|

CUP JIJ AL? + WIN

Jarenlang gebruikten vrouwen tijdens hun menstruaties maandverband en/of tampons, maar sinds enkele jaren is de menstruatiecup, het eco-vriendelijke alternatief voor maandverband en tampons, in opmars. Maar wat is nou precies een menstruatiecup?

De menstruatiecup
Een menstruatiecup is een herbruikbaar kuipje, meestal gemaakt van medisch siliconen of natuurrubber, die je -net als een tampon- in je vagina draagt. Het verschil met tampons is dat een menstruatiecup geen bloed absorbeert maar opvangt. Bovendien kunnen er door het gladde oppervlak geen bacteriën aan de cup blijven zitten. Het resultaat is een hygiënisch en veilig product, dat het interne vaginale milieu onaangetast laat en geen latex of giftige stoffen bevat.

Cuppen? Ik? No way!
Toen ik jaren geleden voor het eerst een artikel over menstruatiecups las, keek ik vies naar het scherm van mijn telefoon en nam mezelf plechtig voor dat ik echt nooit zou gaan ‘cuppen’. Tót zo’n 2 jaar geleden. Ik (type: hevige menstruaties, dubbele bescherming, doorlekken en tampons van het formaat Scudraket) vergat een tampon-wissel te doen en schoof er ‘vrolijk’ een tweede achteraan. Het duurde maar liefst 5 (!) dagen voordat ik mijn fout bemerkte en daarna minstens zoveel dagen hartkloppingen omdat ik bang was dat ik TSS zou krijgen.

Tamponziekte
TSS (ook wel tamponziekte) staat voor Toxic Shock Syndrome. Dat wist ik omdat ik, nog geen week voordat ik zelf de fout inging, las over een fotomodel dat bijna stierf door TSS en nu een aantal ledematen moet missen vanwege deze -door een te lang gedragen tampon- aandoening. En in tampon-taal betekent ‘te lang’ 8 uur of langer! Dus even flink uitslapen in het weekend, zonder een verschoning tussendoor, is potentieel dodelijk. Op het moment dat ik me dat realiseerde, deed ik 2 dingen: ik ging me verdiepen in tampons én ik bestelde onmiddellijk een menstruatiecup (er zijn inmiddels vele merken verkrijgbaar, ik gebruik die van The Divacup).

Wat zit er eigenlijk in een tampon?
Om tampons dat frisse witte kleurtje te geven, wordt er chloor toegevoegd aan het katoen waarvan ze gemaakt zijn. Door dit bleekmiddel kan er dioxine in de bloedbaan komen waardoor abnormale weefselgroei in de buik en voortplantingsorganen kan ontstaan. Ook kan dioxine zorgen voor onderdrukking van het immuunsysteem. Om de tampon sterk absorberend te maken, bevat deze naast katoen ook viscose. Dit is een kunstmatige vezel, gemaakt van houtpulp. Kleine vezels kunnen achterblijven in de vagina en een broedgebied vormen voor dioxine, wat vervolgens weer kan leiden tot TSS. Het ingrediënten lijstje is nog veel uitgebreider: pesticides, glyfosaat, geurstoffen, ftalaten, kunststoffen en GMO’s. En dát stoppen wij maandelijks zonder er stil bij te staan in onze vajayjay.

Gezonde alternatieven
Gelukkig zijn er inmiddels een paar mooie alternatieven op de markt: o.a. biologische tampons, uitwasbaar maandverband (niet mijn cup-of-tea) en dus de menstruatiecup. Ik gebruik deze nu een paar jaar en wil echt nooit meer iets anders. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het niet altijd liefde is tussen mij en mijn cup. Zo vind ik het legen van de cup tijdens die eerste hevige dagen nog steeds een beetje vies (tip: zorg dat je altijd een pak babydoekjes in je tas hebt) en moest ik echt wel even leren hoe ik de cup goed moest vouwen en inbrengen. Maar de voordelen wegen absoluut op tegen deze ‘nadelen’: na die eerste hevige dagen hoef ik de cup maar 2 x per 24u te legen en af te spoelen, ik voel ‘m (mits juist ingebracht en gepositioneerd) niet zitten, mijn buikkrampen zijn praktisch tot nul gereduceerd, er is geen kans om TSS te ontwikkelen, ik doe het milieu een groot plezier én ik bespaar mezelf flink wat geld. (Een vrouw gebruikt in haar leven zo’n 10.000 tampons, een cup gaat wel 10 jaar mee, tel uit je winst!) .

WIN WIN WIN!
Denk je na het lezen van dit artikel ‘zo’n menstruatiecup lijkt mij ook wel wat’, dan heb ik misschien goed nieuws voor je; Webvrouw (echt dé kenner op dit gebied, bezoek vooral de website of FB pagina voor nog veel meer informatie) is zo lief geweest om een De Groene Cup (de eerste herbruikbare menstruatiecup uit Nederland) beschikbaar te stellen voor een winactie op Marvelousz.com. Laat hieronder of op Facebook weten waarom juist jij deze menstruatiecup zou willen winnen. Uiteraard kun je zelf ook een cup bestellen (o.a. te koop via bol.com). Van de meeste merken zijn twee maten verkrijgbaar en de prijs ligt rond de €30.

By: Patti

Vergelijkbare berichten

12 reacties

  1. Fijn, eindelijk iemand die eerlijke uitleg geeft over dit ding??, wist echt niet wat ik me erbij moest voorstellen. . Dank jr voor deze leuk geschreven uitleg!!

 1. Ik zou deze heel graag winnen en uitproberen!
  Ben zooo klaar met maandverband en tampons. Krijg er altijd uitslag van!
  Heb helaas zelf niet de financiële mogelijkheden er eentje aan te schaffen.

 2. Ok, als jij zo enthousiast bent, dan wil ik het ook proberen! Ik denk er al een tijdje over na maar wist niet hoe of wat, maar je hebt me bij deze over de streep getrokken. <3

 3. Wat een goed en duidelijk verhaal. Hier in huis ook een dame met hevig bloedverlies. Dit zou zomaar een mooie uitkomst kunnen zijn. Dank voor je goede uitleg!

 4. Ik zou het indd graag willen uitproberen. De prijs houd me dan weer tegen. Ik heb veel last can mijn menstruatie. Hoofdpijn buikpijn, zerr onderkant.

 5. Wauw. Nooit geweten wat voor een schade een tampon aan kan richten! Ik ben ontzettend geïnteresseerd in deze cups en zou graag kans willen maken.

 6. Ik heb zoals jij hevige bloedingen en dit gaat gepaard met buikkrampen tot wenes toe. Als ik mijn menstruatie heb dan ben ik echt zo ziek van de buikkrampen ik slaap dan met twee warm water kruiken omdat dat mijn pijn iets of wat onder controle kan houden er ligt dan eentje op mijn buik en 1 op mijn rug. Ik gebruik ook tampons maar ik kan daar niet goed tegen als ik ze moet vervangen krijg ik altijd duizelingen in mijn hoofd. Maar ik weet geen andere optie omdat ik maandverband heel vies vind en ik verdraag dat niet zo goed. Van de cup heb ik nog nooit gehoord ik zou dat dan ook wel graag eens willen uit testen als ik je verhaal lees dan herken ik mezelf daar volledig in

 7. Lijkt mij het proberen waard! Nu tape ik altijd mijn buik en rug in tegen de krampen met medical tape, maar dit maakt het een duur grapje. Leuk dat vrouw zijn ;p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *