6 TIPS OM VAN JE SUIKERVERSLAVING AF TE KOMEN
Je kent inmiddels Sanne van FitFoodFab, vanwege die heerlijke suikervrije recepten die ze met ons deelt, vast wel. Door haar hormoonstoornis PCOS was zij een paar jaar geleden ‘gedwongen’ om suikervrij door het leven te gaan en is hierdoor een gezondere versie van haarzelf geworden. Minder suiker is natuurlijk voor iedereen een goed idee, maar dat kan heel lastig zijn, weet Sanne uit eigen ervaring. Vandaar dat ze deze 6 handige tips met ons deelt om het wat makkelijker te maken.
Tip 1: Begin met het schrappen van de producten met de meeste suikers
Als je nog steeds frisdrank drinkt, of koek en snoep eet, stop daar dan allereerst mee. Onder koek en snoep vallen ook alle ‘gezonde’ mueslirepen en ontbijtkoek-achtige producten. Zoek naar gezonde alternatieven! Neem bijvoorbeeld een extra kop thee (de keuze uit lekkere en gezonde theetjes is reuze!) of breng water op smaak met bijvoorbeeld rood fruit, een schijfje sinaasappel, citroen of komkommer. Eet in plaats van suikerrijke tussendoortjes een handje rauwe noten, een gekookt eitje, een bakje rauwkost (snoeptomaatjes, paprika, komkommer, wortel) of een stuk vers fruit. Overdrijf ook niet met fruit als je start met suikerbewust eten, want het kan je drang naar zoetigheid versterken. Kies bijvoorbeeld voor een groene appel in plaats van een rode en eet aardbeien in plaats van banaan. Deze bevatten namelijk ook minder natuurlijke suikers.
TIP 2: Verminderen van het toevoegen van suikers
Stop met het gebruiken van suiker in je thee of koffie, of bouw de zoetigheid langzaam af door eerst over te stappen op een goed stevia product om je warme drank mee te zoeten. Drink ook geen light-frisdranken ook al bevatten deze volgens de verpakking geen suiker. Ze zijn niet gezond voor je. Maar veel belangrijker is dat zij jouw drang naar zoet aanwakkeren. Zo kom je dus nooit van de suikerbehoefte af.
TIP 3: Eet eens wat minder koolhydraten
Sanne geeft geef vaak het advies ‘eet naar je beweging’. Heb je een zittend beroep en ben je niet zo’n sporter, dan kun je gerust ook minder complexe koolhydraten eten. Als je niet veel beweegt, heb je ook minder energie nodig. Ga je sporten of heb je een actief beroep dan eet je natuurlijk wat vaker complexe koolhydraten. Vervang brood door bijvoorbeeld zelfgemaakte wraps of crackers. En ontbijt eens met een gebakken eitje of kwark.
TIP 4: Voeg eiwitten en/of goede vetten toe aan je maaltijd
Probeer aan elke maaltijd goede vetten of eiwitten toe te voegen. Voeg noten en zaden toe aan je suikervrije (kokos)yoghurt of kwark. Deze bevatten meer vetten en voorkomen dus een grote suikerpiek. Wees vooral niet bang voor vet; het bevat veel calorieën, maar die heb je ook nodig als je minder koolhydraten (en zoetigheid!) eet. Om honger uit te bannen en op een gezonde manier af te vallen is het belangrijk méér eiwit, vet en groenten te (gaan) eten. Want eiwit is de voedingsstof die het meest bijdraagt aan een verzadigd gevoel.
TIP 5: Lees etiketten van de producten
Dat is toch heel ingewikkeld? Nee hoor, dat valt best wel mee. Met deze tips kom je een heel eind. En als je de vormen van suiker leert herkennen, heb je zo gezien of je iets beter wel of niet kunt kopen. Maar weet dat de versafdeling je grote vriend moet zijn. Juist de producten zonder etiket zijn gezond voor je. Verse groenten en fruit voeden je lichaam voeden. Bepaalde paden in de supermarkt heb je gewoon nooit meer nodig 🙂
TIP 6: Maak een weekmenu
Als Sanne niet oplet, loopt ze wel iedere dag in de supermarkt voor kleine boodschapjes. Hierdoor neem je ongemerkt weer teveel mee. En als je dan ook nog eens met trek de supermarkt in loopt, is het lastig om geen ongezonde dingen mee te nemen. Om dit te voorkomen kun je het beste vooruit plannen wat je gaat eten komende week. Maak een lijstje van heerlijke gerechten die je wilt maken en het bijbehorende boodschappenlijstje. En bereidt alvast wat dingen voor in het weekend (mealpreppen). Denk vooral ook na over wat je voor je ontbijt lunch wilt eten, zo voorkom je dat je dan vervalt in een ouderwetse boterham. Bijvoorbeeld door een makkelijke lunchsalade, of een ei-wrap. Hier vind je meer lunchideeën van Sanne. Eet smakelijk!