|

OPTIE B + WIN

Het boek Optie B is geschreven door Sheryl Sandberg (COO bij Facebook) die in mei 2015, tijdens een vakantie in Mexico, haar man Dave Goldberg (47) verloor. (Dave overleed aan ongediagnosticeerde hartritmestoornissen terwijl hij in de gym van het vakantieresort aan het sporten was). Sheryl bleef, samen met hun twee jonge kinderen, in totale wanhoop achter en wist zeker dat hun leven nooit meer plezier zou kennen of betekenis zou hebben. Haar goede vriend, psycholoog en mede-auteur van het boek, Adam Grant, verzekerde haar dat er concrete stappen genomen kunnen worden om te herstellen – en terug te komen na persoonlijk leed als het overlijden van een kind of partner, het verbreken van een relatie, ziekte, werkloosheid et cetera.

Optie B
Sheryl wilde maar één ding: haar man Dave terug. Gewone gebeurtenissen waren door zijn dood veranderd in landmijnen en belangrijke dagen waren nog hartverscheurender. Dit was niet het leven waar Sheryl zelf ooit voor gekozen zou hebben, noch het leven waarop ze was voorbereid. Adam was er echter van overtuigd dat Sheryl iets kon doen om het leed voor haarzelf en de kinderen te verzachten, ook al was het verdriet onvermijdelijk. Omdat optie A (een leven met Dave) niet meer beschikbaar was, besloten Sheryl en Adam optie B te onderzoeken: het verwerken van het verdriet en er het beste van maken.

P.A.P.
Sheryl zocht troost in het onderzoek van Martin Seligman, een gevierd psycholoog, die tot de slotsom kwam dat drie dingen (P.A.P.) het herstel na tegenslagen in de weg kunnen staan: 1. het persoonlijk maken (de overtuiging dat het ónze fout is); 2. Het algemeen maken (de overtuiging dat een gebeurtenis álle aspecten van ons leven zal beïnvloeden); en 3. Het permanent maken (de overtuiging dat de naschokken van de gebeurtenis eeuwig zullen aanhouden). Ook volgde ze het advies van haar rabbijn (‘geef je over aan de ellende’) op waardoor ze aanvaardde dat het door en door ellendig was en zich niet meer verbaasde over negatieve gevoelens maar ze zelfs verwachtte.

Veerkracht
Ze besefte dat ze veerkracht nodig had om de pijn te verdragen en vroeg ze zich af hoeveel van die kracht zij in zich had. Adam vertelde haar dat de omvang van je veerkracht niet vaststaat en dat deze zelfs trainbaar is. In Optie B willen Sheryl en Adam de lezer leren wat zij in hun zoektocht te weten zijn gekomen over veerkracht en over het vermogen van de mens om door te bijten. Ze bekeken de stappen die je kunt zetten om zowel jezelf als anderen te helpen en wat er nodig is om posttraumatische groei te kunnen ervaren. Niet alleen schreven ze een boek, ze richtten ook een online community –OptionB.Org– op die mensen leert om veerkracht op te bouwen bij tegenslag.

Wat ik van het boek vind
Ik heb jullie in een eerder item al verteld over het plotselinge verlies van mijn schoonvader (afgelopen april) en ik vind het heel bijzonder dat ik sinds die gebeurtenis vooral dit soort boeken over verlies en rouw, maar ook over het herpakken na verlies, mag reviewen. Het is zowel confronterend als leerzaam en hoopgevend. Alhoewel Optie B begint met een zeer gedetailleerde omschrijving van hoe Sheryl haar man dood aantreft op de vloer van een gym en daarmee bij mij een niet zo plezierige herinnering opwekt (ik vond mijn schoonvader in zijn badkamer op de vloer), is Optie B een optimistisch boek waarin Sheryl en Adam ons, aan de hand van onderzoeken, hartverscheurende persoonlijke verhalen van bekenden en onbekenden én praktische adviezen, laten inzien hoe we veerkrachtiger kunnen worden na tegenslag. Omdat het leven niet alleen maar een feestje is en we allemaal vroeg of laat te maken krijgen met tegenslag, is dit boek dan ook een aanrader voor iedereen.

WIN WIN WIN!
Optie B is uitgegeven door Levboeken en verschenen op 20 juni jl. Het boek is voor € 19,99 verkrijgbaar bij o.a. Bruna en ook verkrijgbaar als Ebook. Alle opbrengsten van het boek komen ten goede aan OptionB (ook te vinden op Facebook). Marvelousz.com mag een exemplaar van dit fijne boek weggeven. Wil jij winnen? Laat hieronder of op Facebook in een reactie weten waarom en wie weet ben jij straks de gelukkige winnaar.

By: Patti

Vergelijkbare berichten

5 reacties

 1. Ik zou dit boek heel graag lezen omdat ik nog erg worstel met het toch nog plotseling overlijden van mijn maatje, vriend en partner.
  Hij had de vreselijke ziekte ALS en ik heb hem altijd zelf verzorgd zonder hulp. Dat was erg intensief, maar ook heel mooi!
  Helaas is hij op 19 juni 2017 toch nog heel plotseling overleden.
  Na deze intensieve (zorg)periode vind ik het moeilijk hoe ik met dit enorme verdriet en het gemis van mijn maatje en partner verder wil en kan.
  We waren 19 jaar samen en nu is hij er niet meer !
  Ik hoop dat dit boek me er bij kan helpen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *