THE VIRGIN COLLECTION
Oscar Abolafia werkte onder andere voor People Magazine, Vanity Fair, Harper’s Bazaar en kreeg zelfs Audrey Hepburn op de cover van de Nederlandse Story. Hij werkte backstage bij de The Tonight Show en ook tijdens opnames van diverse James Bond films en beroemde speelfilms als ‘A bridge too far’, werd hij gevraagd achter de schermen te fotograferen. Oscar Abolafia, inmiddels 79 jaar, bouwde een archief op van vele duizenden foto’s van de ‘rich and famous’; van politieke grootheden als de Kennedy’s en kunstenaars als Andy Warhol, tot wereldberoemde sterren als Michael Jackson en Elizabeth Taylor. Maar ook Nederlandse beroemdheden zoals Prins Bernhard en Johan Cruijff wist hij vast te leggen.
Het werk van Abolafia is omvangrijk en divers. Zo was Abolafia aanwezig op beslissende gebeurtenissen die de wereld veranderden, waarbij hij op een indringende en toch persoonlijke manier de geschiedenis wist te registreren. Met zijn fijngevoeligheid voor sfeer en zijn oog voor detail, wist hij vast te leggen wat voor anderen verborgen bleef. Terwijl zijn portretten van grootheden als Salvador Dalí, Liz Taylor, Jack Nicholson, Bette Davis, Diana Ross, Jimmy Hendrix, Audrey Hepburn en Elvis Presley de toeschouwer een intieme kijk geven in het persoonlijke leven van de geportretteerde, laat het werk geschoten op premières en feesten, een schitterend tijdsbeeld zien van de glitter en glamour in New York tijdens de roerige jaren ’60 en ’70.
Niet minder interessant zijn de bijbehorende anekdotes bij elk werk. Want buiten het fotograferen om, onderhield Abolafia ook met vele beroemdheden een persoonlijke vriendschap. Zo spalkte Abolafia eigenhandig de gekneusde vingers van Elizabeth Taylor, feestte hij met Elvis en Frank Sinatra en wist als een van de weinigen een foto te maken van Jackie Kennedy mét sigaret.
Oscar Abolafia (1935), nazaat uit een belangrijke Spaans Joodse immigranten familie uit de 15e eeuw, groeide op in New York. Zowel hijzelf als zijn broer Louis wisten daar naam voor zichzelf te maken: Oscar als fotograaf, Louis als kunstenaar. Bij het grote publiek verwierven zij samen veel bekendheid, toen zijn broer Louis in 1968 opging als ‘Naked Candidate’ voor het Amerikaanse presidentschap en Oscar verantwoordelijk was voor het naaktportret op de campagneposter met de slogan ‘What have I got to hide?’. Ook wisten zij samen kunstenaar Salvador Dalí ervan te overtuigen om live in een installatie van een plastic bubbel op een podium van Lincoln Center in New York City te gaan staan schilderen. In 1970 trouwde Oscar in Nederland met zijn Hollandse liefde Joke. Tot op de dag van vandaag wonen zij samen in New York.
In het jaar dat Abolafia zijn 80ste verjaardag viert, wordt ‘The Virgin Collection’ gepresenteerd: Abolafia’s beste en meest iconische werk, samengesteld door meerdere professionele experts. De werken zijn allemaal afkomstig uit het New Yorkse appartement van de fotograaf – de schatkamer waar alle foto’s tot op de dag van vandaag keurig, gecatalogiseerd bewaard zijn gebleven. ‘The Virgin Collection’ toont niet alleen de artistieke kwaliteit van Abolafia maar schetst daarnaast een uniek tijdsbeeld van Amerika in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw.
Met de opening van ‘The Virgin Collection’, van woensdag 24 juni t/m zondag 5 juli 2015, worden voor het eerst foto’s van Oscar Abolafia tentoongesteld aan een groot publiek. De expositie in Loods 6 in Amsterdam toont zijn meest iconische werk en is de start van een wereldwijde expositietour. Speciaal voor de tentoonstelling komt Oscar Abolafia naar Amsterdam en zal zelf ook op de opening aanwezig zijn. Daarna zal de expositie onder andere te zien zijn in Frankrijk, België, Duitsland en Hong Kong.
Photo credits: ‘Oscar Abolafia – The Virgin Collection’