|

JOUW VERHAAL, JOUW KRACHT + WIN

Ik heb vakantie en dat betekent behalve heel hard uitrusten ook dat ik weer aan het lezen ben geslagen. Het eerste boek dat ik deze vakantie las, was Jouw Verhaal, Jouw Kracht van Elle Luna (ook bekend van het boek Op De Tweesprong Van Moeten En Willen) & Susie Herrick (psychotherapeut, hoogleraar en auteur). In dit boek maken zij ons duidelijk dat we onszelf aan de hand van verhalen definiëren. We warmen onze handen aan verhalen -historisch of fictie- maar nemen er tegelijkertijd essentiële informatie uit op. Het van generatie op generatie doorgeven van sprookjes behoort tot de meest duurzame methoden om cultuur te creëren en in stand te houden, maar wat betekent dat nu eigenlijk voor ons?

De impact van Disney-sprookjes
Veel meisjes (niet alle!) krijgen al op jonge en beïnvloedbare leeftijd door o.a. Disney-sprookjes ingeprent dat vrouwen vooral mooie en gehoorzame wezens zijn die gered moeten worden door een prins. Op latere leeftijd ervaren veel vrouwen dat mannen de primaire machthebbers zijn in gezin, regering, religie en samenleving. De auteurs van Jouw Verhaal, Jouw Kracht vragen zich af waarom we er, als het zo onmiskenbaar is dat we door o.a. verhalen worden geconditioneerd, dan niet simpelweg voor kiezen om het anders te doen? Zij vinden dat het tijd wordt dat we onszelf andere verhalen gaan vertellen waarin we erachter komen dat we gehoord mogen worden, krachtig zijn en dat we een mening hebben.Je eigen verhaal leren kennen
Zij willen de lezer van dit boek helpen om haar (of zijn) eigen verhaal te leren kennen. Dit doen ze door het oproepen van herinneringen, ervaringen en belangrijke wendingen die je onderweg hebt genomen. Door middel van heel veel voorbeelden, kritische vragen en oefeningen in het boek leer je patronen te identificeren en begrijpen en zul je de impact ervan op je eigen verhaal beginnen te zien. Ieders verhaal bestaat uit drie elkaar overlappende vertellingen: je culturele verhaal, je familieverhaal en je persoonlijke verhaal. En het begrijpen van je eigen verhaal is de sleutel tot het begrijpen van jezelf, je wereld en je vermogen om te handelen binnen die wereld. Met behulp van het Enneagram uit het boek, kun je bepalen welk type persoon je bent en jouw verhaal nog meer preciseren. Als we écht de verhalen begrijpen die ons de vrouwen hebben gemaakt die we zijn, inclusief de motivaties achter onze acties en gedachten, kunnen we de leiding nemen over hoe onze toekomst zich ontvouwt.Geen prinsessenmeisje
Het allereerste wat opvalt aan dit boek, is toch wel de prachtige vormgeving. Veel mooie illustraties, kleuren en verschillende lettertypes. Het lezen van dit boek is als een mooie, boeiende en soms uitdagende therapiesessie. Ik moest wel even zoeken naar een herkenningspunt; zo groeide ik niet op met de geijkte Disney-sprookjes (‘jij bent geen prinsessenmeisje’ zeiden mijn ouders toen ze me verkleed en geschminkt als Gene Simmons van Kiss naar de carnaval op school lieten gaan) maar met de verhalen van Huckleberry Finn, Remi (Alleen Op De Wereld) en Carolientje, een meisje dat in haar eentje de hele wereld over zwierf om avonturen te beleven. Met hen identificeer ik mijzelf: zelfstandige mensen (m/v) die zichzelf in iedere situatie kunnen redden. Ik was een zogenaamd sleutelkind. Vader en moeder aan het werk en ik managede mijzelf. Ouders die al twee kinderen hadden verloren, dat niet wilden vertalen in het spastisch vasthouden van hun nummer drie en die mij het dus vooral zelf lieten doen. Ik leerde daardoor dat er weinig is wat ik, uiteraard met vallen en opstaan, niet aankan.

Ruimdenkende ouders
Daarnaast waren mijn ouders ruimdenkende mensen: mijn oppassers (en we hebben het hier over de jaren 70 hé) waren twee samenwonende homoseksuele mannen (waarvan 1 een geweldige temperamentvolle Spanjaard) uit onze flat, we deden zelf niets aan geloof maar respecteerden mijn zeer Christelijke oma die overal wel een gebed voor had, en iedereen, ongeacht kleur of afkomst was welkom bij ons thuis. Niets was gek of vreemd. Na het lezen van Jouw Verhaal, Jouw Kracht weet ik dat dit een groot deel van mijn verhaal vormt en een schakeltje is in de verhalen van mijn twee dochters.Jouw eigen verhaal leren kennen?
Jouw Verhaal, Jouw Kracht is in juli 2018 verschenen bij Lev. boeken, geschreven door Elle Luna en Susie Herrick en voor €20,- verkrijgbaar bij o.a. Bol.com. Het is een stevig – maar tegelijkertijd kwetsbaar boek over wat het betekent om een ​​vrouw te zijn, maar ook een gids voor mannen om een bijdrage te leveren in het co-creëren van een nieuwe wereld met deze vrouwen. Een prachtig geschenk om te krijgen maar ook om te geven. En boffen jullie even; wij mogen van Lev. boeken een exemplaar van dit mooie boek weggeven. Winnen? Laat in een korte reactie hieronder of op social media (FB, Insta of Twitter) weten waarom je dit boek graag zou willen lezen. Binnenkort maken we de gelukkige winnaar bekend.

By: Patti

Vergelijkbare berichten

6 reacties

 1. De reden om mee te doen is de zin

  ” Een stevig maar kwetsbaar boek over wat het betekent vrouw te zijn”. Het maakte me nieuwsgierig en het deed me aan mezelf denken. Stevig ( in a good way. Niet als een strakgetrokken rollade stevig) en kwetsbaar.
  Zou het heel leuk vinden het boek te winnen.

 2. Ik wil dit boek heel graag winnen voor een vriendin die zelf heel erg last heeft van zoals zei het noemt haar ‘dinsney-complex’. Zou super zijn als ze door middel van dit boek haar eigen kracht en verhaal kan vinden. Duimen maar dus!!!

 3. Ik als grafisch ontwerper zou het boek alleen al willen winnen voor de prachtige vormgeving! En dan blijkt de inhoud ook nog een geweldig. Alle reden voor mij om dit mooie boek te willen winnen, helemaal voor mezelf 🙂

 4. Omdat ik momenteel bezig ben met een traject om te leren
  hoe ik kan omgaan met mijn perfectionisme. Maar om dit te kunnen
  doen moer ik terug naar de kern en mijn verleden, mijn verhaal. Ik denk dat
  dit boek daar bij kan helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *