BLAUW LICHT

Dat we onze huid dagelijks moeten beschermen tegen UVA, UVB en infrarood weten we, denk ik, allemaal wel. Maar de laatste tijd wordt steeds meer bekend over Blauw Licht. Dit blauwe licht komt van onze computers, tablets, telefoons en veroorzaakt huidveroudering, ontstekingen en hyperpigmentatie. Kunnen we hier wat aan doen? Ja, gelukkig wel, lees snel even verder.

Elke dag wordt onze huid weer op de proef gesteld door vervuiling waardoor ons collageen wordt afgebroken en lijntjes ontstekingen en hyperpigmentatie onstaat. Sinds een paar jaar komt hier het kunstmatige blauwe licht van onze computers, tablets en telefoons bij. Het brengt niet alleen onze biologische klok in de war, want de cellen die de lichtinformatie doorgeven aan de biologische klok zijn vooral gevoelig voor blauw licht. Dus als we ’s avonds achter de computer zitten, social media op onze mobiel of in bed een filmpje op onze tablet kijken, krijgt onze biologische klok een signaal dat het dag is. Hierdoor wordt de aanmaak van melatonine (en groeihormonen) onderdrukt en maakt je lichaam zich niet klaar om te slapen. Dus slapen we steeds later en ook korter.

Maar dit blauwe licht zorgt ook voor huidveroudering. Het dringt de huid diep binnen en verhoogt de productie van schadelijke vrije radicalen. Een teveel aan blauw licht versnelt het oxidatieproces van de huid, met ontstekingen en beschadigingen tot gevolg. De huid is minder in staat om water vast te houden en is sneller vatbaar voor alle invloeden van buitenaf. Het gevolg… huidveroudering. Gelukkig komt er steeds meer huidverzorging die rekening houdt met blauw licht zoals deze twee fijne beauties:

De natuurlijke, ‘droge’ 3 in 1 Gesichtsöl (€38,50) van het Duitse Annemarie Börlind heeft een drievoudige werking die je huid beschermt tegen blauw licht, oxidatieve stress en huidveroudering. Voedende oliën zoals Inca-omega-olie, Kahai olie en Himalaya kerstenolie versterken de natuurlijke barrière van je huid versterken en houden deze soepel. Goudsbloem: beschermt tegen blauw lichtstraling en zorgt dat je huid ontspant en herstelt. Jojobaolie: verzacht en geeft elasticiteit en bisabolol verzacht en werkt ontstekingsremmend.
De olie ruikt onwijs lekker, je hebt maar een paar druppeltjes nodig en laat geen vettig laagje achter, alleen een mooi glansje. Op dit filmpje zie je hoe goed de olie tegen blauw licht beschermt. De Protective Sun Cream SPF 50+ Blue Light (€39,95) Sun Expertise van het Spaanse Skeyndor, beschermt je huid tegen UVA, UVB, IR (Infrarood) en HEV. HEV? High Energy Visible, ook wel Blue Light genoemd vanwege de blauwe kleur van dit licht. Zonlicht is natuurlijk niet alleen maar schadelijk. Ons lichaam gebruikt het blauwe licht van de zon om het natuurlijke dag- en nachtritme te regelen. Het wordt donker (licht neemt af) als je moet gaan slapen en blauw licht helpt je om wakker te worden. Maar kunstmatig gecreëerd blauw licht verstoort, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, je natuurlijke bioritme. Deze crème weerkaatst de zonnestralen en dringen daardoor niet in je huid binnen. Skeyndor gebruikt hier ondermeer titanium dioxide voor. De afmetingen van deze deeltjes zijn net iets groter dan standaard nodig is om uv-a en uv-b licht te weerkaatsen. De stof wordt gecombineerd met een speciaal pigment dat in staat is om het te veel aan blauw licht te absorberen en een beetje ijzeroxide.
De gezichtscrème heeft een lichte structuur met een vleugje kleur, waardoor eventuele wittigheid van mineralen geneutraliseerd wordt. Je ziet er trouwens op je gezicht niets van. De crème ruikt lekker, voelt niet vettig aan en is waterbestendig. En wat ik heel fijn vind, is dat het geen glimmend effect op je huid geeft.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *