|

POWER BITES + WIN

Misschien zag je ze al eens in de natuurwinkel of in de betere supermarkt: de zogenaamde energy bites, ofwel balletjes vol heerlijke en gezonde ingrediënten die energie geven en ook nog eens heel lekker zijn. Voedingsdeskundige en chef-kok Christine Bailey bedacht 30 van deze lekkere snackballetjes die je in een handomdraai maakt en bundelde de recepten in haar boekje Power Bites.

Voorbereiding
In het eerste hoofdstuk vertelt Christine wat haar idee is achter de powerbites, welke keukentools en basisingrediënten je nodig hebt, welke smaakmakers en natuurlijke zoetstoffen je kunt gebruiken maar ook welke superfoodpoeders je kunt gebruiken om de balletjes een gezonde toevoeging te geven. Denk bijvoorbeeld aan macapoeder, bessenpoeder en matchapoeder. (En verwar vooral die eerste en laatste niet, zoals ik in eerste instantie wel deed).

Ontbijt, lunch of guilty pleasure
Het eerste hoofdstuk in het boek (Superfit) gaat helemaal over powerbites welke bedoeld zijn om voor of na het sporten te eten. Boordevol eiwitten en koolhydraten en daardoor zeer energierijk. Door de toevoeging van fruit wordt de glycogeenvoorraad in het lichaam na het sporten aangevuld zodat je minder last hebt van vermoeide spieren. De recepten in het volgende hoofdstuk (Superhandig) zijn geschikt als ontbijt, lunch of tijdens de koffie-/theepauze. Wat denk je bijvoorbeeld van abrikozen-kokos-bites of pruimen-havermout-bites? Klinkt goed he? In het laatste hoofdstuk (Superlekker) staan vooral guilty pleasure recepten, boordevol yummie ingrediënten als chocolade, noten en zelfs roomkaas. Zie deze powerbites maar als een vervanging voor een bonbon. Heerlijk om te eten maar ook leuk om cadeau te geven.

Maca-chocolade-truffels
Voor Marvelousz maakte ik de Maca chocoladetruffels. Wat me wel van het hart moet, is dat je voor het maken van één soort powerbites best heel veel (dure) ingrediënten nodig hebt, ook ingrediënten die je anders niet zo snel gebruikt (bijvoorbeeld xylitol, lucumapoeder en macapoeder). De lucumapoeder heb ik nergens kunnen vinden, xylitol kocht ik voor €5 bij Holland & Barrett en voor de macapoeder slaagde ik uiteindelijk voor €5 bij AH. Ik had voor dit recept ook amandelmelk, pure chocolade, kokosolie en vanille-extract nodig en was uiteindelijk zo’n €20 kwijt voor ik de balletjes kon maken. (Wat niet wil zeggen dat de balletjes dat bedrag kosten, je houdt van alle ingrediënten -behalve van de chocolade- riant over).

Gelukt?
Voordat het mengsel van alle ingrediënten de koelkast in mocht, leek het meer op een vloeibare chocoladepasta. Lekker, maar hoe moest ik daar ooit balletjes van maken? Gelukkig was het mengsel na een uur goed uitgehard en kon ik er balletjes van draaien (niet te lang want dan zouden ze weer smelten) die ik voor een poederig laagje nog even door een schaaltje macapoeder rolde. Bewaard in de koelkast blijven ze een week goed. Lekker? Ja. Maar erg machtig (want heel veel pure chocolade) en ik denk wel een triljoen calorieën. Voor herhaling vatbaar? Misschien. Het recept deel ik hier in ieder geval graag met jullie:

Winnen?
Power Bites van Christine Bailey werd uitgegeven door Het Spectrum en is voor €12,50 verkrijgbaar via o.a. Bol.com. Ook trek gekregen in Power Bites? Marvelousz.com mag van de uitgever een exemplaar van het boek weggeven! Om kans te maken laat je een spierbal emoticon als reactie achter onder dit item op onze website, FB pagina, Twitter of Instagram. Toi toi!

By: Patti

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. ?? Heerlijk he, powerbites… Heb zelf wel eens abrikozen kokos balletjes gemaakt. Heel leuk en lekker dus dat smaakt naar meer ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *