|

ZOUT VET ZUUR HITTE

Of ik een recensie-exemplaar wilde ontvangen van het (kook)boek waarvan Nigella (Lawson) zegt: ‘Simpelweg een onmisbaar boek. Het geeft je de tools om goed en vol zelfvertrouwen voor jezelf te koken. Samin Nosrat heeft een meesterwerk geschreven.’ Yes please!

Ik verwachtte een kookboek boordevol recepten en water-in-je-mond-lopende foto’s. Nee, in plaats daarvan ontving ik een dikke (490! pagina’s met achterin ruimte voor je eigen aantekeningen) masterclass met recepten en illustraties (van Wendy Macnaughton). ‘Want een perfecte bereiding is niet mogelijk als je één mooi gestileerd plaatje imiteert. Je moet durven koken en uitgaan van je eigen inzichten en de lessen die je leert uit het boek’. Heb wel mijn best gedaan met het bord pasta op de foto 🙂

Samin Nosrat is schrijver, docent, en chef-kok. The New York Times noemde haar de go-to bron om de juiste technieken te combineren met de beste ingrediënten. Sinds 2000 kookt ze op professioneel niveau, toen ze begon in de keuken van restaurant Chez Panisse. Ze woont, kookt, surft en tuiniert in Berkeley, California. Zout, vet, zuur, hitte is haar eerste boek en weer eens wat anders dan het ‘klassieke’ kookboek. Het is een heerlijk geschreven boek, waar je in blijft lezen en je meteen naar de keuken wilt rennen om het een en ander uit te proberen.
Ze heeft op vele niveaus – van professionele chef-koks tot middelbare scholieren – mensen geleerd om te koken volgens haar revolutionaire en tegelijkertijd eenvoudige filosofie. Als je het gebruik van de vier elementen onder de knie krijgt, zal alles wat je kookt heerlijk smaken: Zout – verbetert de smaak, Vet – zorgt voor smaak en textuur, Zuur – brengt balans aan in de smaak en Hitte – bepaalt de textuur. Je leest onder andere over de verschillende soorten zout die er zijn en hoe zout inwerkt op de smaken. Wat voor soorten vet er zijn en hoe je die in de keuken gebruikt. Hoe je zuur in de keuken gebruikt en hoe je ervoor zorgt dat iets romig wordt of juist krokant; zoals de anatomie van een perfect gegrilde kaastosti. En nog heel veel meer.

In deel 1 vertelt Samin over haar reis van culinaire beginneling naar prijswinnende chef-kok en leert ons alles over de vier elementen. Met tussendoor heerlijke, getekende recepten van bijvoorbeeld Ceasarsalade, mayonaise en Pasta alle Vongole!. Deel 2 omvat 100 recepten met vele variaties en geïllustreerde adviezen waar je echt wat aan hebt. Uitgebalanceerde vinaigrettes en sauzen, heerlijke salades en pasta’s, voor de vleesliefhebbers zacht stoofvlees en 13 manieren om naar een kip te kijken en het lekkerste zoet.
Natuurlijk deel ik hieronder het heerlijke, simpele pasta alla pomarola recept (blz. 302). Buon Appetito! Ik heb de blikken tomaat gebruikt en de pasta werd hier thuis met gejuich ontvangen 🙂 Samin deelt in het boek ook nog drie variaties op deze pastasaus, dus de ‘pasta alla puttansca’ is hier volgende week aan de beurt.
Dit is echt een boek waar je blij van wordt,  Zout Zuur Vet Hitte kost €35 en is naar mijn mening iedere euro waard.

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Hoi! Heerlijk boek … volgens staat er in het shema op pagina 52 en 53 een. In de tekst op pagina 52 heeft ze het over hele andere verhoudingen dan in het schema … iemand ervaring.
    Haat serie op Netflix is ook erg se moeite!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *