♥ PETER LINDBERGH

Comment

Lifestyle

Wie is er niet groot geworden met de geweldige (zwart/wit) foto’s van de 71 jarige Duitse Peter Lindbergh? De supermodels in ieder geval wel 😉 Vanaf dit weekend is zijn werk A Different Vision on Fashion Photography te bewonderen in de Kunsthal in Rotterdam, wat een aanrader! Je kan je wel voorstellen dat ik een gat in de lucht sprong toen aan mij werd gevraagd of ik bij de persopening van afgelopen vrijdag aanwezig wilde zijn. 

The Story of
Peter Lindbergh is de eerste fotograaf die een verhalend element in zijn modefotoseries introduceert en zijn storytelling leidt tot een nieuwe visie op kunst en modefotografie. In de loop der jaren creëert hij beelden die de geschiedenis van de fotografie markeren vanuit een minimalistische benadering van de postmodernistische fotografie. In 1988 vergaart Lindbergh internationale roem en lanceert hij de carrière van een nieuwe generatie modellen die hij net had ontdekt, door ze samen te fotograferen, gekleed in witte overhemden. Mooi om van Peter te horen dat deze foto door Vogue in eerste instantie werd afgewezen. Een half jaar later kwam een zekere 😉 Anna Wintour bij Vogue UK aan de macht en zag de foto. Zij gaf hem de cover en een special van 20 pagina’s. De witte overhemden op de foto waren niet het idee van Peter zelf en de foto’s zijn geschoten in Santa Monica. Tijdens 100 years of Vogue is dit de foto van de eeuw geworden.

Een jaar later fotografeert hij Linda Evangelista, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Christy Turlington en Tatjana Patitz, toen jonge modellen, voor het eerst samen voor de cover van het legendarische januarinummer van Vogue UK in 1990. Lindberghs Vogue-foto’s inspireren George Michael, initiatiefnemer van de ‘Supermodels Movement’ die later gevolgd werd door Gianni Versace, om de iconische video bij ‘Freedom ‘90’ te maken. Daarmee luidt hij het tijdperk van de celebrity models in, dat het beeld van de moderne vrouw herdefinieert.

Peter werkt voor Vogue, The New Yorker, Rolling Stone, Vanity Fair, Harper’s Bazaar US, Wall Street Journal Magazine, Visionaire, Interview en W en heeft net voor de derde keer (een unicum) de Pirelli-kalender samengesteld. Maar zoals je in de expositie kan zien, is Peter nog veel meer. Een sociaal maatschappelijk bewogen man. Volgens curator en vriend Thierry-Maxime Loriot: ‘Deze tentoonstelling is niet een chronologisch overzicht, maar een verhaal waarin je de wereld van Peter Lindbergh ontdekt door zijn unieke kijk, thematiek en zijn samenwerkingen met kunstenaars als Pina Bausch en Jenny Holzer. Het laat ook het humanisme in zijn werk zien vanuit een sociale context. De tentoonstelling zegt veel over zijn eigen visie op leeftijdsdiscriminatie, schoonheid en vrouwelijkheid, over sociale kwesties en over de grenzeloze creativiteit en verbeelding in zijn foto’s.’

On Stage
Tijdens de perspresentatie krijgen o.a. Nadja Auermann, Tatjana Patitz, Karen Alexander, Mila Jovovich, Cecilia Chancellor en Lara Stone het woord. Beetje jammer dat alleen de volgende dag ook Cindy C, Amber Valetta en Eva Herzigova erbij zijn. Thierry-Maxim vertelt dat deze expositie ook erg belangrijk voor de jeugd is, die tegenwoordig denken dat foto’s alleen met hun iPhone worden gemaakt. De expositie heeft niets te doen met Fashion, maar de overtuiging van een man achter de camera,  door Lindbergh’s ogen. Ze hebben voor de lancering van de expositie voor Rotterdam gekozen omdat Peter in zijn jeugd de zomers op het strand in Nederland doorbracht. Grappig de Franse kapper Julien Duys zat ook op het podium en sprak zo lovend over Peter dat hij een briefje van €20 uit zijn zak haalde en het aan Julien gaf 🙂

Lara loves om met Peter te werken en hoopt dat nog vele jaren te kunnen doen.
Tatjana vertelt dat het bij Peter gaat om jou! zonder make-up, natuurlijk op het strand of woestijn, puur en simpel. Het gaat om de persoon. Naakt zonder masker.
Karen: hij geeft je het gevoel welkom te zijn. In het begin was zij minder beroemd dan de anderen en heeft een donkere huidskleur.
Peter: Beauty is the courage to be yourself you can’t be ugly even if you look like me 🙂
Karen: hij gaf je gevoel van veiligheid en dat je het verdiende om er bij te zijn. Be yourself without make-up. All about comfort. Maar hoe kan je, als je net 20 bent, jezelf zijn, als je niet eens weet wie je bent. Nu weet ik dat meer en bij de Reunion, met rimpels en grijzer haar hahaha was ik een 50 jarige vrouw, geen model. Peter brengt ‘jezelf’ naar boven.
Cecilia: Peter is no stress, maar een familiaire omgeving. He still keeps connections with all of us. Just like family. Het gaat om innerlijk en uiterlijke schoonheid.
Mila: Theatrics! met Peter zijn het altijd theatrale verhalen. Hij laat je de gekste dingen doen. stories. Ik heb ook als actrice veel van Peter geleerd.
Nadja: It’s never about beautiful, beauty happens! Hij laat je jezelf zijn, je kan je niet verschuilen achter je make-up of kleding. He really likes and loves me. Hij bevrijdt je van alles zoals alleen maar lang en dun zijn en kijkt naar jou, zoals je echt bent. Why can’t all the shootings be like this?

De multimedia tentoonstelling, die ik echt iedereen kan aanraden, bevat 9 verschillende thema’s: Supermodellen, Modeontwerpers, Zeitgeist, Dans, Doka, Het onbekende, Het witte doek, Iconen en een exclusieve Rotterdam Gallery. Ook zie je films, niet eerder getoonde beelden, persoonlijke aantekeningen, storyboards, rekwisieten, polaroidfoto’s, contactafdrukken, en monumentale afdrukken.

OMG, photobombed by Karen 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *