POPPY & CLAUDE + WIN

Wanneer Penn (schrijver) en Rosie (arts op de eerste hulp) elkaar leren kennen, worden ze onmiddellijk verliefd op elkaar. Samen krijgen ze in de loop der tijd 4 zoons: Roo (van Roosevelt), Ben en de tweeling Rigel en Orion. Rosie heeft op haar twaalfde haar 10-jarige zusje Poppy aan kanker verloren en wil niets liever dan haar eigen Poppy toevoegen aan dit mannen viertal. De wens om een meisje te krijgen is zo enorm aanwezig, dat Rosie en Penn allerlei trucjes uithalen die de kans op het krijgen van een dochter moet vergroten (zo leggen ze een pollepel onder het bed en draaien ze hun bed om zodat het oost-west is gericht en niet noord-zuid) maar het haalt allemaal niets uit; negen maanden na de pollepel en het gedraaide bed worden Rosie en Penn de trotse ouders van een vijfde zoon, genaamd Claude.

Bijzonder kind
Claude blijkt al snel een bijzonder kind; hij kruipt, loopt en spreekt eerder dan zijn broers, maar hij is ook enorm creatief en vindt het leuk om te schrijven, te tekenen, te bakken en muziek te spelen. Hij is een warm en vriendelijk jongetje dat op zijn derde aankondigt liever een meisje te willen zijn. Vanaf die tijd draagt hij thuis geregeld jurkjes en neemt hij een handtasje mee naar school in plaats van een lunchtrommel maar dit maakt hem niet gelukkig. Hij wil niet alleen thuis kunnen – en mogen toegeven aan zijn verlangen maar overal. De wens om een meisje te zijn wordt door Claude steeds vaker en duidelijker uitgesproken, het is geen bevlieging, en de jurkjes gaan vanaf zijn vijfde jaar ook aan naar school. Rosie en Penn weten niet zeker wat ze met de situatie aanmoeten. Zorgen ze dat de wens van hun jongste zoon wordt vervuld ( ook al weten ze dat hij zal worden verdoemd en aangestaard door de buitenwereld ) of vertellen zij aan Claude dat jongens geen jurken dragen en dat hij toch echt een jongen is?

Keuzes
Het hele gezin (tot aan de geweldige oma Carmelo aan toe) is betrokken bij de keuzes die moeten worden gemaakt. Welke keuze is de juiste? Hoe leren ze hun kinderen dat het de binnenkant is die telt, terwijl het de rest van de wereld (o.a. school en vrienden) juist om de buitenkant lijkt te gaan? En hoe beschermen ze hun kind tegen de manier waarop deze buitenwereld aankijkt tegen mensen die anders zijn? Als Claude ouder wordt en uiteindelijk zelfs Poppy wordt, moedigen ze haar aan om haar gevoelens – en wie ze is – te tonen. Maar is dat de juiste keuze voor een kind dat nog zo jong is? Wat zijn de volgende stappen in deze reis, niet alleen voor Poppy en haar ouders, maar ook voor haar broers?

Geweldig boek
Laurie Frankel’s Poppy & Claude is een geweldig boek. De schrijfster betrekt de lezer zo volledig bij de familie Walsh-Adams, dat je echt ziet hoe de dingen elk van hen beïnvloeden. Het boek is niet zwaar op de hand en leest lekker vlot weg, maar de schrijfster benadrukt (uit eigen ervaring, zij is zelf moeder van een transgenderkind)  dat het net zo makkelijk is om fouten te maken door dingen niét te doen of te zeggen, als door ze wél te doen of zeggen. De rode draad in het verhaal is uiteraard het transgenderschap van zoon Claude maar de echte boodschap van het boek reikt veel verder dan dat en gaat over de vele manieren waarop ouders van hun kinderen houden, in goede – en in slechte momenten maar altijd met de beste bedoelingen.

Win WIN WIN!
Poppy & Claude is uitgegeven door uitgeverij Ambo|Anthos, verschenen in mei 2017 en voor €19,99 verkrijgbaar bij o.a. Bol.com. Van de uitgever mogen wij een exemplaar van dit prachtige boek weggeven. Kans maken? Laat in een reactie weten waarom jij dit boek graag zou willen lezen en wie weet ben je binnenkort de gelukkige winna(a)r(es).

By: Patti

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Wat zou ik dit boek graag willen winnen voor een lieve moeder die ik ken. Mijn eigen jongste zoon heeft ook een tijdje aangegeven later een meisje te willen worden. Hij wilde jurken dragen, speldjes in zijn haar, alles in het roze… Zo kwamen zij en ik in gesprek. Haar dochter wilde juist alleen maar stoere kleren, kort haar omdat ze zich een jongetje voelt. Bij mijn zoontje is het langzaam maar zeker over gegaan, maar haar dochter zegt nog steeds dat ze een jongetje is. En daar gaan ze prachtig mee om maar het is moeilijk, want….die buitenwereld…..die keiharde buitenwereld. Plus je eigen dromen en verwachtingen… Daarom zou ik haar graag dit boek geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *