A CHORUS LINE

Heb je zin in een spetterend, energiek avondje-uit, dan heb ik zo’n aanrader voor je. Eergister waren we – ik nam natuurlijk vriendinnetje A, de grootste musciallover ever! mee – uitgenodigd om de première van A Chorus Line bij te wonen in een tot de nokvol gevuld (vele BN-ers) Zaantheater. Wat hebben we genoten, die stemmen, die dans!

Deze musical is de voorloper van tv-talentenjachten als ‘The Voice’ en ‘So You Think You Can Dance’ en brengt de afvalrace met bloed, zweet en tranen dichterbij. Door de briljante mix van zang, dans en meeslepend drama groeide A Chorus Line wereldwijd uit tot een publiekstrekker. Nummers als I hope I get it, What I did for love en One, je kent ze vast wel. A Chorus Line ontving 12 Tony Award-nominaties en won er negen waaronder die voor Beste Musical. En nu kunnen wij dus ook genieten van een nieuwe Nederlandse versie.

De hoofdrollen in deze Nederlandse versie worden vertolkt door de fantastische Edwin Jonker (Zach) – die dit keer niet danst en zingt 😉 en Bettina Holwerda Bakkum (Sheila) – heerlijk sarcastisch én natuurlijk vele andere talenten zoals Fleur Jagt (Cassie), Leon de Graaf (Mike) en Esmée Dekker (Diana). A Chorus Line speelt zich af op een toneel in een Broadway theater waar een groep dansers auditie komt doen voor een rol. Ze willen maar één ding: een rol. Alleen op het podium en in de spotlights voelen ze zich veilig. A Chorus Line vertelt het verhaal van zeventien jonge toptalenten en hun strijd om een felbegeerde rol, want de helft van de dansers mag blijven. Bij de audities vraagt de regisseur de dansers naar hun leven. Na de eerste schroom te hebben overwonnen, geven ze zich bloot en delen ze hun persoonlijke verhalen over dromen, angsten en passie. Maar met één gemeenschappelijke drang: op het toneel staan. Je moet het echt zelf gaan zien!

Producent Joseph Papp stak zich in de schulden om op 21 mei 1975 A Chorus Line aan de wereld te presenteren. Onmiddellijk waren de reacties explosief en overweldigend. Aan de vraag naar tickets was in het kleine Off Broadway- theater niet te voldoen. Het was onvermijdelijk: na twee maanden verhuisde A Chorus Line naar Broadway om daar alle records te verbreken. Waarom spreekt A Chorus Line zo tot de verbeelding? Is het na ruim veertig jaar nog actueel? Jazeker! Auditieprocessen verlopen nog steeds op dezelfde wijze. De emoties zijn onveranderd. En we zijn nu eenmaal dol op audities, of het nu gaat om The Voice of Holland of Hollands Next Topmodel. Je kiest een favoriet en leeft met hem of haar mee. Maar het gaat zelfs verder: iedereen kan zich met een personage in A Chorus Line identificeren, ook als je geen danser bent. Je herkent je in de verhalen: over een gelukkige of minder gelukkige jeugd, of in dromen die wel of niet zijn uitgekomen. Zoals Donna McKechnie, de oorspronkelijke Cassie op Broadway, het verwoordde: ‘Iedereen heeft dromen. Dus eigenlijk staan we allemaal in het ensemble, het ‘chorus’.’ img_8165

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *