|

SISU JIJ AL? + WIN

Al zo’n anderhalf jaar worden we hier overspoeld door Scandinavische levensfilosofieën. Zo lieten de Zweden ons kennismaken met Hygge en Lykke, de Denen brachten ons Lagom en nu introduceren de Finnen hun Sisu (spreek uit ‘sie-soe’). Auteur Joanna Nylund schreef er het boek Sisu (De Finse kunst om met kracht te leven) over.

Sisu uitgelegd
Wat Sisu precies inhoudt? Er is in het Nederlands geen enkel woord dat overeenkomt met de betekenis van Sisu (alhoewel ik zelf sterk aan het woord ‘wilskracht’ denk). En zelfs in het Fins vertegenwoordigt Sisu een verzameling van eigenschappen. Het wordt omschreven als een onzichtbare en alom aanwezige kracht, een gevoel waardoor je doelbewuster en gelukkiger kunt leven. Het woord Sisu verwijst naar een mengsel van moed, veerkracht, lef, standvastigheid en doorzettingsvermogen. Kenmerken die het dagelijks leven van elke Fin vormen. Pochen over Sisu zullen de Finnen nooit doen, daar is het volkje (5.5 miljoen inwoners) veel te bescheiden voor. Maar gelukkig worden ze er wel van! Net als de andere Scandinavische landen scoort Finland hoog op de geluksladder, en wie denkt dat dat door Sisu komt, kan het weleens bij het juiste eind hebben. Sisu neemt een grote plek in het hart van de Finnen in, alleen wordt er meer naar gehandeld dan over gesproken. Er zijn zelfs mensen die beweren dat het onmogelijk is om Finland en de Finnen te begrijpen als je Sisu niet begrijpt.

‘Sisu is niet het uithoudingsvermogen om een berg op te rennen,
maar eerder de kracht die nodig is om de ene voet voor de andere te zetten’

De geschiedenis van Sisu
Sisu werd beroemd toen Finland in de herfst van 1939 werd aangevallen door buurland De Sovjet-Unie. De Sovjets waren op alle fronten sterker uitgerust dan de Finnen en er werden temperaturen gemeten van maar liefst -43 graden (!) maar toch behaalde Finland een glorieuze overwinning. Door snelheid, guerrillatechnieken en een goede krachtverdeling waren de Finse mannen de hele oorlog in hun voordeel. Wat we nu kunnen leren van die winteroorlog, is om groot te denken, creatief te zijn, je hakken in het zand te zetten en nooit op te geven. Hoera voor Sisu! Sowieso is het klimaat een grote factor in Sisu. Niets vormt de Finnen meer dan het Finse weer. Maar ook sociale vaardigheden en geduld zijn onderdeel van Sisu anno nu.

Voorbeelden van Sisu
Laten we er even vanuit gaan dat Sisu een universele eigenschap is. Waarschijnlijk zit Sisu ook in jou en maak je er zelfs al gebruik van. Liep je bijvoorbeeld ooit een marathon uit terwijl je de laatste kilometers eigenlijk niet meer kon? Of vond je in een ellendige tijd net de dosis kracht om toch door te zetten? Allemaal Sisu. In het boek, dat bestaat uit zeven hoofdstukken, gaat de auteur o.a. dieper in op welzijn met Sisu, communiceren met Sisu, beweging met Sisu en de vraag of Sisu gelukkig maakt. Is Sisu (De Finse kunst om met kracht te leven) helemaal ‘mijn’ boek? Dat niet. Maar voor de liefhebbers van de andere boeken over Scandinavische levensfilosofieën is het zeker een leuk boek om te hebben, vooral ook vanwege de mooie foto’s en illustraties die erin staan.

Meer lezen over Sisu + WIN
Sisu is verschenen bij Het Spectrum en voor €13,99 te koop bij o.a. Bol.com. Van de uitgever mogen we een exemplaar van het boek weggeven en jij kunt winnen als je in het reactieveld op de website, op onze FB pagina of Twitter laat weten in welke situatie jij het Sisu-gevoel had. Succes!

By: Patti

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Toen mijn zus ging verhuizen en er geholpen moest worden. Alles zelf met de familie verplaatsen in 1 dag. Steeds de ene voet voor de andere & toen er geen eind aan leek te komen merkten we wel dat we samen over behoorlijk veel Sisu beschikten.

  2. Na een slechte relatie, al heel wat jaren geleden inmiddels, weer zelfstandig verder gaan. Terugkomend bij je eigen ik, ontdekken dat ik ook daadkrachtig kan zijn al is het in het begin wat schoorvoetend. Ik beschik dus ook over Sisu, nooit te oud om iets leuks te leren, is het niet?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *