|

DE FODMAP VRIENDELIJKE KEUKEN + WIN

Meer dan 1 miljoen Nederlanders lijden aan het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Als je last hebt van gevoelige darmen of van voedselintoleranties, kan dat veel ongemak opleveren zoals een opgeblazen gevoel, buikpijn en een verstoorde stoelgang. Vaak wordt dan het FODMAP-dieet, een dieet dat arm is aan FODMAP-suikers, aanbevolen. FODMAP-suikers zijn voedingsstoffen die in veel voedingsmiddelen aanwezig zijn en die in de eerste stadia van de spijsvertering niet door het lichaam kunnen worden afgebroken.Deze suikers worden niet – of slecht opgenomen in de dunne darm en komen in de dikke darm terecht waar ze een voedingsbron zijn voor bacteriën in een proces dat fermentatie wordt genoemd en dat kan resulteren in een groot aantal vervelende symptomen. Het FODMAP-dieet bestaat uit drie stappen: eliminatie, herintroductie en onderhoud. Door de stappen van het dieet te doorlopen en de hoeveelheid FODMAPs in je eetpatroon terug te brengen, krijgt de darmwand de kans zich te herstellen en te genezen.

Emma Hatcher
De Engelse Emma Hatcher lijdt zelf aan PDS, had vaak maagpijn en voelde zich altijd opgeblazen, tot ze in aanraking kwam met het fenomeen FODMAP en dit begon toe te passen. Ze kon maar weinig recepten vinden die én gezond – én vrij van ingrediënten als knoflook, uien, dadels en melk waren en besloot daarom te starten met haar blog She Can’t Eat What?!. Via deze blog wil ze haar verhaal vertellen, het FODMAP-dieet meer bekendheid geven, haar recepten delen en zo mensen met PDS of voedselintoleranties helpen. Als logisch vervolg op haar blog schreef ze onlangs het boek De FODMAP Vriendelijke Keuken (waaraan werd meegewerkt door FODMAP Friendly, het enige geregistreerde Certification Trademark in de wereld dat FODMAP-gehaltes in voedingsmiddelen mag aangeven).

Boek: De FODMAP Vriendelijke Keuken
Het boek bevat een uitgebreide uitleg over FODMAP, een boodschappenlijst en 100 makkelijke en lekkere recepten voor een gezonde buik in de categorieën ontbijt, lunch, avondmaaltijden, desserts, zoete verleidingen, bijzondere gelegenheden en lekkere trek. Wat denk je bijvoorbeeld van langzaam gegaarde eieren met pittige tomaten & feta, boekweitpizza met citroen-basilicumpesto & geitenkaas of een zelfgemaakte chocoladepasta met hazel- en pecannoten (klinkt delicious maar is wel heel prijzig qua ingrediënten). Yummie to the max! Omdat ik een liefhebber van homemade soep ben, probeerde ik de geroosterde paprikasoep met (Griekse) basilicum. Snel en makkelijk klaar te maken, niet te duur en heerlijk, ook als je geen darmproblemen hebt. Uiteraard deel ik het recept met jullie (zie foto) en ben ik heel benieuwd naar jullie feedback.

Griekse basilicum heb ik niet kunnen vinden maar ‘gewone’ basilicum voldoet prima. Tip: druppel wat extra basilicumolie in de soep na het opdienen en serveer met (glutenvrij) brood met een lekkere pestoboter. Bon appetit!

WIN WIN WIN!
Het boek De FODMAP Vriendelijke Keuken is verschenen bij Scriptum en te koop voor €24,95. En hoera! Van de uitgever mogen we een exemplaar van het boek weggeven. Winnen? Laat in het reactieveld op de website of op onze FB pagina weten waarom jij dit boek zou willen winnen en wie weet ligt het boek binnenkort bij jou op de mat.

By: Patti

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Ik heb nogal veel en vaak last van “de poeperij”. Altijd op zoek naar wc’s maakt me echt niet blij 🙁
    Zou dolgraag weten wat er met m’n darmen is. Niet langer die onzekerheid en genante ergenis.
    Hoop dat de Fodmap vriendeljjke keuken me daarbij helpen zal. Zodat ik met plezier ga poepen, je raad het al.
    Want ik wil ontzettend graag af van de klachten. Oh wat geweldig zou het zijn te winnen, kan haast niet wachten 😉

  2. Ik weet niet of ik PDS heb. Een diagnose is nooit gesteld. Feit is dat ik nog nooit “maagpijnloos” ben geweest. Nou ja, wellicht als baby. De andere genoemde klachten komen me ook akelig bekend voor. Ik wil me wel graag verdiepen in Fodmap en met dit boek aan de slag.

  3. Moet zelf nog wel eens blozen als het over darmklachten gaat. Vind het behoorlijk lastig om mijn problemathiek aan te kaarten. Maar ik doe het hier dan toch want dit boek klinkt hoopvol. Mijn darmen werken niet bepaald mee. De problemen begonnen in mijn vroege tienertijd. En ik ben dan nog best een jonge meid, ik heb er schoon genoeg van! Het komt me wat moeilijk over de lippen, ’t is één grote ellende wat er uitkomt. Begint met borrelen, brommen en tja blazen zal ik maar zeggen. Ik zie er bijna dagelijks uit alsof ik 9 maanden zwanger ben, en daar word door wildvreemden ook zo op gereageerd. Echt niet leuk 🙁 Enfin, ik zou graag willen weten of er iets te verbeteren/verminderen is door een ander voedingspatroon! Dus dit boek lijkt me een geweldig hulpmiddel & nog lekker ook als ik de tomatensoep zo bekijk. Ook al is dit probleem bij mij al wat langer aanwezig, ik zou er heel erg graag verbetering in zien. Je weet immers maar nooit ik kan wellicht 100 jaar oud worden.

  4. Laat ik nu toevallig twee weken geleden begonnen zijn met dit dieet, eigenlijk bedoelt voor mijn 14-jarige dochter. Zij heeft ziekte van Crohn, dat valt onder de verzamelnaam IBD (inflammatory bowel disease), een chronische ontsteking aan het maag/darm kanaal. Ik had er al eerder over gelezen en werd onlangs aangesproken door iemand die lijdt aan Collitis ulcerosa (IBD) die hier al een poosje mee bezig is. Het hielp haar enorm, ze was vrijwel gelijk van haar klachten af. Dus ook bij een chronische ziekte lijkt het effect te hebben. Ze was heel erg enthousiast en raadde mij aan dit echt voor Lisa te overwegen. Ik heb het met haar besproken, ze zag er wat in en we zijn gestart. Kwaad kan het tenslotte niet dachten wij. Tot nu toe kan ik zeggen dat het goed gaat, ze houdt zich strikt aan het dieet, we zitten midden in de eliminatie fase, en ze merkt dat het beter gaat. Verdwijnen gaat haar ziekte nooit maar als dit haar ook wat helpt, zijn we daar heel blij mee. En ik, ik vaar er wel bij en voel me ook prima en mis die FODMAP-rijke producten eigenlijk niet. De lijst van FODMAParme producten is best lang en er zijn ook redelijk veel recepten te vinden op internet maar om goed af te wisselen is het best wel eens lastig en dan is een goed kookboek heel fijn!:) O ja, en de paprikasoep ga ik zeker proberen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *