|

DE EDELE KUNST VAN NOT GIVING A F*CK + WIN!

Gooi alle zelfhulpboeken maar in de prullenbak of in de open haard. Vanaf nu telt er nog maar één boek en dat is ‘ De Edele Kunst van NOT GIVING A F*CK ’; een tegendraadse, door de New Yorkse blogger , auteur en entrepreneur Mark Manson geschreven, aanpak voor een goed leven. Wat meteen opvalt, is dat in de Nederlandse variant van het origineel ( The Subtle Art of Not Giving A F*ck ) een deel van de titel niet is vertaald. En terecht! ‘Not giving a fuck’ bekt veel lekkerder dan ‘er maling aan hebben’. In zijn 222 pagina’s tellende New York Times bestseller legt Mark met veel humor en recht-voor-z’n-raap taalgebruik uit wat hij nu eigenlijk bedoelt te zeggen met ‘de edele kunst van not giving a f*ck’.

12-karaats gouden klompjes kakken
Mensen geven in het algemeen teveel ‘fucks’ om teveel dingen (relaties, werk, geld, uiterlijk; we zijn er maar druk mee) en het helpt niet dat onze huidige cultuur bovenmatig geobsedeerd is door onrealistisch positieve verwachtingen. We moeten gelukkiger, mooier, slimmer en populairder zijn dan anderen. Of zoals de auteur het hilarisch omschrijft ‘ wees perfect en uitzonderlijk en kak nog voor het ontbijt 12-karaats goudklompjes uit, waarna je je selfie-klare vrouw en tweeëneenhalve kinderen gedag kust ’. Social Media speelt hierin een enorme rol; als je je 5 minuten klote voelt, word je gedurende die 5 minuten via Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat non-stop herinnerd aan de perfecte levens van de mensen die je (niet) kent, en daardoor krijg je het gevoel dat er iets aan jou niet helemaal goed is. We verslinden zelfhulpboeken alsof het Verkade koekjes zijn maar beseffen niet dat alle tips in die boeken zich eigenlijk fixeren op wat we tekort komen. Daardoor worden we er alleen maar meer aan herinnerd wat we niet zijn, wat we missen, of wat we hadden moeten zijn maar niet hebben verwezenlijkt. Losers!

Doe geen moeite!
De conclusie van de auteur is dan ook dat teveel fucks geven niet goed is voor je geestelijke gezondheid. Mensen die met fucks strooien alsof het pepernoten zijn, hebben niets meer wat echt de moeite waard is om hun fucks aan te spenderen. Er zijn nooit eerder zoveel mensen geweest met stress, depressies of angststoornissen, terwijl we juist zoveel meer spullen en mogelijkheden hebben dan onze ouders en grootouders dat hadden. Onze crisis is niet langer materieel; hij is existentieel, spiritueel. Mark zegt hierover: het verlangen naar positievere ervaringen is in wezen een negatieve ervaring. Terwijl de acceptatie van een negatieve ervaring in feite juist een positieve ervaring is ’. De rode draad in de rest van het boek is dan ook: doe geen moeite! Stop giving a fuck! Hoe dat werkt? Het gaat in wezen om leren hoe je je gedachten effectief kunt focussen en je prioriteiten kunt stellen. Hoe je uitkiest wat voor jou belangrijk is en wat niet. Er geen fuck om geven betekent dat je in de confrontatie met de meest angstaanjagende en moeilijke uitdagingen in je leven toch tot actie overgaat. De bereidheid hebben om anders te zijn, een buitenbeentje, en dat allemaal om aan je eigen normen en waarden te voldoen. Geen ‘fuck it’ zeggen tegen álles in het leven maar tegen alles wat onbelangrijk is in het leven.

‘Not giving a f*ck’ is een edele kunst en geen onverschilligheid
Het is volgens Mark wel aan te raden om waakzaam te blijven in het toepassen van ‘not giving a fuck’ en het niet te verwarren met onverschilligheid want dan ben je verkeerd bezig. Onverschilligheid komt voort uit angst voor het leven en voor de gevolgen van keuzes die je maakt. Het is niets bewonderenswaardigs of stoers. Een paar jaar geleden werkte ik voor een bedrijf waarvan de directeur/eigenaar patent had op de zin ‘I don’t give a fuck’. Hij was compleet doorgeslagen in zijn gebruik van ‘fucks not given’ en werd daarmee met stip de meest gehate en gevreesde figuur van het bedrijf. Dat interesseerde hem ogenschijnlijk geen fuck, maar het is nog maar de vraag hoe happy hij zich gemiddeld op een schaal van 1 tot 10 voelde. De boodschap van Mark is duidelijk: je moet het wel een beetje weten te doseren. Uiteraard geldt dat ook voor ‘fucks given’. Bewaar deze fucks voor wat er toe doet. Familie. Vrienden. Burrito’s 😉 Dingen die écht fuckwaardig zijn.

WIN WIN WIN!
De Edele Kunst Van NOT GIVING A F*CK is hét boek voor zelfhulpboekhaters en leest o.a. door het taalgebruik van de schrijver en de vele (herkenbare) voorbeeldsituaties die hij schetst, heerlijk weg. Het boek is in Nederland uitgegeven door Levboeken en voor € 19,99 verkrijgbaar bij o.a. Bruna. Kans maken op dit humoristisch geschreven boek met een serieuze boodschap? Van de uitgever mogen we een exemplaar van deze parel weggeven. Laat in de reacties hieronder of op onze FB pagina weten waarom jij dit boek graag zou winnen en wie weet ligt het boek binnenkort op jouw nachtkastje. Liken en delen = lief.

By: Patti

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Kan het boek niet ‘liken en delen’ want heb geen FB, misschien dat de auteur dit juist wel fuckwaardig vindt!
    De titel en omslag nodigen uit om direct het boek te gaan lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *