HYGGE JIJ AL?
Afgelopen kerst lag het boek Hygge, de Deense kunst van het leven mooi ingepakt voor mij onder de kerstboom. Niet geheel onverwacht, het boek stond al even op mijn verlanglijstje omdat ik had gehoord dat hygge hot & happening is, maar ik wist eerlijk gezegd niet helemaal wat dat ‘hygge’ nou eigenlijk betekende en inhield. De hoogste tijd om me er even in te verdiepen dus.
Hoega? Hguuguh? Wat zegt u?
Allereerst maar eens kijken naar de uitspraak van het Deense woordje. Hoega? Hhuuguh? In de inleiding vertelt de schrijver dat het niet uitmaakt hoe je hygge uitspreekt. Hygge is een gevoel. Het gaat om sfeer en ervaring, het gevoel van thuis, veilig zijn, ontspannen, afgeschermd van de buitenwereld. Of, een voorbeeld uit het boek: ‘hygge is warme chocolademelk bij kaarslicht’. Het woord ‘hygge’ komt van het Noorse woord voor welzijn, en vertaald naar het Nederlands zouden ‘knus’ en ‘gezellig’ (hyggelig) het dichtst in de buurt komen van waar hygge voor staat.
Hygge is de Deense way-of-life
De auteur van het boek is Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute (ja echt!) in Kopenhagen. Hij is ervan overtuigd dat de focus op hygge er voor zorgt dat de Denen meer dagelijks geluk ervaren. Of, zoals Meik aangeeft: ‘wat freedom is voor de Amerikanen, is hygge voor de Denen. Het is een onderdeel van hun nationale identiteit’. Het hele leven in Denemarken is doorspekt met hygge; cultuur, gesprekken, eten, meubilair, álles. Denemarken scoort al jarenlang het hoogst in het Wereld Geluksonderzoek van de Verenigde Naties (Nederland staat op een zevende plek), iets wat met hun slechte weersomstandigheden én één van de hoogste belastingtarieven ter wereld bijna onmogelijk zou moeten zijn. Volgens Meik zou dit geluksgevoel weleens heel goed gerelateerd kunnen zijn aan de Deense hyggeligheid. Maar wat is hygge nou precies, en wat is hét recept voor hygge?
Let there be light!
Op die vragen wordt in het boek in 14 hoofdstukken antwoord gegeven. Het belangrijkste ingrediënt voor hygge blijkt licht te zijn. De Denen zijn geobsedeerd door licht. Het júiste licht welteverstaan, van natuurlijke en biologische kaarsen. (Per hoofd van de bevolking worden in Denemarken meer kaarsen gebrand dan waar dan ook in Europa). Maar ook kiezen de Denen hun lampen met een grote zorgvuldigheid uit en plaatsen deze met een minstens zo grote zorgvuldigheid op de meest hyggelige plek in hun huis of kantoor. Is het licht in een – verder geweldig – restaurant niet hygge genoeg? Dan wordt daar dus gewoon niet gegeten. Naast licht zijn er negen andere belangrijke hygge peilers te vinden in het zogenaamde Hygge-Manifest (pagina 46/47). Wat te denken van aanwezigheid (blijf in het nu, zet die telefoons uit), genieten (koffie, chocolade, koekjes, kom maar op!) en dankbaarheid (besef dat je het goed hebt). Het klinkt allemaal zo simpel, zo fijn, zo … hygge *zucht*.
Het hygge gevoel
Alleen het boek doorbladeren geeft me al een warm gevoel van binnen, of moet ik zeggen ‘een hyggelig gevoel’? Het boek ziet er prachtig uit, ruikt heerlijk nieuw en bevat lekkere dikke pagina’s met o.a. recepten voor Gløg (klinkt als geluk, smaakt als glühwein) en Snobrød, tips voor een hygge-huis, hygge voor de kleine beurs (the best things in life are free), hygge buitenshuis en nog heel veel meer hygge. Oh, en prachtige foto’s en illustraties. Hygge gaat om samenzijn, maar ook juist om tijd alleen. Om lief zijn voor jezelf, in een fijne omgeving, met lekker eten en drinken, ontspanning en een goed gevoel. Ik concludeer al lezend dat ik zelf al aardig hygge ben maar besluit om er nog meer mee aan de gang te gaan voor dat ultieme hygge gevoel. (Ik voel een weekendje Kopenhagen aankomen). Kortom: ‘Hygge, de Deense kunst van het leven’ is een erg fijn boek om te kopen, krijgen én om cadeau te geven. Uitgegeven door Levboeken en verkrijgbaar voor € 19,99 via Bruna. Voor nog meer informatie vind je op Facebook de pagina van Hygge Nederland.
Ik ben heel benieuwd of jullie het boek hebben gelezen en de kunst van het hyggen al hebben omarmd?
By: Patti