VAARWEL SPULLEN + WIN
Het huis grondig opruimen staat alweer een paar jaartjes in de top 5 van goede voornemens die mensen bij het aanvangen van een nieuw jaar hebben. We kopen en kopen maar en onze woonruimtes veranderen stilaan in ‘magazijnen’ die zijn volgestouwd met spullen. ‘Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest’ luidt het credo en dat is precies waar we, ondanks onze drang om steeds maar nieuwe spullen te kopen, allemaal hard behoefte aan lijken te hebben. Niet voor niets is de Netflix-docu Minimalism een hit en vinden de boeken van onder andere opruimgoeroe Marie Kondo (Opgeruimd!) over opruimen, organiseren en minimaliseren gretig aftrek. Inmiddels is er een nieuwe ster aan het minimalisme-firmament opgestaan: de Japanse Fumio Sasaki (1979, werkzaam als schrijver en hoofdredacteur bij een uitgeverij) die nog een flinke stap verder gaat dan de Marie Kondo’s van deze wereld. Sasaki behoort tot een snel groeiende groep ‘nieuwe’ Japanse minimalisten (Steve -Apple- Jobs was er ook een) die hun inspiratie halen uit het eeuwenoude en sobere zenboeddhisme.Minimalisme
1) het terugbrengen van onze noodzakelijke spullen tot een minimum;
2) een einde maken aan onmatigheid zodat we ons kunnen richten op de dingen die echt belangrijk voor ons zijn.
Een normaal individu, geïnspireerd door eenvoud
Fumio Sasaki was tot een paar jaar terug een man zoals vele anderen: druk, vaak gestrest en gefocust op materiële rijkdom. Maar op een dag realiseerde hij zich dat al zijn materiële bezittingen hem eerder ongelukkig dan blij maakten en besloot hij zijn leven radicaal om te gooien door zijn bezittingen tot een minimum te reduceren en alles wat overbodig was los te laten. Hij verhuisde, ontdeed zich van het grootste deel van zijn bezittingen en woont nu in een appartement van 20 vierkante meter in Tokyo, ingericht met een minimum aan meubilair. De inhoud van zijn kledingkast bestaat uit niet veel meer dan drie shirts, vier broeken en vier paar sokken. Hij geeft er nu de voorkeur aan zijn tijd en geld te besteden aan reizen of herinneringen te creëren met zijn vrienden en heeft zich losgemaakt van alledaagse objecten om een schoon, ordentelijk leven te leiden. Het is belangrijk op te merken dat een minimalistische levensstijl meestal niet wordt aangenomen uit noodzaak of wegens geldgebrek. Om echt te profiteren van het minimalisme, moeten mensen een leven willen leven dat vrij is van bezittingen. Op deze manier kunnen zij hun energie concentreren op andere dingen, zoals vrienden, familie en levenservaringen. Vooral in Japan maar ook wereldwijd zijn er steeds meer mensen die de minimalistische levensstijl omarmen. In plaats van de weekenden te spenderen aan het schoonmaken, opruimen of kopen van spullen, reizen ze en genieten ze van een vrijheid waar velen van ons alleen maar van kunnen dromen.
Vaarwel Spullen
Enthousiast geworden door zijn eigen ervaringen begon Sasaki met het onderhouden van een website met artikelen over de voordelen van een minimalistisch bestaan en schreef hij de bestseller Vaarwel Spullen waarin hij de lezer met zeventig eenvoudige en praktische tips leert hoe een minimalistische levensstijl niet alleen je leefruimte en gedachtewereld vergroot, maar uiteindelijk zelfs je leven verrijkt en je een simpeler, gelukkiger en waardevoller leven biedt. Het boek, dat uit 5 hoofdstukken bestaat, omschrijft de definitie van een minimalist, biedt tips voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het minimalisme, legt uit waarom we de drang voelen om steeds maar spullen te kopen en reflecteert ook hoe Sasaki’s leven is getransformeerd sinds hij zijn reis een paar jaar geleden begon. Een interessant en inspirerend boek dat mij niet direct aanzet om op de minimalisme-trein te springen maar wel om hier eens flink te gaan opruimen en daarmee ruimte in huis en in mijn hoofd te creëren.WIN WIN WIN!
Vaarwel Spullen is op 12 december 2017 verschenen bij Levboeken (mijn review is wat later omdat Postnl mijn exemplaar van het boek kwijtraakte) en voor €20,- verkrijgbaar via o.a. Bol.com. En -hoera!- van de uitgever mogen wij een exemplaar van dit fijne boek weggeven. Hoe je kunt winnen? Laat in het reactieveld hieronder, op onze FB pagina of via Twitter weten of de minimaliseer-trend bij jou al heeft toegeslagen. Succes!
By: Patti
Jaa ik wil graag minder spullen,ik probeer zoveel mogelijk weg te doen,en wekelijks een doos te vullen wat het huis uit kan. Ruimte!
Ik ben erg benieuwd naar het boek
de minimaliseer-trend heeft nog allerminst bij mij toegeslagen, ik ben een echte verzamelaar en spullen weggooien doet me pijn.
Maar ik wil mijn leven graag beteren en zie ook dat het echt anders moet, de chaos op mijn zolderetage maakt mij zelf onrustig.
Dus ik waag graag een kansje.
Ik denk niet dat minimalisme echt bij me past. Maar ik wil wel graag winnen. En wel omdat het dringend nodig is om wat orde te scheppen, wat spullen weg te doen. Ik wil dus wel graag een beetje in de richting van minimalisme komen. En wie weet, sla ik toch een beetje door. ?
Past helemaal in de veranderingen in mijn leven, letterlijk en figuurlijk ontlasten!