DE VIJF INZICHTEN + WIN!

Al zolang ik (Patti) me kan heugen, ben ik meer dan een gemiddeld mens bezig met de dood. Vreemd eigenlijk; mijn ouders waren en zijn erg nuchter over dit onderwerp. Maar juist hun nuchtere zienswijze over de dood (dood is dat alles donker wordt en je niks meer weet of voelt) bezorgde mij als jong meisje al nachten vol verdriet en verstikkende angst. Toen ik klein was lag ik ‘s avonds vaak in bed te huilen als ik eraan dacht dat mijn ouders en ik er ooit niet meer zouden zijn, dat alles wat ik liefhad dan weg zou zijn. En alhoewel het scherpste randje er inmiddels wel een beetje af is, vind ik de dood bij vlagen nog steeds vreselijk oneerlijk en angstaanjagend.

De vijf inzichten
Na het overlijden van mijn schoonvader, nu 2 maanden geleden, ben ik meer dan ooit bezig met de dood. Ik verfoei haar omdat ze het leven zo volstrekt nutteloos laat lijken en omdat ze ons (de achterblijvers) tot totale wanhoop weet te drijven maar tegelijkertijd probeer ik haar te begrijpen en te berusten in het feit dat de dood nu eenmaal bij het leven hoort. Juist tijdens dit proces kreeg ik De vijf inzichten, het boek van Frank Ostaseski, toegestuurd. Frank, pionier op het gebied van mindful stervensbegeleiding en medeoprichter van het Zen Hospice Project in San Francisco (het eerste boeddhistische verpleeghuis voor terminale -veelal AIDS- patiënten die nergens anders terecht konden) heeft in de afgelopen dertig jaar meer dan duizend mensen op hun sterfbed begeleid en luisterde naar de vele onthullingen die deze mensen aan hem deden. Echter pas nadat hij zelf door een hartaanval oog in oog kwam te staan met de dood, stopte hij met het leven voor lief te nemen. Nu deelt hij met ons wat de dood ons kan leren over het leven en vooral over betekenisvol leven. Hij vertelt ons in zijn boek de verhalen van de mensen die in zijn hospice verbleven. Alles wat hij van hen heeft geleerd over betekenisvol leven heeft hij samengevat in de vijf inzichten die hij in zijn boek introduceert: 

  1. Wacht niet
  2. Sta overal voor open, ga niets uit de weg
  3. Ga er volledig voor
  4. Vind een plek om uit te rusten te midden van alle chaos
  5. Moedig je ‘onwetendheid’ aan

Leven en dood, een ‘package deal’
Frank vertelt: “de dood is een moeilijk onderwerp; we denken niet graag na over onze eindigheid en die van de mensen die we liefhebben. Vaak zien we de dood als iets wat aan het einde van een lange weg op ons wacht, maar eigenlijk is de dood altijd al bij ons. Leven en dood zijn een package deal, je kunt ze niet los zien van elkaar. Maar in plaats van onszelf angst aan te jagen met dit inzicht, dienen we te beseffen dat we niet voluit kunnen leven als we ons niet bewust zijn van de dood. De dood helpt ons te ontdekken wat er het meeste toe doet in ons leven en we hoeven niet tot het einde van ons leven te wachten om te beseffen dat de dood ons wijsheid kan bieden”.

Heb ik na het lezen van dit boek meer vrede met de dood? Of begrijp ik de dood beter? Nee, dat niet direct. Maar misschien moeten we De vijf inzichten ook niet zozeer zien als een boek dat over de laatste levensreis gaat maar over leven met zin, vreugde en zelfbewustzijn. Juist vanwege onze eindigheid zouden we de focus moeten leggen op maximaal leven, elke dag weer en in iedere omstandigheid. Dat is de les die Frank Ostaseski ons middels zijn boek wil leren.

Win Win Win!
De vijf inzichten is een boek dat iedereen zou moeten lezen. Frank Ostaseski wil ons met zijn boek helpen de angel uit ‘de dood’ te halen en deze niet meer te zien als iets engs dat ons komt weghalen van ons leven maar als een teder en leerzaam proces dat onherroepelijk bij ons leven hoort. Het boek is niet morbide maar juist interessant en soms zelfs grappig, geeft inzichten en verandert vooral onze kijk op het leven voorgoed. Het boek is uitgegeven door Levboeken en voor € 19,99 verkrijgbaar via o.a. Bruna. Van de uitgever mogen we een exemplaar van dit prachtige boek weggeven aan een lezer/lezeres van Marvelousz.com. Kans maken? Laat hieronder of op onze Facebook pagina een ♥ achter (in welke kleur dan ook).

By: Patti

Vergelijkbare berichten

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *