houden ze daarom alles in eigen beheer, ook al kost dit enorm veel tijd. Een bedrijfsplan heeft Noets niet maar op mijn vraag waar ze zichzelf over 5 jaar zien staan, antwoordt Hans dat ze groeiende drukte proberen op te vangen met uitgaven die ervoor zorgen dat ze het in eigen beheer kunnen blijven doen. ‘En dan bedoel ik machinale hulpmiddelen of betere software voor inkoop/facturatie en voorraadbeheer’ zo licht hij toe.
Gunfactor
Graag willen Hans en Nathalie nog kwijt dat ze het erg fijn vinden dat ze een hoge gunfactor krijgen van klanten en groothandels. Zo doen ze zaken met groothandels waar ze eigenlijk nog wat te klein voor zijn, maar die het ze gunnen. Daardoor kan Noets, ondanks prijzige ingrediënten, toch een redelijke prijs vragen die door de klanten worden geaccepteerd. Zeker omdat de klanten ook weten wat de ingrediënten los kosten en ze het kant en klare en toch pure weten te waarderen.
Marvelousz Noets kortingsactie!
Uiteraard mocht ik een paar Noets producten uitproberen, en omdat Mariska vrijdag langskwam, schoof ik de Noets Chokos cake in de oven. Super makkelijk en snel om klaar te maken (water, olie en een beetje zout erbij, mengen en hup, een uurtje in de oven op 170 graden). We hebben gesmuld van deze rijke (want zeer goed gevuld, dus dunne plakjes snijden) cake die in de koelkast 5 dagen houdbaar is. En vandaag -terwijl ik dit item schreef- maakte ik de Noets Frisse Cakemix met Kurkuma en Vanille (nu al mijn persoonlijke favoriet!). Hans en Nathalie willen de lezeressen en lezers van Marvelousz.com ook graag de kans geven om hun producten te proberen en bieden daarom een 10% kortingscode aan die vanaf vandaag t/m maandag 27 februari geldig is. De code luidt ‘marvelousz’ en kan worden ingevoerd tijdens het bestelproces in de Noets webshop.
By: Patti