|

FOOD REVOLUTION DAY

Morgen, vrijdag 15 mei, is het weer Food Revolution Day. Een wereldwijde actie-dag om voedseleducatie op het schoolprogramma te krijgen. De door Jamie Oliver in 2012 opgerichte Food Revolution Day is bedoeld om het belang van gezond eten, verse producten en basis kookvaardigheden over te brengen aan de volgende generatie.

Meer dan 43 miljoen kinderen wereldwijd onder de 5 jaar hebben overgewicht of obesitas. Voordat deze kinderen zelf kunnen koken wordt hun gezondheid al geriskeerd door wat ze eten. Jamie Oliver gelooft dat het leren van kinderen over eten op een leuke en interactieve manier hen de basisbenodigdheden geeft om een gezonder en gelukkiger leven te leiden. Dus vecht hij voor het recht op voedseleducatie voor elk kind, zodat de stijging van obesitas en dieet gerelateerde ziektes kan worden tegengegaan.

Vorig jaar vonden er meer dan 10.000 Food Revolution Day evenementen plaats in 121 landen over de hele wereld en werd het Guinness World Record voor ‘grootste kookles op 1 dag’ behaald. Morgen gaat Jamie’s Italian Rotterdam de ‘Squash It’ sandwich maken met 50 kinderen van de Nieuwe Park Rozenburgschool in de Markthal. De wereld van smaak zal worden omgetoverd tot een kleine boerenmarkt vol verse biologische producten. De kinderen zullen educatie krijgen over de producten en hiermee een sandwich maken.

Broodje boordevol

De ‘Squash It’ sandwich is leuk en lekker om met je kinderen te maken. Je kunt elk soort brood gebruiken dat je lekker vindt, of het brood weglaten en de vulling als een salade eten.

INGREDIËNTEN
4 volkorenbroodjes met zaden
4 radijsjes
stuk komkommer van 5 cm
1⁄2 kleine wortel
2 bloemkoolroosjes
1⁄2 kleine rode paprika
1⁄2 kleine appel (klokhuis verwijderd) 1 el balsamicoazijn
1 el olijfolie
4 takjes verse zachte kruiden, zoals dille, peterselie of basilicum of
2 takjes verse munt
1⁄2 bakje of 1 handvol tuinkers of kruidenkiemen
1 handvol verse gedopte erwten 1 el zonnebloempitten
2 el hüttenkäse of roomkaas
2 el hummus

NODIG
Broodmes, snijplank, gewoon mes, grote kom, theelepel, schone theedoek, deegroller, eetlepel en een schaar

AAN DE SLAG
– Snijd de broodjes op de snijplank voorzichtig doormidden met het broodmes, zodat je een boven- en onderkant hebt. Leg ze apart.
– Gebruik een gewoon mes om elk radijsje in de lengte te halveren. Snijd elke helft in drie stukjes en doe ze in een grote kom.
– Snijd de komkommer in de lengte doormidden, schraap de zaadjes er uit en doe ze weg. Snijd elke komkommerhelft in vier stukken en doe ze in de kom.
– Maak de wortel schoon, snijd hem in acht even grote stukken en doe ze in de kom.
– Trek de bloemkoolroosjes uit elkaar en doe ze met de steeltjes in de kom.
– Trek het steeltje uit de paprika en scheur de kern eruit. Doe ze weg.
– Schraap met een theelepel de zaadjes en zaadlijsten eruit en doe ze weg.
– Snijd de paprika in vier repen en snijd elke reep in vier stukjes. Doe ze in de kom.
– Leg de halve appel op de snijplank. Snijd de appel in zes even grote stukken en doe ze in de kom.
– Leg een schone theedoek op de snijplank en gooi de stukken groente en appel in een hoop op het midden. Vouw de hoeken van de theedoek over de ingrediënten heen – zorg ervoor dat er geen opening is waardoor de groenten kunnen ontsnappen. Breek en plet de groenten voorzichtig met de deegroller tot je kleine stukjes hebt. Vouw het open – als de stukken te groot zijn, vouw je het weer dicht en breek en plet je ze nog eens.
– Meet de balsamicoazijn en olijfolie af in de lege kom en maak er de dressing van.
– Haal de blaadjes van de kruiden en doe de steeltjes weg. Scheur de blaadjes in stukjes en doe ze in de kom. Knip de tuinkers of kruidenkiemen af en doe ze in de kom.
– Doe de erwten en zonnebloempitten in de kom. Doe de stukjes groente in de kom en meng ze door de dressing tot ze allemaal zijn bedekt.
– Besmeer de onderkant van elk broodje met de hüttenkäse of roomkaas.
– Besmeer de zachte kant van de bovenkant van elk broodje met de hummus.
– Verdeel het groentemengsel over de onderkanten van de broodjes.
– Leg de bovenkanten erop, met de hummus omlaag, druk ze voorzichtig aan, en smullen maar!

2095-ddc496b75eaff2cf844e788b9a27c6c6

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *