CHRISTMASSY

Over een paar dagen zitten we met familie en vrienden gezellig weer urenlang aan de kersttafel. En met deze 10 ‘Kerst-wist-je-datjes’ heb je zeker wat te bepraten 😉

Tijdens de kerst wordt er natuurlijk aardig wat gegeten met familie en vrienden, vaak onder het genot van een biertje of wijn. Gemiddeld komt de Nederlander 2!kg aan tijdens de kerstdagen. Oh dear…

De Kerstman heeft in Canada zijn eigen postcode, namelijk H0H 0H0. Canadese kinderen krijgen zelfs antwoord als ze post sturen naar:
Santa Claus
North Pole
H0H 0H0 Canada

Het liedje Jingle Bells eerst ‘One Horse Open Sleigh’ werd genoemd en dat het niet geschreven was voor Kerstmis, maar voor Thanksgiving.

Waarom vieren we Kerstmis eigenlijk op 25 december?
 Op die dag herdenken we de geboorte van Christus. Het is heel waarschijnlijk, dat deze gebeurtenis op een andere datum plaatsvond want de bijbel noemt geen datum.
 De keuze viel op 25 december, omdat de Romeinen hun feesten op de kortste dag van het jaar hielden.

Niet in alle landen wordt tweede Kerstdag gevierd. Op eerste Kerstdag moest aan het eind van de Middeleeuwen het dienstpersoneel van welgestelde families werken. Daarom ontstond in een aantal Europese landen een tweede Kerstdag. Op die dag kreeg het personeel vrij om familie te bezoeken en kregen eten mee. Het ging dan om een pakket met goed houdbare etens- en drinkwaar. Hieruit zijn het geven van kerstpakken en cadeaus ontstaan.

Voordat de kerstbal zijn plek in de boom vond, deed een soortgelijke bal dienst als heksenverjager. In de 18e eeuw hingen veel mensen glimmende koperen bollen boven deuren, ramen en schoorstenen. De zogenaamde ‘heksenverschrikkers’ vervormde het spiegelbeeld van iedereen die erin keek. Boze geesten of andere wezens die probeerde het huis binnen te dringen zouden zo de schrik van hun leven krijgen. Kerst is het feest om van de donkere, ongezellige periode een licht en gezellig feest te maken. Vóór het christendom ging deze periode al gepaard met het maken van vuren. De langste nacht was geweest en de dagen werden weer langer. Het vuur was een magisch ritueel om de terugkeer van de zon aan te moedigen. De christenen namen dit gebruik over, voor hen staat het vuur symbool voor het licht dat Jezus Christus in de wereld zou hebben gebracht. Licht is nu nog steeds heel belangrijk tijdens de feestdagen.

De Kerstman stamt af van Sinterklaas. St. Nicholas was vooral bekend omdat hij zijn rijkdom weggaf aan de mensen die het het meest nodig hadden. Toen St. Nicholas heilig werd verklaard, werd hij de beschermheilige van kinderen. Dankzij Coca-Cola en Haddon Sundblom – die hun reclameposters tekende – werd Santa Claus in de hele wereld bekend. Santa Claus brengt met zijn arrenslee (getrokken door de rendieren) alle cadeautjes in de sokken bij de openhaard. In eerste instantie was het geen sok, maar een schoen voor de open haard. Volgens het verhaal liet St. Nicholas een zak met goud door een schoorsteen vallen. De zak viel in een schoen die toevallig bij de open haard aan het drogen was (schoenzetten!).

Als de Kerstman echt zou bestaan, zou hij op kerstavond 822 huizen per seconde moeten bezoeken om alle cadeautjes te bezorgen. Dit zou betekenen dat hij 1046 km per seconde zou moeten gaan, dat is 3000 keer de snelheid van het licht!

IJslanders trollen in het kerststalletje zetten in plaats van Jezus, Maria en Jozef. Deze brengen in de kerstnacht kerstcadeaus.

Ieder jaar bijna 60 miljoen kerstbomen speciaal voor de kerst worden gekweekt. En wist je dat de naalden en appels gegeten kunnen worden, ze zitten zelfs vol met vitamine C.

Merry Christmas!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *