GENERATIE EI + WIN
Deze week las ik het boek Generatie EI van schrijfster Rosa Surachno. Het boek is eigenlijk bedoeld voor de tussen 1985 en 2000 geboren generatie Y (of EI), ’iets’ jonger dan ik dus 😉 en gaat over de hoge verwachtingen en prestatiedruk die de twintigers en dertigers van nu sterk ervaren. Ze hebben het gevoel dat ze met bloedspoed het maximale uit hun leven moeten halen (alsof dat op hun 40ste ineens zou ophouden) en geven zichzelf weinig ruimte om fouten te maken maar belanden daardoor wel steeds vaker overspannen op de bank. Rosa omschrijft deze generatie jongvolwassenen in haar boek Generatie EI met veel herkenbare situaties en geeft daarbij praktische tips hoe dingen anders te doen, het besef te krijgen dat fouten maken nodig is voor de identiteitsvorming en zo meer innerlijke rust te krijgen.
Burn-out
Het boek begint met het wel heel persoonlijke en kwetsbare verhaal over de burn-out die de nu 24-jarige Rosa in 2015 kreeg doordat ze studeerde en daarnaast een actief lid van de studentensportvereniging was, commissies deed, een band leidde, hockey speelde, zeilde en ook nog iets van een sociaal leven probeerde te hebben. Een aangrijpend hoofdstuk waarin iedereen die een burn-out doormaakt(e) zich zal kunnen herkennen. Na het eerste hoofdstuk wordt het allemaal wat informatiever en duikt Rosa, samen met professionals, ervaringsdeskundigen en generatiegenoten dieper in de oorzaken die volgens haar de reden zijn van het continue gejaagde gevoel dat de Generatie Y heeft. Zo wordt het zoeken naar een eigen identiteit door deze generatie als lastig ervaren maar ook het gevoel van altijd maar ‘moeten’, te veel keuzes hebben, het te perfectionistisch zijn en altijd maar de schone schijn ophouden en doen of het hartstikke lekker met je gaat.
Mobieltjes stress
Ook ons smartphonegebruik wordt onder de loep genomen; van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat kijken we om de haverklap op onze mobieltjes. We zijn wel gewend aan alle nieuwe technologieën maar hebben eigenlijk geen idee hoe we moeten omgaan met de enorme stroom aan informatie die we dagelijks via onze telefoons te verteren krijgen. Zelfs als we met iets anders bezig zijn (studie, werk), kunnen we het niet laten om onze mobieltjes regelmatig te checken. Loze momenten waarin we simpelweg niets doen, lijken niet meer te bestaan. We staan de hele dag ‘aan’ en druk, druk, druk is het motto van nu. We raken overprikkeld en bovendien steeds ontevredener over onszelf. (Want kijk al die perfecte mensen met hun perfecte levens op Insta eens voorbij komen, daar kunnen wij toch nooit aan tippen). Denk je dat het met jouw mobieltjes gebruik wel meevalt? Download dan de app RealizD om te zien hoeveel tijd je daadwerkelijk op je mobiel doorbrengt. (Schrik niet!).
Hebben we het nou echt zo druk
Mijn vraag na het lezen van het boek is of de Generatie Y het nu echt zo druk heeft of zich vooral druk maakt? Allebei wel een beetje. Het percentage mensen met een burn-out neemt de afgelopen jaren in rap tempo toe en dit is vooral te wijten aan de combinatie werk/zorgtaken. Tel daarbij op het altijd ‘aan’ staan door de komst van de smartphone en je hebt een ideaal recept voor het krijgen van stress. Maar we maken het onszelf ook wel onnodig moeilijk door bijna het onmogelijke van onszelf te verwachten en te streven naar het perfecte leven. Wat sneller tevreden zijn en eenvoudiger leven scheelt vaak al een stuk op de schaal van stress.
Eindconclusie
Of ik ben eigenlijk een lid van de generatie Y, of prestatiedruk, hoge verwachtingen en keuzestress horen niet per se alleen maar bij die doelgroep. Ook veertigers (en ik verwacht zelfs vijftigers en zestigers) hebben te maken met deze onderwerpen. We werken niet meer 30+ jaar bij dezelfde werkgever en moeten ons allemaal steeds opnieuw bewijzen, zijn (bijna) allemaal een slaaf van onze mobieltjes, we willen liefst eeuwig jong blijven, verkijken ons op de prachtige Insta-levens van anderen en voelen ons schuldig als we een volle to-do lijst hebben en toch besluiten om een dagje helemaal niets te doen. Met de tips uit het boek kan iedereen wat mij betreft aan de gang; zo ga ik de liefdesrelatie met mijn mobiel maar eens wat minder innig proberen te maken en geef ik het boek door aan mijn 21-jarige die er hopelijk ook nog wat nuttige tips & tricks uit kan halen.
Win Win Win!
Generatie EI is verschenen op 26 september 2017 bij uitgeverij Lev. Het boek is voor €18,99 verkrijgbaar bij o.a. Bol.com maar wij mogen van de uitgever een exemplaar aan 1 van onze volgers weggeven. Laat in de reacties (hieronder of op onze FB pagina) weten waarom jij dit boek graag zou winnen en wie weet ligt het boek binnenkort bij jou in de brievenbus.
By: Patti
Ik heb al veel goeds gehoord over dit boek,nu ben ik er benieuwd naar en wil het graag lezen.